Борсата за ток - от 176 лв. до 2 ст. за мегават в първия месец

Постигнатата на борсата цена обаче съвсем не е крайната
Обновена: 19 фев 2016 19:59 | 19 фев 2016 19:48, Бойчо Попов
8
Борсата за ток - от 176 лв. до 2 ст. за мегават в първия месец
снимка: Ройтерс

 Цени от 176,02 лева до 0,02 лева за мегаватчас бяха постигнати в първия месец след дългоочаквания старт на енергийната борса у нас, сочи справка в статистиката за цените и търгуваните обеми на борсата.

Най-високата цена беше постигната още в първите дни на работата на борсата – на 22 януари. През целия ден цената на електроенергията е висока – средно 137,49 лева за мегаватчас. В пиковия период на потребление – между 8 и 10 часа цената е 176,02 лева.

Най-ниската цена пък е в момент извън пиково потребление – в часовия период между 2 и 3 часа на 1 февруари. 

Средната цена се движи в границата около 64 лева през януари и от почти 46 лева за мегаватчас през февруари (до 20 февруари, защото търговията е по схемата "ден напред").

Сред участниците на борсата, които са и производители на електроенергия, са държавните ТЕЦ "Марица Изток" 2, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК със своите водни централи. Тяхното участие на борсата е предопределено след решение на Европейската комисия относно разследване за злоупотреба с пазарно положение от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от началото на годината до средата на февруари показват, че производството на електроенергия у нас намалява – със 7,76% до 6,59 млн. мегаватчаса. Потреблението обаче расте – с 1,43% до 5,86 млн. мегаватчаса. Износът на електроенергия намалява значително – с 46,7 на сто. 

Големите различия в цените - особено в първите дни на търговията породиха редица съмнения за манипулация на пазара. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обаче е категоричен - цената се определя от търсенето и на този етап на борсата не се наблюдават аномалии. 

На този етап обаче в законодателството няма предвидени санкции за умишлено изкривяване на пазара, нито е определено кой трябва да следи за това.

В момента по молба на Европейската комисия енергийният регулатор наблюдава работата на борсата и именно оттам е и увереността на Иванов, че нарушения няма. Той обаче призова депутатите да имплементират в българското законодателство Регламент 1227 на ЕС, който се отнася до търговията с електроенергия на едро. 

Самата енергийна борса е един от най-важните елементи от либерализацията на електроенерегийния пазар у нас. Тя ще трябва да даде пазарната цена на електроенергията - нещо, което очакват всички участници.

Постигнатата борсова цена обаче далеч не е крайната - към нея потребителите трябва да платят още и за мрежовите услуги, преноса и всички допълнителни такси, които ще определи енергийният регулатор, като например - за "зелена енергия" и т.н. 

Oще икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Не си прав . Майтап е ако снимката е от американските тецове - б България , американски тецове с надписи на руски :-)
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах. Как и къде мога да напазарувам за утре мегаватчета?
6
4
 
4
 
! Отговори
:-) преди 8 години
До АнонименМерят налягането бе, ***! Масово централите загряват вода да я направят на пара и да въртят турбините.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА СИ НАПРАВЯТ ДОБРЕ СМЕТКАТА КАКВИ ЦЕНИ ЩЕ НАДУЯТ ЗАЩОТО ТОЗИ ПЪТ НЕ САМО ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПАДНЕ А И КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ!!!!!!! А ТИКВАРОВ ДА ВНИМАВА С КРЪВНОТО ЧЕ ТОЗИ ПЪТ МОЖЕ ДА ГО ВДИГНЕ НАД 280 КИЛОГРАМА!!!
4
2
 
18
 
! Отговори
! преди 8 години
За да заработи както трябва борсата трябва да се намалят количествата, които се купуват гарантирано. Отделно, януари и февруари са месеците с най-голямо търсене, сега март ще спадне, а пък април пак ще имаме огромни излишъци като почнат да се топят снеговете, ВЕЦ-овете бълват тока, а потреблението е смешно ниско. Извикайте Овчаров и другите "експерти" от БСП в някое студио и им бийте табани в ефир, задето лъгаха за голямото търсене на ток и високите цени!
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката кърти мивки! Аве къде сте виждали с манометри да се мери тока - това бантустански патент ли е?
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мда! като цяло потребителя пак ще си плаща свръхскъп ток, а далаверката ще си остава в посредниците! нищо ново!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква борсА Какви 2 атотинки?! Още малко проиводителя щ плаща да му продават енергията - пълни циркаджии 176лв като сложат мрежоеи услуги, дофтъп, акциз ддц и ще съане 300лв за 1000квч

Спонсорирани публикации