Липсва силна пряка демокрация на европейско ниво

Административният подход е проблем на европейските институции
27 юни 2016 11:30, Екип на Bloomberg
2
Липсва силна пряка демокрация на европейско ниво
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем на европейските институции е свързан с административния подход. Проблемите, които възникват във всички държави членки на ЕС, са поради липсата на достатъчно инструменти за пряка демокрация, а не поради прекомерното й прилагане. Това каза Славея Христова, експерт от "Болкан асист", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите й грешките трябва да се търсят не само в правителството или политическите партии на Великобритания, а и в поведението на европейските институции от години насам. След отрицателния вот на проведените преди години референдуми във Франция и Ирландия, широк дебат за бъдещето на Европа не бива осъществен.

Вместо това бива въведен Лисабонския договор без гласуването на европейските граждани, а по-късно и европейската гражданска инициатива, с която се цели да бъде компенсирана липсата на пряка демокрация в Европа. Въвеждането й обаче не успява да оправдае надеждите на гражданите.

Нормативната рамка в България все още продължава да обслужва единствено политически партии или големи кръгове с ресурси, коментира още тя възможността за иницииране на национален референдум. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Точно така е