Лошите кредити – все по-малко

Банките отпускат заеми при по-облекчен режим
2 фев 2016 17:00, Василия Пейчева
13
Лошите кредити – все по-малко
Снимка: Архив Reuters

Намалява броят на лошите кредити. Това съобщиха съдия изпълнителят Мария Цачева и финансистът от "Моите Пари" Иван Стойков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Като цяло необслужваните кредити в банковата система спрямо всички отпуснати кредити се движи в границата между 15-16%, което на фона на бума на лошите кредити по времето на финансовата криза е на задоволително ниво и този процент постепенно се редуцира, така че в тази посока имаме положителна тенденция. Все пак 15-16% не са малък дял необслужвани кредити, но не е това, което беше", заяви Стойков.

"Наблюдава се спад на лошите ипотечни кредити. До голяма степен през годините, през които работиха частните съдебни изпълнители от 2006 г. досега до голяма степен тези кредити се поизчистиха. Кредитирането е нормално. Трендът на лошите кредити намаляват", добави Цачева.

Банките са по-склонни, по-лесно и на по-облекчен режим отпускат кредити, но все пак условията са малко по-строги, отпреди финансовата криза, коментира Стойков. По думите му преди финансовата криза кредитите са се отпускали по-лесно, което е един от факторите за задълбочаване на рецесията и необслужването на огромен брой кредити.

Вече теглим ипотечен кредит при нови условия. Въведението, според което предсрочно може да се погасява цялата сума след първата година, е валидно още от Закона за потребителския кредит, заяви Стойков.

"Според тази възможност всеки клиент, който има ипотечен кредит след първата година от неговото усвояване може да го погаси изцяло или някаква частична сума от него без да дължи такси за предсрочно погасяване - нещо, което не беше така преди няколко години и таксите бяха доста чувствителни. Това ще даде отражение върху поведението на потребителите - ще ги направи по-гъвкави и те ще могат да рефинансират кредитите доста по-лесно, защото тази такса, която беше за предсрочно погасяване, която преди ги възпираше с размера си, сега вече след като е отпаднала много по-лесно и рефинансирането става по-евтино", поясни той.

Финансистът определя като нововъведение включването на регулация на кредитните посредници и по-точно как те ще предлагат услугите си.

Продават се все повече жилища и имоти, които са по стари изпълнителни дела, съобщи Цачева. По думите й по новите изпълнителни дела те са значително по-малко.

"Публичната продан и придобиването на имоти по този начин вече не е екзотика за българското общество. Това е един нормален начин за придобиване на недвижим имот. Има интерес и той се дължи на това, че има изключително големи гаранции за публичността и прозрачността на процедурата", добави тя.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR

1923 гледания   |  Още видео


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бурканбанк също не е добре - инфлацията ще ги изяжда, и някой ще дойде да те окраде. Депозита скоро ще ти взимат пари да го държиш, вместо да ти плащат лихва. Банките и сега плащат за да държат пари на депозит в БНБ. Всичко е риск и всеки си решава.
9
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
има един много лош кредит дето всички го плащаме,какво стана с ктб къде са парите,нали има издирваща фирма,какво откриха,има ли върнати и намерени пари,кои хора са участвали в схемите,кой ги е закрилял,държавата така ли се грижи за публичните пари,коя ще е следващата ктб,кога отново ще ни ограбят,защо никой не говори вече по тази тема,защо никой не носи отговорност за станалото,кои хора рязко забогатяха след случая,ЗАЩО НЯМА ГЛАСТНОСТ
8
2
 
9
 
! Отговори
кредита преди 2 години
Лошите кредити спаднаха... ама в балансите на банкитге, но не и реално! Просто баМката си продава кредите на фирми за събиране на кредити, изчиства си т.н. потфлейл и казва - аз съм ок! Окей, ама не е окей, щото тия кредити съществуват ... но на друго място и часовника на бомбата цъка... бомба, която ако се взриви отведнъж - ше стане отново 96-а година!

п.п. Хора, никога НЕ искайте кредити! Вместо да даваш вноска всеки месец, пускай "вноската в "буркан", като се съберат - купувай кеш!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее, юруш да купувате коптори
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-малко лоши кредити може би защото има по-малко глупаци да им се вързват :^) Ама със сигурност няма нищо общо с "добрите" условия на банките или финансовото положение на българите благодарение на всеобичаният крал-слънце Боко Тиквунов.
5
8
 
5
 
! Отговори
gerbist-evroatlantis преди 2 години
Ето че лошите кредити у нас спадат, което показва че банките ни започват да стават по-стабилни и хората да разполагат с повече средства за да си плащат кредитите. Добре е и че лихвите у нас спаднаха рязко и това позволява на хората да погасяват по-лесно кредитите си и да ги рефинансират.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече доста банки изискват освен трудов договор и поръчител за кредити между 400-2000 лева. Това е ако искаш лихвичка 10-20 % годишно.Веднага дават без поръчител фирми където лихвата е 250-400 % годишно. Къде видяха облекчени условия ?
3
1
 
15
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 години
А С КОЛКО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ КЛОШАРИТЕ НА КОИТО БАНКИТЕ СА ИМ ВЗЕЛИ ИМОТИТЕ...ИЛИ НЯМА СТАТИСТИКА *** НА КОЛКО СЕМЕЙСТВА СА РАЗБИЛИ ЖИВОТА...
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имало било 10-15% лоши кредити. Ами те са ги дивали тия кредити да не съм ги давал аз я. Така че стига са църкали и без това печелят огромно.
1
3
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Никой не тегли вече нищо.Не знам какво се цели с тая новина.няма оборотни пари и в хората няма пари.Да се оправят банките.