Банките ни не искат да привличат депозити

БНБ може да свали още депозитната лихва
12 мар 2016 14:08, Петя Славова
73
Банките ни не искат да привличат депозити
Снимка: архив, Булфото

 Българските банки вече не искат да привличат депозити, заяви пред БНР банковият експерт доц. Виктор Йоцов.  По думите му, БНБ може да свали още депозитната лихва, така че банките ще трябва да плащат повече заради свръхдепозитите си.

 Банките в България са изключително ликвидни, заради което все повече от тях не искат да привличат допълнителни спестявания на клиентите си, обясни Йоцов:
 
Аз чувам вече за банки, които създават къде изкуствени, къде съвсем преднамерени пречки пред увеличаване на депозитната си база. Просто се чудят какво да я правят. Те не могат да я пласират и означава, че те трябва да плащат, за да я имат. БНБ вече също мина в отрицателни лихви по свръхрезервите.
 
Въпреки това лихвата по депозитите за клиентите няма да стане отрицателна. "Защото иначе ще ги изтеглят хората парите, ако тръгнат да станат отрицателни. Това какво означава за потребителите? Той трябва да плаща, за да си държи парите в банка. Много е вероятно той да реши да не ги държи в банка, да си ги държи в ликвидност. Поне няма да плаща нищо. И тогава ще питаме банките, какво ще правят пък тогава?, обясни той.
 
Йоцов коментира докога може да продължи намаляването на лихвите по кредитите. "Все още маржът е доста висок и има накъде, но в момента няма предприемач, който да има проблем с намирането на кредит. Въпросът е за банките, че не могат да си намерят на кого да си пласират ресурсите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: БНБбанкидепозитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми то .ора не останаха, кво има да се чудим. Как се прави държава без хора? Въпроса е защо ги няма, и защо даже и най-големите *** .фащат по чужбина, не искат да стоят тук.
27
0
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До 37Баш в Австрия и Швейцария пребивават, хората от ДС и КГБ, който дърпат конците в България.Къде беше Цветан Василев, когато погнаха КТБ ? Къде ходеше Станишев най-често, къде си купи къща ?Напишете в гуглето :Franchising Raiffeisen BankИстината е, че в България има едни хора с тефтерчета с австрийски телефонни номера. Като има нещо се обаждат, а от Австрия се обаждат на ресорния министър да сведат нарежданията. ГЕРБ, БСП, АБВ, ДПС, все тая , една майка ги е раждала -БКП-ДС !
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10-сет левовата банкнота през сода бе обезпечен със злато. Останалите банкноти стоково.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярно е, не искат.Вложих не особено голяма сума във валута /евро/ в Райфайзен банк. Лихва- 0.2. Срамота! На това отгоре някакви служителка, учила- недоучила, ми ги вкарва по левова сметка, след като й ги нося в евро и изрично й заявявам, че искам да си отидат във валутната ми такава. После за да ги прехвърли от левовата във валутната курсът си беше по- кофти и загубите бяха за моя сметка.За последен път ползвам тази банка. В БГ съм още максимум 1-2 години, като тези пари са за изнасянето ни.
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз си държа парите в банка не за лихвата а един вид я ползвам като сейф. Да не стоят мангизите у нас, че ако не дай си Боже влязат да ме крадат , могат да ми откраднат оная работа образно казано...компютър за 500 лева и нищо друго лесно преносимо у нас. Какво ще ми откраднат? Хладилника дето тежи 100 кила за 400 лева или пералнята пак за 400 лева? Или скарата за 20 лева и печката за 200 лева?
23
0
 
