В топ 6 сме по ръст в ЕС. Как се случи това?

Нарастването на икономиката ни е с 0,7 на сто, колкото и на Германия
8 юли 2016 07:00,
98
В топ 6 сме по ръст в ЕС. Как се случи това?
Снимка: архив, Reuters

България е на 6-о място в ЕС по ръст на икономиката през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Увеличението на БВП у нас е с 2,9% на годишна база, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Спрямо края на 2015 г. пък нарастването на икономиката ни е с 0,7 на сто, колкото и на Германия. За периода януари - март БВП е 18,514 млрд. лв., което прави по 2589 лв. на глава от населението. Какво обаче се крие зад ръстът?

Българската икономика отчита добри резултати на фона на опасенията от нова вълна на световната криза и неяснотите за пазарите след Brexit, пише "24 часа".

Оказва се, че двигателите на растежа у нас са търговията и промишлеността. При тях ръстовете са почти двойно по-високи от средното увеличение на БВП. Търговията носи 5 на сто прираст в добавената стойност, а промишлеността - 4,8 на сто.

Според икономистите това показва стабилност, защото ръстът се крепи на реално производство, а не на спекулативни елементи, каквито имаше при недвижимите имоти преди години. Ръстът на промишлеността води и до добри резултати при износа, защото в голямата си част българските предприятия са експортно ориентирани.

Увеличаването на приноса на търговията в нарастването на БВП показва още, че се увеличава потреблението в България. Това също е предпоставка за по-добри резултати на икономиката ни.

Всъщност, има и по-голямо увеличение, отколкото е в търговията и промишлеността, и то е при финансовите и застрахователните дейности. При тях ръстът е с цели 6,9 на сто. Това се дължи на продължаващото увеличаване на спестяванията на населението въпреки ниските лихви по депозитите. Все пак като дял от икономиката промишлеността и търговията са с далеч по-голям принос.

Данните за първото тримесечие сочат и че България е отбелязала пореден силен зимен сезон.

Хотелиерството и ресторантьорството са с растеж от 5 на сто. Очакванията са туризмът да играе положителна роля за ръста на икономиката и през лятото.

Търговията е един от отраслите с най-голям дял в добавената стойност.

Културният, спортният и развлекателният сектор също са с положителна тенденция. Увеличението е с 3,1% през първото тримесечие.

Професионалните дейности, научните изследвания, административните и спомагателните дейности допринасят с 6,2% годишен ръст и тримесечен такъв от 3 на сто. Спрямо четвъртото тримесечие селското стопанство увеличава активността си с 2,4%, но на годишна база няма промяна.

Спад бележи само строителството - от 2,6% на тримесечна и 1,7% на годишна база, а при операциите с недвижими имоти има забавяне на ръста до 1,1% на годишна база и липса на спад на тримесечна основа.

В абсолютна стойност произведеният брутен вътрешен продукт през първото тримесечие на 2016 г.възлиза на 18,514 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 2589 лв. При среден за тримесечието валутен курс от 1,77391 лв. за 1 щатски долар БВП е 10,437 млрд. долара и съответно 1459 долара на човек от населението.

През първото тримесечие на 2016 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 0,3 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година. Така той достига до равнище от 2,8 на сто. Индустриалният сектор също намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,2 процентни пункта и достига до ниво от 29,4%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава и достига до ниво от 67,8% при 67,3% през съответния период на предходната година.

