Колко още ще поскъпва петролът?

Все по-често в реториката на анализаторите присъства „баланс“
16 юни 2016 11:46, Екип на Investor.bg
17
Колко още ще поскъпва петролът?
снимка: Ройтерс

 След срива на петролния пазар, започнал през 2014 г, когато цените се потопиха от над 100 долара за барел до под 30 долара през февруари тази година, на всяко поскъпване се гледа с недоверие. Плахите, а и не толкова плахите повишения в цената на суровината сякаш все още не могат да създадат увереност на пазарите, че вече може да говорим за възстановяване.

От няколко седмици обаче наблюдаваме първите по-стабилни ръстове при петрола. Освен това редица банки и агенции промениха в положителна посока прогнозите си за сектора. Investor.bg се допита до няколко български експерти, които да коментират петролния пазар и да споделят очакванията си за цените на "черното злато".

Все по-често в реториката на анализаторите присъства „баланс“ - дума, която през последните две години сякаш нямаше място на петролния пазар, тъй като предлагането далеч надвишаваше търсенето.

Според Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, през последните няколко месец може да се говори за търсене на баланс, което е повлияно и от излизането от операции на множество американски производители на шистов петрол. Цветослав Цачев, главнен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг АД, посочва като фактори на първо място проблемите с доставките от Нигерия и понижения добив в други страни от ОПЕК и на второ място постепенното намаление на добива в САЩ и подобряването на равнището на запасите. 
Международната агенция по енергетика очаква дисбалансът да продължи до края на тази година, а през 2017 г. да има вече баланс, посочва Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол, и допълва, че не не това е било движещото в ръста на цената на петрола от средата на февруари насам.
„Това, което доведе до него беше промяната в нагласите на инвеститорите. Дъното бе формирано от слух, че ОПЕК и Русия са започнали разговори за евентуално намаляване на обемите и това бе достатъчно за пазара. Също както и през 1998-1999 подобна "вербална интервенция" доведе до реално търсен ефект, въпреки че и тогава, както и сега, подобна договорка бе постигната едва след една година“, обяснява Георгиев. „Свръхголемият брой пут опции на спекулантите очакващи нива до около 20 долара за барел също помогна за ръста до $ 40 долара. Петролът качваше дори и при излизащи редица високи нива на запасите от суровината в САЩ (лошите новини биваха купувани), което бе показателно, че нагласите вече са променени“, допълва той. 

ОПЕК, чийто де факто лидер е Саудитска Арабия, реши да вдигне тавана на добива още през есента на 2014 г., за да защитава пазарния си дял. Провалът на преговорите за евентуално замразяване на доставките даде основание да се смята, че режимът в Рияд оставя пазарът само да постигне баланс, а актуалното поскъпване на петрола подкрепи твърденията, че изглежда тази стратегия е сработила.

„Тази стратегия е факт, защото не може да се постигне споразумение с Иран за таван на производството. Не е възможно да се ограничи производството. Ниските цени на петрола доведоха до силно намаление на новите сондажи в САЩ, както се очакваше. Но това не е стратегия, а показва, че Саудитска Арабия не може да спре свръхпредлагането на пазара по друг начин“, казва Цветослав Цачев.

Виктор Манев посочва, че в уравнението има и значително неизвестно в контрола на увеличаването на предлагането - Иран успява да увеличи своето предлагане по-бързо от очакваното.

Според Георги Георгиев от Карол Саудитска Арабия е прилагала целенасочено подобна стратегия. „Просто както всеки друг пазар и този на петрола бе изпаднал в негативен тренд, който се разви напълно, съпроводен със сериозния дисбаланс в търсенето и предлагането по това време. Изобщо всички суровини бяха в подобен цикъл през последните няколко години, което е нещо нормално“, казва той.

Обикновено пазарът сам намира начин да възстанови това равновесие, по подобие на изказания от Адам Смит принцип за "невидимата ръка". Така и в този случай пазарът показа, че няма по-силен от него и търсенето и предлагането както в реалната икономика, така и в очакванията на инвеститорите нормализираха цената на петрола“, допълва Георгиев.

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, посочва друг фактор по отношение на Саудитска Арабия. Според него със смяната на министъра на петрола (бившия директор на държавното предприятие Saudi Aramco Халед ал Фалих) и с намерението частично да приватизира държавната петролна компания Рияд вече води нефтена политика „по същество“. По думите му това ще доведе до балансиране заради потенциалното участие на международни компании в Saudi Aramco.

Какви са прогнозите за ццените вижте в продължението на материала в Investor.bg!  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
26години се питам комунистите кам преди 1989г не ги интересуваше нито цените на борсата нито курса на долара нито потреблението а 30 години задържаха цената една, без да се променя.ШАПКА ИМ СВАЛЯМ
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нас не ни интересуват цените на борсите, имаме само една тръба до големия брат по която иде газ и танкери които доставят нефта от големия брат. Той решава каква е цената и дали петрола поскъпва или поскъпва газа. Ние имаме право да плащаме и да сме вечно благодарни на големия брат. Ако много говорим ще ни врътнат кранчето и тогава ще стане още по-лошо. Борсовите цени са за умните народи, които са се преборили с монополите, ние трябва да си траем и да обслужваме големия брат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Цената на петрола би трябвало да е 60$+-5 за да са на печалба повечето сондажи.По-ниска цена значи блокиране на инвестициите,а по-висока(от 80$ нагоре) си е пладнешки грабеж!Игричките на дълбоко понижение бяха основно заради войната с Русия-в прав текст бе заявено,че за да падне,трябва цената да се задържи за дълго под 60$(тоест под реалната).И понеже очаквания фалит не се случи,а започнаха да страдат и западните нефтени компании(с мощно лоби),то нещата взеха да си отиват на мястото.Не и у нас..
12
0
 
2
 
! Отговори
xp преди 7 години
Лятото се повишава търсенето на петрол многократно. Нормално е и цената да се вдигне.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по 4 лева съм готов да плащам само Русия да не фалира.
10
0
 
0
 
! Отговори
Прозрачно преди 7 години
Защо е тази статия? Летни отпуски, хората пътуват.Продавачите на гориво искат да спечелят много. Пишат тази статия зада оправдаят цената на горивата. Целят се до края на август в 2.50. Много им хареса тази цена, още повече им харесва 3.00. В цял сват петрола пада заради нови технологии без нефт, само в България и страните от третия свят разни хора говорят глупости и лъжат. В България лъжата и една жена ми каза са най-често цитираните източници и хората вярват ли вярват и хвърлят пари от балкона.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да поскъпне на световния пазар. Да удари негърския шистов газ
8
0
 
1
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Ясно! Подготвят ни за цена на бензина 3лв за литър.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 4, т.е. петролните борси са само за парлама
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на петрола е като стойността на долара. Събира се тяхното "политбюро" и имате нова цена. И Садам беше започнал да печата зелени хартийки, но му спретнаха едно "пого".
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО ЗА ГЛУПAB BЪПРОС! КОЛКОТО ПOСКЪПВА И AHAЛHOTO OTBEPCTИE НА ЗЛATKO ЖEЛEB, РАЗБИРА СЕ. МЪЖА-ЖЕНА, ДЕТО СЕ КРИЕ ЗАД ПСЕВДОНИМИ, КАТО EЛKA BACИЛEBA И ПРОЧИЕ...
4
0
 
5
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Хубава статия, но умишлено е пропусната една от тайните на бранша, едва 10 процента от петрола се търгува на борсите. Добивните и преработващите компании работят с директни договорки и цената изобщо не е тази на борсата. За пример добития в Русия петрол от Лук идва в нашата рафинерия на цена от 5 долара за барел ;)
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата седмица, brent барела беше $51, днес e $48. Поефтинява с 5% петрола, а у нас се задава някакъв измислен въпрос обслужващ знаете КОЙ
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И без пари да стане петрола при нас в България пак ще е 2 лв. бензина . Това са нашите назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС .
1
0
 
8
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Отговорът е: Колкото е нужно.