Три фирми обжалват спрените търгове за "Хемус"

Сред недоволните е и турската фирма "Ташяпъ Иншаат"
Обновена: 26 фев 2016 18:56 | 26 фев 2016 18:07, Миглена Иванова
15
Три фирми обжалват спрените търгове за "Хемус"
Архив: Булфото

Казусът с прекратената обществена поръчка за строителството на 60 км от магистрала „Хемус“ се заплита.

Вече три фирми обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решението на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти“ за прекратяване на процедурата, което беше издадено с формален мотив липса на европейско финансиране за реализацията на обекта след нареждане на премиера Бойко Борисов.

Така на практика КЗК може да отмени решението и да принуди компанията да продължи с търга или да търси друг начин да изпълни искането на премиера.

Още по темата

Днес жалба срещу решението на националната компания за прекратяване на търга за „Хемус“ е подал консорциумът „АМ Хемус Лот 1“, в който участват „Джи Пи Груп” ООД, „Конструксионес Табоада и Рамос“ ООД, „МР Сивил Уъркс“ ООД и „Трансконсулт-22“ ООД. Обединението беше избрано да строи отсечката от магистрала “Хемус” от Ябланица до разклона за Угърчин.

Още не е публикувана жалбата на обединението, за да се види с какви мотиви е подадена до антимонополния регулатор.

Вчера жалба са подали и обединението „ПСТ Хемус 2“, в което участват „ПСТ Груп“ ЕАД, „Хидрострой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Евро Алианс Тунели“ АД, спечелило строителството от Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч, и дисквалифицираната турска компания „Ташяпъ Иншаат“.

Жалбите на двете фирми също още не са качени на сайта на КЗК.

Припомняме, че през миналата седмица Бойко Борисов нареди вече приключилата с избор на изпълнители за двата участъка с обща дължина 60 км между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч процедура да бъде прекратена. Министър-председателят подчерта, че решението му е свързано с публикациите за близост на избраните изпълнители до депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

По-късно Борисов нареди прекратяването и на още няколко обществени поръчки, а на последното правителствено заседание поиска министерствата да проверят всички търгове под тяхната шапка с цел елиминиране на съмнения около разпределението на държавните поръчки.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Тая дъвка /Магистрала Хемус/ се дъвче 40 години! Дали след още 40 години ще ни огрее да пътуваме от София до Варна за около 4 часа ? Ако сме живи де..... Преди години бях по ГДР и хората казваха, че за 6-8 години преди Втората война,цяла Германия е построила 80% от магистралите си ТОГАВА, С ОНАЯ ТЕХНИКА !Ако са ме лъгали -- и аз сега лъжа !! Но все-таки си е загадка, магия някаква , дори ако е на половина вярно това твърдение !! Горе-долу като у нас .......
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До българинаЩе даде 580 млн. друг път- личните карти ще си ги плащаш ти, кой знае кви пари ще ни искат, я си спомни предишни смени на карти, номера и други дивотии.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах, гадове!Нали така, Борисов! Сега ще лъсне простотията ти в цял ръст! Отново!
5
2
 
30
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Сега ще осъдят държавата и народа ще плати обезщетенията, а за Бостана остават рушветите.
4
2
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
до анонимен 3Единственото вярно нещо което си написал са последните три думи "някой здраво краде" и не знам защо не си посочил този някой или си забравил кой е "най-великия" строител на магистрали у нас!?!?!
3
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давай, Бойко! Мачкай народните душмани!Избирай български изпълнители и никакви подизпълнители, които да качват цените! Колкото повече маймуни на клона, толкова по-скъпо. Ако 1 км магистрала в Бг е по-скъп от 1 км в Германия, значи някой здраво краде.
2
1
 
32
 
! Отговори
е да де преди 8 години
И кВо правим сега като спечелят делата които ще заведат кой и от чии джоб ще плаща ???
1
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сред недоволните е и турската фирма "Ташяпъ Иншаат"Изведнъж разбрах защо ни е такова качеството на пътищата... а аз си мислех, че е само заради краденето...