200 млн. лв. сме дали за спирането на AEЦ Козлодуй

Забавянето на строителството на хранилището ще оскъпи проекта
Обновена: 20 юни 2016 11:47 | 20 юни 2016 10:51,
42
200 млн. лв. сме дали за спирането на AEЦ Козлодуй
5-и блок на АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй

200 млн. евро са изразходвани за извеждане от експлоатация на четирите малки блока в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти директорът на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров.

Процедурата е към своя край и за четирите блока - почти целите машинни зали са почистени. Реакторите са освободени от допълнителните елементи и са празни, отчете той. Горивото се намира в хранилището на централата.

Предстои реакторите да бъдат разрязани, но преди това ще бъде направено предпроектно проучване с 3D сканиране. На тази база ще бъде определен методът за рязането на реакторите и реакторните площадки, а след това ще стане ясна и цената на проекта.

Прогнозата на Петров е това да струва около 100 млн. евро, а първите дейности по проекта да започнат след 3 години.

Голяма част от проектите за извеждане на блоковете от експлоатация са обезпечени с европейски средства. По Фонд "Козлодуй" ядрената централа е получила 250 млн. евро от първия транш, чиято обща стойност беше 500 млн. евро. Половината от общата сума е отишла за намаляване на ефекта от спирането на първите четири блока в Козлодуй - за енергийна ефективност, саниране и оборудване в "Мини Марица изток".

Последният транш от 190 млн. евро обаче ще бъде използван само за извеждане на блоковете от експлоатация.

Част от оборудването от блоковете е било продадено на унгарската АЕЦ Пакш, а друга - на търгове на Софийската стокова борса. От продажби ДП РАО е набрало 15 млн. лева. Всички елементи предварително са проверени за радиоактивно замърсяване.

Новото ядрено хранилище на площадката "Радиана" се бави повече от година и половина, уточни още Петров. Това ще оскъпи проекта с между 5 и 6%. По-високата цена ще трябва да бъде одобрена на среща на донорите, която ще се проведе на 26 юни.

Изграждането на хранилището е с индикативна стойност 65 млн. евро и в него ще бъдат съхранявани ниско- и среднорадиоактивни отпадъци, сред които от шестте блока в АЕЦ "Козлодуй", както и от хранилището в Нови хан.

Още икономически новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: БеленеАЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Когато фактите говорят, и боговете мълчат - ядрената енергетика е нaй-изгодна. Най-неизгодно е да купуваме ток от други държави.*Една подробност, която мнозина пропускат - в някои случаи е по-изгодно за държавата едно местно производство да работи на загуба или почти без печалба, отколкото да се внасят продуктите, които то произвежда. Обикновено става въпрос за недостиг на валута, но не е само това. Това не се отнася за енергетиката, където всички производства са на печалба, особено АЕЦ.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако станела авария ... То замърсяването на околната среда в световен мащаб е много по-голямо от ТЕЦ-овете, но си трайкаш. Ако НЕ стане авария като в Чернобил, което е милиони пъти по-вероятно, АЕЦ-а е много по-екологичен от ТЕЦ или от ВЕИ-тата. Засега няма избор - АЕЦ и ТЕЦ са възможните базови мощности, а със спирането и на ТЕЦ Варна ние сме с много малко базови мощности. АЕЦ е доста по-евтин, започнали сме строителството на АЕЦ, дали сме много средства и е престъпление да се спира строителств
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ не ни трябва защото сме просяците на Европа. Ако стане авария като в Чернобил само ще седим и ще гледаме в захлас.
31
1
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 7 години
Имаше инвеститор за АЕЦ Белене. Тук другаде е проблема - алчността чрез строежа на АЕЦ Белене мафията да си присвои милиарди.
30
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Много са смешно тези, които твърдят, че АЕЦ не ни трябва, че тока от ВЕИ ни е достатъчен или че ВЕИ-тата били по-екологични от АЕЦ. Всъщност и трите твърдения не са верно. На България ни трябват базови мощности за производство на ток, а това са АЕЦ и ТЕЦ. ВЕИ-тата не са базови мощности. Все още тока от АЕЦ е значително по-евтин от тока от останалите производства. ВЕИ-тата вредят силно на околната среда, разбира се по различен от АЕЦ начин. България трябва да изнася ток, заради валутата, която я
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смеете се на американците, че били ***. Те ли си унищожиха енергетиката за да изкарат жълти стотинки или вие? ;)
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ Белене не го построиме защото нямаше инвеститорБлоковете на АЕЦ Козлодуй 1,2,3,4 бяха спряни защо не отговаряха на изисквананията за ядрена безопастност.Въпросите са приключени както казва Владимир Владимирович
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре стана, че не построихме АЕЦ Белене, инак сега щяхме да се чудим какво да го правим тока, както се чудим с американските централи в мариците, дето им плащаме да не работят, защото няма консумация
26
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато фактите говорят, и боговете мълчат - ядрената енергетика е неизгодна. По изгодно е да купуваме ток от Белгия и Франция.
25
1
 
