Продавачите си върнаха контрола върху жилищния пазар

2015 г. е била най-силната година за пазара в последните осем
18 май 2016 17:37, Десислава Попова
10
Продавачите си върнаха контрола върху жилищния пазар
Снимка: архив Reuters

Продавачите отново диктуват условията на пазара на жилищни имоти у нас след кризата през последните години, когато пазарът беше "на купувача", сочат наблюдения на анализаторите на Societe Generale Експресбанк.

2015 г. беше най-силната за пазара на имоти от осем години по отношение на търсене и сделки, коментира на среща с медиите Милена Витанова, мениджър „Партньорства” в отдел „Индивидуално банкиране” в банката.

Голямото раздвижване обаче е концентрирано в големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас, обясни тя. Значително търсене се наблюдава и в Перник поради близостта му до София, както и в районите, от които много българи работят в чужбина, като например в Кърджали. Българите, работещи в чужбина, обикновено търсят апартамент в голям град, но и къща извън градовете, основно с цел да се върнат в страната, като сред тях има и група купувачи, които търсят имот за децата си.

От банката регистрират и вдигане на цените - през първото тримесечие на 2016 г. със 7-8%, като прогнозите им са за годишен ръст от поне 5% на качествените имоти в големите градове.

Близо 80% от желаещите да закупят жилище в България имат намерение да го ползват за имот за живеене, показва проучване на банката за обществените нагласи спрямо пазара на имоти и ипотечните кредити, представено днес пред медиите. 12% търсят имот за децата си, 4% - с инвестиционна цел, 3% - за отдаване под наем, а 1% - като ваканционен имот.

74% от потенциалните купувачи биха инвестирали в имот до 50 хил. евро. Нараства делът на хората, които искат да инвестират в едностайни и двустайни жилища (съответно с 5% и 8% спрямо проучване на банката от 2013 г). Търсенето на тристайни жилища се запазва за сметка на търсенето на по-големи апартаменти и къщи.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв Дюселдорф беее, ние сме с най-ниските цени в цяла Европа! Я отвори да видиш в Барселона, Рим, Париж...за 100кв ще броиш 1 000 000 евро, ***
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продавачите ще има да си чакат да продават.Накрая една директива на ЕС ще ги накара да си подарят всяко излишно жилище на разпределените бежанци и ще вземат 0 лева за т.н. си инвестиция.Инвестиция в толерантност, диферцифификация, разнообразие на населението.В селата ескимосите ще се настанят в къщите на бабичкитеи ще настане един живот всички щастливиЩе има ръст на бурки и джамиишериат екзекуции с камъни на площадаЕвропейски Ценности
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един пример- Дюселдорф- апартамент 54 кв.м- 22 000 евро нови мебели, ремонтиран- ипотечен заем средно 2.13%, тук Варна апартамент 33 кв.м 33 900евро, там минимална заплата 1480 евро. тук минимална заплата 420 лева средна стойност на ипотеката 5,7%- какъв алъш вериш става не знам- има нещо много сбъркано, затова *** имоти гледам стоят по сайтовете от 2012 г цените обаче по високи. Една стока струва толкова колкото някой е готов да даде, за това си стоят цели блокове тъмни- от години е така.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро няма да има и хора да плащат наеми,защото няма да имат работа,защото новото поколение са ползватели на тереви и са глупави и с психически параноии не стават за работа.И ще изнасяме производствата в Китай
5
3
 
3
 
! Отговори
Pro krevit преди 7 години
Gladni kokoshki proso sanuvat....:-):-):-):-)
4
2
 
6
 
! Отговори
Финансов експерт преди 7 години
Да поясним: инвестиция в случая е твърде ниската цена на имоти и си струва човек да си вложи парите. Относно заплатите - имотите не се определят от минималната, средната или максималната заплати!
3
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 7 години
Идват да купуват руски евреи по морето, но ако може да е "за без пари"!!!!
2
5
 
19
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
Моля напишете платена статия накрая. Заплатите от 2008 не са мърдали, та кой купува???
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че от кога за имотите говорят като за инвестиция, имотите се купуват за ползване а не са инвестиция.Щом заговорят за имотите като за инвестиция нещо не е наред с пазара т.е. не намират нормални клиенти и търсят клиенти които се чудят как да си харчат парите (инвестирайки). С две думи пазар няма защото няма платежоспособни потребители.Все още за съжаление.