27
 
! Отговори
у нас преди 8 години
Нашите банки са в книгата на Гинес по алчност и кражби,няма други такива банки в ЕС с такива огромни лихви и такси по кредити,грабежа е чудовищен.
22
1
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До 24,В голяма заблуда си ако си мислиш, че са чужди ! Чужд им е само франшайзинга. Ако шефът на банката е българин, много трябва да се съмняваш, че е външен инвеститор. Всъщност иде реч за прани и препрани пари на ДС и КГБ, което си е бетер масонството. В България банките работят в картел, в годините на най-дълбока световна икономическа криза, банките в България реализираха най-висока печалба, докато другите фирми фалираха поради невъзможност да връщат заеми.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаете ли кое е смешното, че шефа ми ми вика: Ако искаш да живееш добър живот, да имаш хубаво жилище и кола, то ти ставаш роб на банките, както е в Америка. Ако искаш да си скот и да живееш ден за ден и за едното ядене, тогава не теглиш кредит. Викам му: Шефе, ти и да имаш хубава къща и скъпа кола, горе в главата като си скот, скотски и ще живееш. Това не зависи от това колко пари притежаваш. Хубавият живот можеш да го имаш и с 900 лева които ти ми даваш в България. Разбра ли, шефе?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги национализират
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лихвата е едно узаконено престъпление от стотици години насам. Не теглете кредити и не се заробвайте!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напишете "Просто Диков с Цветан Василев" в тубата и вижте как Василев от Белград в ареста дава интервю на Диков миналия месец и как разкрива всички бо.клуци около КТБ и фалита й.Направо ги направи на кайма тоя мустакатия.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 23А дали "инвестицията" ти в спомени ще ти донесе доходност и капиталова печалба??Ко.....?!Ето така се създават оскотелите и озлобени плебеи като теб.Първо унищожават капитала си а после гледат да унищожат и капиталистите.
16
1
 
12
 
! Отговори
до Т2 преди 8 години
Виж сега мойто момче, високо образован съм, имам огромна финансова култура (работя с борси, фиат - фиат, крипто валути - фиат и т.н). ТОЧНО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА НЯМАМ НИКАКВИ ДЕПОЗИТИ В бг банки. Явно си някой заек от банковия сектор, и са ти малко кредитите, респектвино процента лапане :). А за самите банки като цяло, прочетете малко история за тамплиерите и кой ги е научил на лихварство, защо после става петеък 13ти и т.н :). Българиня разбира от всичко, а дефакто е *** и неук :)
15
0
 
23
 
! Отговори
КК преди 8 години
Банките още не могат да проумеят, че оборотът, а не високата лихва прави печалбата. Страх ги е да дават кредити под психологическата граница от 5%. През 2008 г даваха кредити около EURIBOR + 2, а сега е EURIBOR + 5. Резултатът е една и съща лихва около 5-те %. Сори, банкери, но ме губите като клиент. Първият, който се осмели да ми даде ипотечен кредит за <4% ще ме спечели. Дотогава заплатата, пенсионният ми фонд и т.н. ще са в други банки, а кредитната карта си я наврете отзад!
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-нормалното нещо в такава ситуация е намаляване на лихвите по кредитите. Да, *** не, защото няма нищо нормално тук. В действителност няма банки. Има алчни лихварски организации, които се чудят колко да си вдигнат таксите (и лихвите) и какви нови да измислят.
13
2
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Инвестиране в земя казваш е сигурно ми ако пак я национализират както едно време когато е била частна . Най сигурната инвестиция е в спомени пии яж и живеи за мига.
12
1
 
24
 
! Отговори
Т2 преди 8 години
*** изгониха огромна маса от хора, които имат финансовата култура да инвестират т.е. хора които теглят кредити. В България в момента процентът на нискообразованите и финансово неграмотни хора е толкова голям, че банките освен от такси на заплати и държавни такси няма на кой да продават. Скоро и малкото предприемчиви хора останали в България ще и теглят по една май_на и тогаз ще останат пенсионери, мургавели и милиционери е тогава банките и всичките им намусени служители ще зачезнат ... :)
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.е. банките официално са като онези фирми тип "кредит от днес за утре, пари веднага после ти избиваме зъбите ако не платиш".
10
0
 
27
 
! Отговори
T2 преди 8 години
Да ***! БГ банките толкова години им създават комфорт подкупните политици със всякакви такси и комисионни да взимат от хората и никога не са работили като истински банки - да инвестират и да предлагат продукти от които да печелят. Сега да си берат плодовете на комунистическият им комфорт. С кеф ще гледам как ще започнат да изчезват една по една.
9
0
 
22
 
! Отговори
сектор б преди 8 години
В този сектор както и във всеки друг у нас се издгат за управление завършени бандити с милиционерска закваска.Както всички знаем ,периодически спестяванията на обикновените хорица биват редуцирвани по един или друг способ без последствия за баш извършителите