Сиренето - менте от 11 мандри, половината е палмово масло

В 180 пък твърдят, че правели само сирене от мляко
40
Сиренето - менте от 11 мандри, половината е палмово масло
Снимка: Булфото, архив

Единадесет предприятия в България правят само имитиращи млечни продукти, съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на пазара д-р Любомир Кулински, директор на "Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от БНР.

Още по темата

 
В България има 250 млекопреработвателни предприятия.

От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи, заяви той. 

Агенцията съзнава че това е проблем, но растителните мазнини не са забранени, подчерта Кулински.

БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта. Ако българският потребител иска да си купи за 3,90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва „сирене“, коментира той.

Потребителите не бива да бъдат диференцирани като бедни или вегани, а белегът, по който да се третират, е наличието на достатъчно информация, на базата на която те да могат да вземат информирано решение, подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени, да не говорим – застрашени от някакви по-големи рискове, свързани със здравето и живота.

Данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи, се разминават, стана ясно от изказването на  Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Нека не обявяваме имитиращите продукти за безопасни, апелира той.

Незрялото сирене също не е безопасно, предупредиха обаче производителите Богдан Борисов и Андрей Найденов.

Професор Стефка Петкова от Центъра за опазване на общественото здраве попита как се контролират готовите храни с вложени млечни продукти - дали в баничките и пиците, които ядат децата, сиренето е истинско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
краси преди 7 години
Е кога ще прочетем, че производител на менте е осъден и вкаран в затвора. Значи тровиш хиляди хора с ***, трупаш милиони печалби и знаеш, че няма какво да ти се случи. Постоянно се правят проверки, постоянно има нарушения и винаги няма виновни. За какво е тази държава, стотици контролиращи учреждения - никакъв резултат. За това народа е болен и мре, ама тук пък опираме до здравеопазването дето са същите безобразия. Няма такава държава!!!
25
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анониментози пак изпълзя.
24
0
 
2
 
! Отговори
gtf преди 7 години
брей, прясното сирене не било безопасно, баба ми е на 91 и само с прясно сиренце закусва - домашно...
23
0
 
10
 
! Отговори
Ceco преди 7 години
Напишете кои са мандрите - не само да лаете срещу месеца.
22
1
 
25
 
! Отговори
Пуц преди 7 години
"Внимание народе! открихме много сирена фалшификат! Опасно за здравето палмово масло".. Е добре де, кажете кои са? Какво се постига с такива статии? Аз кво тряя да направя с тая информация? Докато не се обявят фирмите, тези статии са пълнеж. Евтин и бърз начин за рейтинг. Голяма журналистика, голямо нещо брей...
21
0
 
26
 
! Отговори
писна ми преди 7 години
Вече просто е обидно да живее нормален човек в тази имитация на държава!!!
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В държава менте какво друго може да се случи. Рупайте си сиренето и не си напрягайте мозъка за глупости.
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко е просто само. Намирате фалшиво сирене без да е обявено за имитиращ продукт и затваряте мандрата . Да ама не . Няма как да откажеш рушвета . Това е навсякъде .
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези от агенцията получават заплати от нашите данъци (тоест - ядат от ръцете ни).При това, явно са в далаверата, защото всичките им "информационни" съобщения, всъщност са едни димки, за да оправдаят съществуването си и да могат да взимат рушвети от нарушителите.Защо мисля така?Ами много просто - от години намираме едни и същи нарушения и нищо не се променя.При всяко нарушение ни говорят глупости от рода "някой някъде нещо нарушава, но кой и какво е тайна". За какво ни е такава агенция?!?
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не казват марките на фалшивите сирена? Другите били истински... Млякото сигурно е внос и разредено с вода... Истинско е само домашното! Да знаеш какво си сложил вътре! Дето се вика "Око да види, ръка да пипне"!
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меенте сирене ,ама с пари се купува ,изкарани с пот и кръв.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си купувам от една женичка домашно.Обаждам се и след 3-4 дена си го вземам. 8 лева килото но за мен е нормално и приемливо.На мандрите не вярвам.
14
4
 
31
 
! Отговори
комуниста преди 7 години
капитализъм е приятели, сговорили са се всички , всичката храна в магазините е отровена но не силно, а леко да ни разболява с времето за да можем да работим и да сме потребители да купуваме разни стоки , автомобили, апартаменти и т.н., горе долу са го изчислили към 40-45 да се разболеем , тогава започваме да даваме пари за лекарства, отново бавно и мъчително ще има операции и скъпо лечение, но важното е и да не доживеем до пенсия за да не набутаме фондовете
13
0
 
12
 
! Отговори
мандра бг преди 7 години
От малко гасена вар ,киреч, и грез такова сиренце ще ви спретна,и една овча кожа вътре вече става овчо по БДС.С палмово е скъпо
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сирене кашкавал и мляко купувам само от Македония. Там все още нямат демони-крация и СЛобода и имат овци крави телета кокошки без перденца а на воля пасят по полето и снасят пресни яйчица. Цените на всички продукти които изброих са 3 пъти по евтини от мутренските.Всяка неделя пълня багажника и зареждам фризера. А пък вие яжте на мутрите пресните таша.й!44820
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където е сиренето и кашкавалът ..мандрите там са и хайдутите ...партизаните.......!!!
10
0
 
47
 
! Отговори
факт преди 7 години
СЪД ЗА БАБХ , ЗАЩОТО НЕ ПОСОЧВАТ МАНДРИТЕ ,И ТОВА ОЗНАЧАВА ,ЧЕ СА СЪУЧАСТНИЦИ В ТРОВЕНЕТО НА НАРОДА !!
9
20
 
6
 
! Отговори
кл. З преди 7 години
Кремълската престъпна шайка отново саботира родната промишленост, за да ни отклони от евроатлантическия ни цивилизационен иизбор! Необходимо е подобаващо противодействие и постоянна бдителност! Борбата ще е дълга, борбата ще е безмилостна, но който претърпи ще живее в светлото европейско бъдеще. Няма да им дадем нашето толерантно сирене, нито демократичния ни кашкавал, толерантна извара и граждански отговорно роле. Няма! Който не е съгласен е очевиден кремълски слуга, продал се за копейки!
8
0
 
16
 
! Отговори
сиренето е с пари преди 7 години
Общото между сиренето и потребителя е суровината а тя се добива с доене
7
0
 
28
 
! Отговори
121 преди 7 години
Писна ми от българския менте-производител на млечни и месни продукти, на тестени изделия, на вафли и шоколади, на менте вина, на бира като чешмяна вода. Ще си давам парите за вносни еквиваленти .... М а й н а т а им