"Южен поток" има бъдеще, сигурен е руски експерт

В руското правителство се върви към "Северен поток 2"
11 юни 2016 18:23, Виктория Тошкова
92
"Южен поток" има бъдеще, сигурен е руски експерт
Снимка: Булфото, архив

Проектът "Южен поток" има бъдеще по няколко причини, основната е, че има търсене на газ в южна Европа. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт " Леонид Григориев - главен съветник в аналитичния център на руското правителство за бъдещето на проектите за газопроводите "Южен поток" и "Турски поток".

Проектът за газопровод през Турция, който се подготвя в момента е слаб, най-вече заради малкото количество газ, допълни той. "Синьо гориво може да дойде във вашия регион само от Русия и практически това е осъществимо, тъй като има изградена необходимата инфраструктура".

Преди време нефтопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан е успял да помогне на Грузия да излезе от тежката икономическа ситуация и направените инвестиции в страната са били над 60%, допълни той. Икономиката на балканските държави не расте особено бързо и създаването на този проект и неговата реализация би раздвижило нещата, заяви експертът:

"Русия върви към реализацията на "Северен поток 2" и този проект няма нищо общо с политиката. Действията са практически и са продиктувани  от обстоятелствата, че газът в находищата в Западна Европа просто свършва", заяви Григориев.

Няколко централноевропейски държави излязоха с обща позиция против „Северен поток 2“, защото това променя транзита на газ през техните територии, коментира експертът. За подхода на Русия при реализацията на "Южен поток“ или „Турски поток“, той коментира:

"На първо място трябва да е ясно, че вървим по реализацията на "Северен поток 2". Спомняте си, че този проект беше предшестван от много коментари за това, че по дъното на Балтийско море има мини и  това препятства изпълнението, а после се оказа, че няма такива препятствия. Оказа се, че всичко е по - лесно. Но също така е ясно, че газ е необходим и на Балканите. Освен това този проект ще даде необходим икономически тласък за развитие".

Русия не е обезпокоена от появата на Европейския енергиен съюз, коментира Леонид Григориев: "Този съюз теоретично е замислен, за да може да се влияе на цените на газа. Но за да стане това - първо трябва да имате газ".

Според него от друга страна са фактори като спада в цената на нефта и петролната индексация. Тръбопроводният газ става по-евтин от този, който е под налягане.

"Нека да сме наясно, че съвсем евтин газ вече няма да има. Виждате, че напоследък цените на петрола започнаха отново да се повишават, защото престанаха инвестициите в този сектор. Подобно нещо наблюдаваме и в газовия сектор", допълни експертът. "Затова не мисля, че става дума за реорганизирането на европейския пазар. Доставките на газ се увеличават не от "Газпром", а от пътя, по който минава синьото гориво. Европейските потребители са плащали винаги по-малко, отколкото „Газпром“ е печелил".

Според Григориев, възможността ЕС да участва в процеса на преразглеждането на подписаните двустранни договори между някои от страните членки и Русия е само теоретична.

"Мисля, че никой няма да преразгледа търговските договори, а най-вече руската страна няма да се съгласи на това. Тези контракти са на база международни правила, които са създадени от Европа и ни бяха наложени и ние вече работим по тях", заяви той. "Ако цените бяха високи тогава бих разбрал, но сега виждате, че те по-скоро се колебаят. Мисля, че Европейската комисия скучае и иска да си намери нова бюрократична задача за решаване".

Именно по тези причини никакви компании няма да тръгнат към преразглеждането  на търговските контракти, защото се нарушава системата на взаимоотношенията в търговската област. Дори и при колебанията в цените на горивата „Газпром“ се държи спокойно в такава ситуация и не тръгва да повишава цените за потребителите.

"Газпром не е толкова богата. Вероятно отстрани изглежда така", допълни Григориев. "Вътрешното потребление в Русия на газ е почти толкова колкото експортираме в Европа или 400 млрд.куб.м. срещу 200 млрд. куб.м. Така че някой трябва да се грижи за тези тръби ? Какво значи богата ? Разходите за тази инфраструктура, която „Газпром“ подържа не са никак малки".6

Още икономически и политически новини от ЕС и България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Южен потокРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Болельщик преди 7 години
до 77: По-добре е да четеш и да поразсъждаваш преди да пишеш глупости. За сваления БОИНГ - поинтересувай се: капитан Владислав Волошин от Украинските ВВС; За Южен поток/Турски поток - въртогъзенето на Б.Б.; За "окепазената" държава Русия: я дай един пример за последователно домакинство (през една година) в една държава на олимпиада и световно по футбол???
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75Докато педро порошенко - неонацист е на власт никакви потоци няма да има.
56
5
 
