Чужденци налазват хотелите ни, не като туристи, а като камериерки

Бизнесът смята да внесе работна ръка от Молдова, Украйна, Грузия...
28 юни 2016 19:31, Надежда Бочева
52
Чужденци налазват хотелите ни, не като туристи, а като камериерки
Снимка: Булфото, архив

Още през август чужденци от трети страни извън ЕС може да заработят в хотелите по морето, за да попълнят незаетите работни места, обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата
След промени в в Закона за трудовата миграция вече има възможност за внос на сезонни работници за секторите туризъм и селско стопанство от трети страни, каза министърът.

Бизнесът ще може да се възползва още от този летен сезон, от август, защото процедурата е ускорена – 7-дневна за 90 дни престой и 15-дневна за деветмесечен престой.

Промяната стана факт преди дни. Откъде ще идват чужденците, зависи от туристическия  бранш – дали да бъдат рускоговорящи или от Азия, обясни министърът.

Изменението в закона е станало по настояване на хотелиерите в курортите „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“, заяви пред Investor.bg  Благой Рагин от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Бизнесът смята да внесе работна ръка от държави,  където масово се знае и руски език, като Молдова, Украйна, Грузия, Армения, също от Сърбия и Македония, уточни той. Грузинските и арменските храни ще бъдат атракция в ресторантите, каза Рагин.

Запитан дали тези хора ще се съгласят на предлаганите в България заплати Рагин отговори, че чужденците ще получават бонуси и предложения за целогодишна работа – в морските и зимните курорти, както и в спа центровете.

„Нашият персонал отиде в Европа, европейците са в САЩ, Норвегия и Швеция. Това е глобалното решение на нещата“, каза бизнесменът.

Промяната ще реши проблема с кадрите в туризма и ще повиши конкурентоспособността, убедена е и министър Ангелкова.


Още икономически новини четете в Investor.b

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
x man преди 7 години
Бизнесът смята да внесе работна ръка от Молдова, Украйна, Грузия...Ако ще и от Габон и Вануату да внасят!!!За без пари никой не иска.Фалит на бг работодателите.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А чужденците дошли да видят българи в България!Боже,боже!Абе кой ще дойде за мизерните ви заплати бе!И да не забравят ресторантьорите да си наемат и *** -викачи!Естествено да ги облегат с автентични национални български носии!ДА ЗАПРИЛИЧАТ ПОНЕ МАЛКО НА БЪЛГАРИ !..
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха много бърза цензура има тук -бравус.Това дета са звездички нека се чете като ром.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Златни пясъци вече работят украинки. Не знам как, но получават доста по-големи заплати от българите.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми ще им плащат в натура - нощувка, за половинчасовата обедна почивка - шезлонг и чадър. За извънредния труд - сладолед и аискафе. Ей, ще се изтрепят гастарбайтерите да пускат сивита ;)
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е НЕНАУЧНА ФАНТАСТИКА!
28
0
 
24
 
! Отговори
12 преди 7 години
Преди години станишеф щеше да вкара виетнамски работници в шивашката промишленост, защото на местните спря да им се работи за 150 лева. От тогава до сега дори един севернокореец не е успял да докара. Да видим кой ще се юрне за 500 лв за 2 месеца, като ще трябва да даде толкова за път.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УКРАИНКИ И НАТАШИ, СТВАТ КАМЕРИЕРКИ,И ЧИСТЯТ НА ЧАСНО, НА ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ГОСПОДА, СРЕЩУ БАКШИШХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААА
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствения вариант е да дойдат хора който да искат да ходят на плаж без пари, да крадат или да проституират. Само за 500 лева заплата, дори и осигурено спане и храна няма да дойдат.
25
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за Бг работниците боноси няма, заплати ниски. Малоумно е да не искаш да дадеш 1000 лв заплата, за да ти се наложи да дадеш 1500 2000. Но това е Бг бизнеса
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 3 месеца сезон не знам кой ще дойде да работи.Но това е проблем на хотелиерите, а не на министърката, няма тя да им търси персонал !
23
3
 
29
 
! Отговори
турист преди 7 години
Такава смешка няма.Да дойде някой да работи в България за пари.Най-бедната и изостанала държава не само в ЕС ,но и в Европа,изключая може би Молдова и Русия.Бах ти тъпата министърка.
22
0
 
30
 
! Отговори
Nikolay преди 7 години
Не вярвайте ,за да назначат чужденец трябва да плаща 1,5 пъти над средната която е 937 .
21
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те могат да внесат работници, но клиенти как ще си внесат ми е много чудно.
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма част от тоя бизнес се държи от хора без много бизнес акъл,създаването на бизнеса имаше такова изискване,така че за тези хора печалбата идва от ниски заплати(субсидиращи работници) или да източат държавата ,те за друго нямат капацитет умствен, затова бизнеса изглежда доста различен от другите държави, където се разчита на добрия бизнес умения. Така че хората си търсят решение за техните умствени възможности.Така ако стане си е решение.
19
0
 
36
 
! Отговори
gtf преди 7 години
то и преди години пак щяха да "внасят" работници ...ама нещо не се получи. Ще станете за смях пак "чорбаджии" - мизерници
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
халал да са им,качествени работници за без пари,радвам се на печелившите им идеи,дал бог туристи и персонал чужденци,ако и собствениците станат чужденци всичко ще си дойде на мястото
17
12
 
6
 
! Отговори
MADE IN TURKEY преди 7 години
ПУТИН ОТ ДНЕС РАЗРЕШИЛ ЕКСКУРЗИИТЕ ЗА ТУРЦИЯ,И ТУРСКИТЕ ФИРМИ ДА РАЗВИВАТ ДЕЙНОСТ В РУСИЯ :)))))))МЪЖКО МОМЧЕ Е ПУТИН, ЕРДОГАН СЪЩО :))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААА
16
1
 
34
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
420лв е добра заплата.
15
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И затворници няма да се намерят да работят за нищожните им заплати.То бива бива унижение с Българите ама то всичко си има граници.Тъй или инак изложените по горе курорти залязвт.

Спонсорирани публикации