ГЕРБ: България е готова да стане газов хъб на Балканите

Решение по казуса "Белене" се очаква до края на юни
Обновена: 27 май 2016 11:06 | 27 май 2016 11:00, Анисия Иванова
18
ГЕРБ: България е готова да стане газов хъб на Балканите
Снимка: Bulgaria On Air

Европейската комисия даде своята подкрепа за газовия хъб на България - "Балкан". Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че в него се очакват няколко източника - единият е Русия, ако те желаят. Очаква се газ от Азербайджан и от Иран.

"След обявеното спиране на Южен поток от руския президент Владимир Путин и обявяване на Турски поток България трябваше да намери алтернативи във връзка с разпределението на газовите потоци, които идват най-вече от Русия. По времето на правителството на Борисов се роди идеята за газов хъб, който да бъде на Балканите, минавайки през България", каза депутатът в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Постигнахме много с изграждането на нашата газоразпределителна мрежа. Ние сме подготвени вече за такъв проект и мисля, че скоро ще започнем проектирането", допълни той.

На въпрос какъв е шансът и наш природен газ да тече по този хъб, Валентин Николов каза, че има големи шансове България да задоволява своите потребности, а също и да изнася, но засега е на база очакване.

Във връзка с цената на тока и това дали има шанс да се покачи след либерализацията на енергийния пазар народният представител посочи, че така или иначе токът вече е пазарен.

"За съжаление от гледна точка на енергопроизводителите в момента цената е много ниска. Таксата "Задължение към обществото” и буферът, който създаваме с така наречения план за енергийна сигурност, не може да издържи именно на тези ниски цени, защото и производството започва да пада, и износът също. Това наложи промените в Закона за енергетиката и увеличаването на буфера с 5% от електросистемния оператор и от Булгартрансгаз", обясни Николов.

За решение по казуса "Белене" депутатът от ГЕРБ каза, че такова се очаква до края на юни, но не би си позволил да коментира преди излизането му.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
ама преди 7 години
До Анонименама на лилипуткатаие голямгъза ишатопли навсчките герберскиговиеда!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 7 години
Сега е модерно да се говори за хъбове,макар че повечето говорещи за хъбове не знаят какво е това.В наше село имаме хъб за интерконектна връзка на отходните води за съседното още от тошково време.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом баничарят казва ще стане само да намерят газ!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега чакам да дойдат албанците, македонците и румънците да си купуват газ от нас със лека надценка разбира се, защото са смотани и не знаят че могат да си купят от Иран, Русия или Азерейджан.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готови сме да си заврем хъба в г*за.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В българския гЪзов хъб се вливат много тръби,а гАз и теоретично и хипотетично и на практика,може да има САМО от Русия.Така,че може да си заврем тръбите на онова сенчесто място,докато чакаме да потече газ от следващото "находище" от ....Марс.А през това време никой не е спрял кражбите чрез фирмите,заети с "построяването" на несъществуващите "хъбове".
9
0
 
1
 
! Отговори
Факер преди 7 години
България е готова да стане като "Рак" на Балканите. Всички Е-Т България.
8
0
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Аз пък съм готов да обладая мис Вселена.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България ще стане газово заобиколената страна на балканите. От простотия си патиме.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А газ откъде ще дойде? това да каже бившия доставчик на пюренца в детските градини..От Русия -не понеже е лоша, откъде? Може би Тиквата ще трябва да яде само боб, заедно с Лилито...
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАкъв хъб, кви пет лева? 2 най-добре го е казал.
4
2
 
7
 
! Отговори
рррррррррр преди 7 години
Само си спомнете, че и Надежда Михайлова беше на една милимунда да започне да докарва втечнен газ от Алжир, Евгени Бакърджиев и той направи цената на газа "поносима" и преподписа "изгодните" договори с Русия, сега и ББ ще прави газов хъб за Балканите, ще добива от черноморският шелф нефт и газ, абе гледам че изчезнаха от магазините белите платна за чаршафи за да се увиваме като арабски шейхове!
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АTAKICTГОТОВ СЬМ ЗА СВАТБА АМА НЕМАМ КОСТЮМкоя ще вземе атакиз бе?
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-правилно е да се каже - Бълтария е готова да стане г***зов хъб на Балканите ! Първо защото има 240 алчни г***за в парламента, и извън него, и второ се управлява от най-голямия г***з на Балканите !
1
3
 
9
 
! Отговори
АTAKICT преди 7 години
ГОТОВИ СМЕ ЗА ГАЗОВ ХЬБ НООО ПРОЕКТА ОЩЕ НЕ Е ГОТОВ----ГОТОВ СЬМ ЗА СВАТБА АМА НЕМАМ КОСТЮМ