4
 
! Отговори
100 %TURK преди 7 години
До 32.Това означава че другаря Путин е лъгал както винаги, когато заяви от Турция, че заради България закрива Южен поток и ще строи Турски поток____________Другаря Путин лъже и сега. Така си мисли ,че прави политика. И за украинския самолет излъга , и за сваления от турците . Някой трябва да му разкаже приказката за лъжливото овчарче. Окепази си и без това окепазената държава. За 10 години превърна Русия в най отблъскващата страна от всички останали.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значение има дали ще има потоци или не, след като няма индустрия и тока ти е скъп, а *** и баща ти пенсионерите вземат пенсия колкот да не умрат, ако взмат изобщо? А да не говорим, че повечето от твоето поколение и пенсия няма да видят...
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се хабите да тролите против Русия, щом Русия е слаба, няма нищо и нищо не искате от нея. Тя сама ще загине. Нещо сметките ви не излизат.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато Жужи е на власт никакви потоци няма да има.
52
6
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Нали руснаците казаха, че "Южен поток" е приключена тема. Или гладът е по-силен от тока?
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, не. Не пиша за рубли. Пиша за долари ;))Като намериш една глупост ела се обади. Иначе си трай. И, не е нощ ;)) Ранен следобед е ;))Светнат си... Сещай се...;)))
50
5
 
3
 
! Отговори
До 72 преди 7 години
ЦелА нощ ли ще пишеш глупости за една сушена рубла?
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Литовците така се набутаха с терминакла в Клапейда, че в момента скърцат със зъби от яд. Толкова ги е яд на американци и европейци, че не ги свърта на място ;)) До Русия са и газта им идва почти безплатна, а те вкараха пари колото за 3 атомни централи и сега не само, че трябва да плащат лихви, но и тези инвестиции им носят убийствени загуби от разходи по потдръжка ;))В момента значението на думата "евроатлантик" в България придобива нецензурно значение. Съизмерима с турчин, башибозук, комунист
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А можеш ли да ми кажеш какви печалби реализират американските компании? А европейските? Каква е разликата? Защо затварят все оище всеки месец по над 300 сондажа в САЩ, а в Канада вече няма какво да се затваря? газпром не затваря. Строи ледоразбивачи и газова инфраструктура на север. Дори северен терминал за втечнена газ направи ;)) За да убие мераците на американците и на саудитците да носят втечнена газ до северна Европа по вода ;))Щото едно е да караш от 500 км, друго от 5500км ;))
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
реално е над 70%.Прмерно, пускат данни, че новия терминал в клапейда работи на 35% от капацитета си. Реално работи под 5%. Пускат данни за доставки на втечнен газ за някои(няма да споменавам) кои държави, а напрактика няма такова. Пускат данни, че Украйна си купува газта от Полша, а на практика Полша не купува от Литва, а от Русия. Германия, най - големия консуматор на газ в Европа, използва почни изцяло руска газ, независимо какво обявяава, защото е въпрос на цена. И е готова да построи втора.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма южен поток? Ами защото полша и някои други страни в региона ще си загубят транзита, а германия и франция ще загубят пазари, защото евтина газ в южна Европа ще подсили индустриите на Гърция, Италия, Испания и други в региона(на нас също), което ще доведе до засилено местно производство на по - ниски цени, инвестиции в индустрия и изместване на немци и французи от пазара. На европейците не им пука дали ти правят мръсно или правят мръсно на други европейци, стига да са добре.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чесно казано, ако германците, турците, французите или италианците бяха на мястото на Русия, досега да са вдигнали цените. Руснаците не ги вдигат, защото не желаят да накарат европейците да се чувстват като в капан. А те са. Ако не купуват руска газ американските и азиатските индустрии ще ги смажат за броени месеци. Ще загубят пазари, работни места и бюджетни приходи. Ще им се увеличат силно социалните разходи. И ако спрат действията си в Сирия, потока към Европа ще разбие всичко.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента в Европа ВСЕКИ терминал за втечнена газ колкото повече работи, толкова повече загуби трупа. Така практически работят само наземните връзки. Най добра назевмна инфраструктура има Русия. Добива на най - ниска цена и разнася на най - ниска цена. Запада ако можеше щеше да я разкара, но в момента се прави на луд и за да омаловажи значението на риската газ за икономиките си разпространява фалшиви данни. За справка можеш да видиш кой колко внася, изнася, пренася, изобщо всякакви насяния.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално е над 70%.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин не е вдигал санкциите за внос на хранителни стоки от Европа. Полша още реве. Италия също реве. Швейцария, Гърция, някои в германия и Франция. А ние вече и да ревем не можем ;))
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами за какво ти е южен поток? За какво ти е еевтина заг, която ще подобри шансовете за развитие на промишленост, откъдето ще дойдат инвестиции и нови работни места, недостиг на кадри и по - високи заплати съответно. Естествено, кой нормален би искал такива работи? Та така, няма нормални хора, искащи разни патоици, потоци и т.н. Но пък нека подкрепим кредитите, теглени от Бойко. нека го поощрим да ги взема на по - високи лихви. Умно, а?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реално към 70% от газта към Европа е руска. Ако ти на това му викаш нищо, то все едно когато жена ти прави секс 70% от случаите да не е с теб и дам му викаш на това нищо ;)))Руската икономика расте дори през санкционния период. Валутния им резерв расте. Дълга им намалява. Макроикономическите им показатели се подобряват. Перспективите им се подобряват. А Бойко докато тегли още 2 милярда откакто Митьо очите влезе в болницата ;)))Земеделието ти затъва - кионкурира се с най - субсидираното в света
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хмм, по- лека, лека Руснаците си стъпват на крака и стават все по- стабилни. А краварите - опряха до нас, дават заеми на Тиквата и после го връщат всички руги, но не и виновниците за необходимоста от заеми.И с новите заеми, ни пробутват и самолети трета уптреба.Ми да ни е честито .