Разходите по новия заем за НЕК – в цената на тока

С парите дружеството ще се разплаща с американските централи
20 апр 2016 14:07,
17
Разходите по новия заем за НЕК – в цената на тока
Снимка: Ройтерс

Разходите на Националната електрическа компания (НЕК) по заема за т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово и КонтурГлобал, ще бъдат признати от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов.

Очакванията са Българският енергиен холдинг (БЕХ) да подпише до дни договор за заем с банковия консорциум, с който преговоря за отпускане на до 650 млн. евро. Прогнозата на НЕК, вписана в ценовото заявление за новия ценови период, е разходите само за лихви по този кредит да бъдат в рамките на 68 млн. лева годишно.

„Ако бъде подписано кредитното споразумение в неговия краен вариант, ще бъде един много добър знак, защото НЕК ще се разплати за стари задължения. Това, че след това ще трябва да плаща кредитът, се разбира от само себе си – всеки гражданин, всяко дружество, което получава кредит, се разплаща. Разбира се, ние ще признаваме тези разходи“, каза Иванов пред журналисти.

Признаването на този разход обаче ще означава, че цената на кредита ще влезе в цената на електроенергията.

Председателят на регулатора отказа да коментира ценовите заявления на енергийните дружества, които бяха подадени до 31 март. От тях е видно, че ЧЕЗ България предлага значимо увеличение от 20 на сто на дневната тарифа и от 21,6% - на нощната. Повишение искат и другите две електроразпределителни дружества, макар и в по-ограничен порядък.

Средно повишение на цената на тока от 2,92% поиска Енерго Про, като искането е нощната тарифа да поскъпне с малко над 10 на сто. EVN България пък поиска дневната тарифа да се повиши с 2,3%, а нощната – с 3,5%.

НЕК от своя страна предлага увеличение на таксата „Задължения към обществото“ до 47,41 лева за мегаватчас, спрямо сегашните 39,70 лева.

„Мога да ви уверя, че много детайлно и подробно се анализират тези заявления. И много критично“, заяви Иванов и допълни, че отговор на въпроса основателни ли са исканията ще бъде даден с ценовото решение на КЕВР. То ще стане ясно до 30 юни, когато приключва този регулаторен период.

Още енегийни новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: НЕКцена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
12345 преди 7 години
Е нали заема го взимаме, за да се разплатим с американските централи и да падне уж цената на тока, който ни го продават. Пък то какво се оказа, че май ще плащаме още повече, за да може някой да стане още по-богат. Брей то алчността нямала край!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иначе ЧЕЗ ви вдига цената на тока, а балъци ?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво очаквате от Аватара на незабравимия и обичан от целукупния бъл. народ управленец Костофф?Както е казал умно народа-гарван,гарвану око не вади!Голем енергиен разбирач е Ванката.Май забравиха,че Винету набързо здаде властта заради протести срещу безобразно скъпия вече ток!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сметката да се представи на Иван Костов да я плати! Той продаде тец-овете на американски компании и подписа дълги и неизгодни договори с тях.
10
10
 
2
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Газпром в конспирация на тогава канцлера Шрьодер затвориха повечето ядрени реактори в Европа с цел поставяне на Европа в газова зависимост от Русия. Жертва паднаха и четри български ядрени реактори. Това направи тока скъп. Сега е наглост комунистите които са проводник на руската политика в България да се дистанцират от това злодеяние.
9
2
 
1
 
! Отговори
lll преди 8 години
До !Ако смяташ Костов за комунист, а също и кривоустата министърка, може и да приемем за истина написаното от теб.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой не скача е червен!Времето е наше!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то и без заем тока си го вдигат всяка пролет и есен.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия Американски ТЕЦ-ове не са ли затворени? То България вече умира, а централите още ни цоцат... Тегли, бате, кредит, а след нас и потоп!
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !За някакви си 400 милиона дългове към мините нек ще вземе заем 1.3 милиарда лихвите отделно.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименклиетите (овчата рая) ни е скъпа/и
3
21
 
15
 
! Отговори
! преди 8 години
накратко - сега ще плащаме с лихвите "евтиния" ток, който ни уредиха лъжците от БСП.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така!Браво!Дерете ни кожите.Още може.Овцете ще протестират само за ракийката,но не и за по-нормален живот.Те вече ни изпробваха с тока,парното,винетките,билета за гр.транспорт,ще вдигнат и водата,бензина.Сега и тока,отново.Ще трябва да им изплащаме и 16-милиардния дълг и всичките им други задължения,натрупани от некадърност и алчност.*** народ-слаба държава.
1
0
 
17
 
! Отговори
УРАААААА....... преди 8 години
УРАААААА.........

Спонсорирани публикации