Подобряваме позиции в Индекса на нещастните икономики

По-нещастни от нас са икономиките на Италия и Франция
12
Подобряваме позиции в Индекса на нещастните икономики
Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 година България ще заеме 33-то място с 9,3 точки в Индекса на нещастните икономики, изготвен от Bloomberg. Настоящата позиция на страната ни в класацията е 25-та с 9,4 точки.

Агенцията измерва "нещастието" в икономиката на 63 държави в своя индекс чрез два показателя - данните за инфлацията и за безработицата.

На базата на статистиката за втора поредна година най-нещастната икономика в света е Венецуела. В страната нивото на безработица не е високо - 7,7%, но инфлацията е 152%. От Bloomberg уточняват, че сриването на цените на петрола са в основата на лошото представяне на южноамериканската държава. Петролът държи дял от 95% от общия износ на Венецуела.

В "червената зона" или в челната десетка на класацията на най-нещастните икономики се намират и две държави от ЕС - Гърция (4 място), Испания (6 място). Причината за незавидната им позиция е високата безработица, която остава проблем и в двете държави за поредна година.

Според класацията по-нещастни от българската са още и икономиките на Хърватия (11-то място), Кипър (13-то място), Португалия (16-то място), Италия (18-то място), еврозоната като цяло (20-то място) и Франция (21-во място). Най-голямата европейска икономика - Германия пък заема 43-то място в класацията.

В "зелената зона" на класацията, тоест на най-щастливите икономики, попадат Великобритания и Дания. Най-добре представящата се европейска държава всъщност е Швейцария (61-во място).

Най-щастливата икономика в световен мащаб е Тайланд. Това постижение е записано благодарение на нереално ниската безработица в страната - 0,6%, обяснява обаче Bloomberg. Статистиката в страната брои като заети и регистрираните в бюрата по труда. Причина за ниското ниво на безработица е и силното застаряване на населението на Тайланд.

Още новини четете в Investor.bg


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
mando преди 2 години
Стига глупусти бе хора за какво ги побликувате тези данни. Само дразните хората с *** пропаганда и изкуствено потупване в гърдите, то никакаква икономика няма пълна нула сме и нищо не се прави.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и Франция (21-во място).
----
някой да ми обясни какво е нещастното в държава където заплащането е най-малко 8.50 евро на час
2
0
 
4
 
! Отговори
проззз преди 2 години
Стига с тая пропаганда бе нещастници самозабравили се.Няма ли кой да извика -царя е гол!!!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе един вид бал съм ви статистиките!