6
 
! Отговори
ноби преди 7 години
Нали вожда каза, че нямало да плащаме нищо ? Как така сега ще плащаме 600 млн евро. Започвам да си мисля, че ни е лъгал ?
24
14
 
1
 
! Отговори
Еколог преди 7 години
Ядрената енергия вече не тредни. Всички се отказват от ядрената енергия и минават на възобновяеми източници. Няма никакъв смисъл България да развива ядрена енергетика - САЩ могат да ни доставят изгодно шистов ток, не е нужно да замърсяваме България с ядрена енергия.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво общо има името Белене в заглавието със статията? Как може информация на килограм да я събирате в статия и после да слагате заглавие не кореспондиращо със "същината" (малко хумор) на статията.
22
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фактите са си факти, през последното десетилетие ядрените централи намаляват. Инвестициите във ВЕИ за 2015 са $329 млрд. , докато в ядрената енергетика за същия период са инвестирани $46 млрд. Ясно е накъде духа вятъра.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре работят от 500 млн.евро транш едва набрали 25 млн.евро остатъчни пари,които ще им бъде начялен капитал понеже другото го уничтожили до почистени зали,браво има си хас за тез пари да не са ги почистели дори,до 3 години въобще изчистени и след туй пак почистени,а те реакторите новите дето се канят да ги наместват не са почвани да ги сглобяват от двете страни,а тия специалисти от къде ли са неизвестно ги разглобили едностранно почнали от едната страна да ги разплитат и още ще ги резнат за 100
20
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Със спирането на първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй и със спирането на строежа на АЕЦ Белене, България загуби външни пазари за износ на ток, които сега вече много трудно може да си ги върнем, даже и да построим АЕЦ Белене, от която тока ще е доста по-евтин и конкурентноспособен. Другото, което винаги се пропуска - наличието на АЕЦ в една държава като България, е силна гаранция за сигурността на държавата - както от икономическа гледна точка, така и от военна гледна точка.
19
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 7 години
200 тука, 600 ни осъдиха.. да бяхме я построили щепе да ни излезе по-евтини. А герберливите да проверят мнението на лидера си през 2011. Тогава ни убеждаваше, че без Белене ще сме много зле, че било въпрос на национална сигурност да строим и т.н. Извикаха го в Посолството, биха му два шамара, дадоха му лист А4 с точни указания и на сутринта Тиквата се събуди противник на АЕЦ.
18
2
 
15
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Лицензът на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй изтича перз 2017-та година, а на 6-ти блок през 2019-та година. ГЕРБ не направиха нищо за продължаването на лиценза и вероятно и тези последни два блока на АЕЦ Козлодуй също ще спрат. После какво правим? Плескаме се по челата и се сещаме, че някога някой много далновидно и навреме започна строителството на АЕЦ Белене ли? Ясно е, че нямаме валута, за да плащаме и за внос на ток и ще трябва сами да си го произвеждаме, ясно е и че ВЕИ-тата не са базови мощности
17
2
 
12
 
! Отговори
хехе преди 7 години
миналата седмица Руснаците осъдиха НЕК да плати 800 милиона за спиране на проекта Белене..... осъдиха ги в Брюксел ...тепърва ще плащаме за Белене ......800 милиона евро са 1.6 милярда лева ......така е като робуваме на Европейци и АМерикански ТЕЦ-ове ....
16
0
 
18
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Е, винаги може да се купува ток от други вържави, за сметка на увеличаване на външния ни дълг, защото валутата в България просто я няма - износът ни е много по-малко от вноса. Туризмът не ни носи много валута и в крайна сметка валутното ни салдо е отрицателно, което се компенсира с нови заеми заробващи България за десетки години напред. Износът на на евтин ток от АЕЦ, който на практика вече почти загубихме, беше един от начините България да се сдобие с валута. Затова ни трябваше и АЕЦ Белене.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следа като е толкова неизгодно да се строи АЕЦ защо френската банка Пари Ба вложи 4 милиарда евро за строеж на АЕЦ в Румъния в близост до Козлодуй и направи Кунева член на борда на директорите с астрономическа заплата?

Спонсорирани публикации