Китайската Didi вече е със 7,3 млрд. долара. Поне

Компанията стана една от най-добре финансираните в света
Обновена: 17 юни 2016 16:34 | 17 юни 2016 16:23,
0
Китайската Didi вече е със 7,3 млрд. долара. Поне
Снимка: Reuters, архив

Didi Chixuing потвърди пълния размер на последния си кръг финансиране, който вече завърши, в размер на 7,3 млрд. долара от редица известни инвестистори, съобщава VentureBeat.

Някои части от финансирането на основния конкурент на Uber в Китай се случиха още преди време, например инвестицията от 1 млрд. долара, получена от Apple миналия месец. Решението на изпълнителния директор на Apple – Тим Кук, бе част от неговата визия, че Apple определено има какво да постигне на китайския пазар и представлява най-голямото финансиране от един инвеститор за Didi. По-рано тази седмица компанията обяви и допълнителни 600 млн. долара от държавната застрахователна компания China Life.
 
Китайската компания за споделени пътувания е създадена през 2015 г. в резултат на сливането на два местни конкурента – Didi Dache и Kuaidi Dache. По подобие на американския си конкурент, Didi предлага различни услуги през приложението си като използване на общ автомобил от няколко души, чиста форма на таксита или пък луксозни автомобили с частни шофьори.
 
Тя доминира пазара в Китай, въпреки че Uber хвърля доста усилия да вземе колкото се може повече пазарен дял, като по думите на изпълнителния директор дори дърпа от печалбата си в Щатите, за да финансира развитието си в страната с най-голямо население в света. Очевидно има достатъчно хора, които искат да стимулират конкуренцията между двете компании, имайки предвид че наскоро Uber също получи голямо финансиране – 3,5 млрд. долара от Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия.
 
Що се отнася до Didi, свежите пари до момента са 4,5 млрд. долара от Apple, China Life и Ant Financial, както и други инвеститори, докато участие в последния кръг вземат и съществуващи акционери като Tencent, Alibaba, China Merchants Bank и SoftBank. Останалата част от финансирането представлява синдикиран кредит "до" 2,5 млрд. долара от China Merchants Bank, а отделно застрахователното дружество China Life дава още 300 млн. долара, описвайки ги като "дълг с дългосрочна инвестиция."
 
Със завършването на този кръг Didi се превръща в една от най-добре финансираните технологични компании в света, като нейните ръководители твърдят, че разполагат с близо 10,5 млрд. долара "разполагаеми средства" от всичките си инвеститори. Парите ще бъдат използвани само за подобраяване на технологията, извършване на проучвания, имащи нужда от огромни данни, и за изследването на нови потенциални бизнес сектори с цел навлизане в тях.
 
"Изключително много сме вдъхновени от силната подкрепа от нашите инвеститори, които демонстрират огромно довереие в потенциала на Didi," казва основателят и изпълнителен директор на компанията Ченг Уей в съобщение до медиите. "Само за 4 години Didi създаде водеща компания в китайския транспортен сектор. С нашите предимства в областта на технологиите, сингергията на платформата ни и талантлив отбор, определено сме готови да продължим растежа си. Ще останем верни на първоначалната ни визия - да дадем по-добро преживяване на хората, ползващи нашите шофьори и да работим в Китай като технологична компания от световен ранг."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: КитайDidiUber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари