Либерализацията на енергопазара ще се забави

Предстои мащабна информационна кампания за либерализацията
Обновена: 22 яну 2016 20:38 | 22 яну 2016 20:31,
18
Либерализацията на енергопазара ще се забави
Снимка: архив Ройтерс

Пълната либерализация на енергийния пазар ще се случи след април, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред Народното събрание. В отговор на въпрос на депутатата Антони Тренчев (Реформаторски блок) тя обясни, че в края на април се очаква докладът на Световната банка за избор на модел на отварянето на пазара.

Досега очакванията бяха правилата, по които ще се извърши либерализацията, да бъдат изяснени до края на март и битовите потребители да могат свободно да избират доставчик на електроенергия от 1 април 2016 година.

След като бъде получен докладът на Световната банка, предстои и мащабна информационна кампания относно това какво представлява либерализацията и възможностите, които тя дава на потребителите.

"Когато са ясни всички компоненти на този модел, когато е ясна цялата схема, целият процес, който трябва да извървим и ние, и потребители, и доставчици на електрическа енергия, тогава тази информация ще бъде достояние на всички български граждани", допълни още тя.

Един от най-важните въпроси за либерализацията ще бъде и защитата на уязвимите потребители, каза още Петкова по време на парламентарния контрол. Работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на труда и социалната политика, съвместно с експерти от Европейската комисия, работят по изготвянето на модели за компенсация на енергийната бедност.

Петкова очаква в края на април вече да има разработен подобен механизъм - в който да се включат критериите за определянето на уязвимите потребители, както и начините за тяхната компенсация.

Либерализацията на енергийния пазар закъсня, призна още Теменужка Петкова. България е една от последните държави в ЕС, която ще отвори пазара и това е една от причините за натрупаните дисбаланси в сектора.

Тя отчете, че със старта на енергийната борса пазарът вече е факт, но трябва тепърва да се развива.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
инкасатор преди 8 години
Енергетиката извън хипнотичните послания на министъраchara.blog.bg/politika/2016/01/26/energetikata-izvyn-hipnotichnite-poslaniia-na-ministyra.1425158
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Либерализацията на енергопазара ще се забави.TAKOVA NE6TO V BG NEMA DA IMA NAI MALKO PONE O6TE 10 GODINI
10
0
 
2
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
10-15 години по късно.Така когато вече няма на къде. Но и ползи за бизнеса и хората - минимално. Разбира се по-добре късно от колкото никога. Ако го направят свестно, това ще единствената положителна реформа на този кабинет. Всичко останало умря.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KASAPITE OT GERB SA NATOCHILI NOJOVETE. SHTE SE KOLYAT OVCETE (NARODA ). PAK SHTE SE BYAGA OT BALGARIA.TOZI PAT MAY MNOGO SHTE SA S EDNOPOSOCHEN BILET. S KOLKO NASELENIE NAMALYAVA BALGARIA NA DEN BLAGODARENIE NA KRADLIVITE NI I KORUMPIRANI POLITICI?
8
0
 
5
 
! Отговори
Случването преди 8 години
"Пълната либерализация на енергийния пазар ще се случи"Стига с това ще се "случи"!!! Случайно ли ще се СЛУЧИ? Хайде НАПРАВЕТЕ нещо! Стига са се СЛУЧВАЛИ нещата. Да ви с.ра на медийните клишета!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не си играйте с тока, че е опасно. Когато се създадат твърди гаранции, че тока няма да повишава цената си, тогава може да се либерализира пазара. Другото нагнетява силно напрежението.
6
0
 
9
 
! Отговори
надайте се преди 8 години
Ха-ха тока ще поевтинее колкото горивата по бензиностанциите.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A какво стана с хамериканските централи? Нали ЕК се произнесе че това е нерегламентирана държавна помощ? Или тези централи са хамерикански колкото сайдера е ***?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрите от ГРОБ и кръговете им отново ще се нагушат яко. И отново за сметка на сиромашния материалец. Това го има само в Бантустан. Богатите не плащат нито данъци, нито нищо, понеже са приятели на Ало Ваньо и Мишо Бирата, а на сиромасите им скъсват това.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към момента регистрианите търговци на тока за 718 и продължават да растат.Това какво ви говори ?На мен ми говори, че ще стане нещо подобно като с фотоволтаиците.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Молете се да се забави максимално, защото когато се случи цените ще скочат поне с 30 %
1
1
 
13
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Мръсни гербери,каква гилотина ни готвите ?

Спонсорирани публикации