За крайното потребление през първото тримесечие на 2016 г. се изразходват 82,5% от произведения БВП. Инвестициите пък формират 16,3% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Заетите в икономиката са 3,358 млн. души, съобщи още НСИ. На годишна база има повишение с 31 хил. души. БВП на един зает се увеличава с 2,1 на сто в сравнение с първото тримесечие на 2015 г. Производителността на труда е най-висока в индустрията - 5444,70 лв. брутна добавена стойност, или 12,80 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите показателят е 11,40 лв., а най-ниска е производителността в селското стопанство - 2,50 лв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пътувам из България и вярвам на очите си, а не на измислици.. Картината е меко казано плашеща във всяко отношение.
53
5
 
6
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До Кирил СофийскиА това ,че сме най-бедната нация с най-мизерни пенсии и заплати ,няма значение за стъкмистиката и за управниците ни !Ами не, не сме най-бедната нашия с най-ниските заплати и пенсии.Справка Русия, там минималната заплата е $90 у нас $236
52
2
 
6
 
! Отговори
СЕСЕСЕРКО преди 7 години
До моляне разбрах какво сме произвели?Произвели сме много неща, но вие *** постоянно дрънкате, че нищо не се произвежда.Произвели сме стотици хиляди тонове катодна и анодна мед, авто части, осветителни тела, селскостопанска продукция, ски и ски екипировка, бяла техника, пневматични задвижвания, оръжие, автоклиматици, касови апарати, проектирали сме ударно-пробивни машини със световно качество, ел. инсталации за автомобили , спиртни напитки и т.н.
51
5
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
1. ЕС отива на кино;2. България пак ще се усети късно след като достигне точката, от която връщане назад няма. 3. Гънат числата както си искат без да отчитат задлъжнялостта на клетата ни страна.. Ето така се случва това!
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатата ми не е пипана вече 10 години. Какъв е този ръст, не знам. Може да има в държавния сектор - ръст с нашите данъци.
49
2
 
2
 
! Отговори
емо преди 7 години
90-те г. бвп на България е 40 милр.лв около 13мил.ДОЛ.
48
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропадаме толкова много и безвръзватно, че вече се чудят как да лъжат. Дали останаха балъци да вярват.
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БАЛОНА СЕЕ НААДУУВАА..НААДУУВАА НАДУУВА!НАДУВАЙТЕ МООМЧЕЕТАА ДА СТААНЕ ВАА ПАРЧЕТАА!ПУК!ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА ЦАР ТИКВА НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА :-) :-)
46
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как се е случило ли?Ми нищо по- лесно от това - статистиците са просто едни добри изпълнители на правителствени поръчки. Отчитат това, което им е заръчано.
45
2
 
9
 
! Отговори
асф преди 7 години
"Спад бележи само строителството - от 2,6% на тримесечна и 1,7% на годишна база, а при операциите с недвижими имоти има забавяне на ръста до 1,1% на годишна база и липса на спад на тримесечна основа"Това не е ли в разрез с всички статии от последната половин година как търговията на недвижими имоти преживява втора младост? Не обичам, когато ме правят на ***.
44
4
 
5
 
! Отговори
да да преди 7 години
иска ми се да повярвам, но на ПР ми прилича тази статия
43
5
 
4
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Ако умножиш:1000 * 0.7% = 7.00 /Германия/10 * 0.7% = 0.07 /България/Ето това е статистиката. Ако я четеш правилно виждаш как работеща Европа се отдалечава със светлинна скорост, ако я четеш правителствено-демагогски сме равни :)
42
4
 
15
 
! Отговори
моля преди 7 години
не разбрах какво сме произвели?
41
3
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
и с 70% да е нарастването пак няма да стигнем Германия. Те са с 10, 15 години напред.. Но и си е до хората. Прекалено много негативна енергия има в България. Всеки плюе всеки, без да го познава. Продължавайте в същият дух, и после се чудете защо повечето хора бягат зад граница. Дали заради пари или по-добър живот/ по-добро отношение.. То не бе бибиткане не бяха псувни по улиците. Всеки е терминатор, всеки скача на бой.
40
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До Реалист. А ти знаеш ли, че думите в множествено число никога не завършват с Й? Неграмотен, ама мнения даваш. Кой набор си че да говориш за бригадите, ходил ли си някога на бригада или си чул недочул и повтаряш като папагал, и то неграмотен папагал!!
39
5
 
18
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Много просто! С топ по увеличение на външния дълг!Как може да се увеличи БВП с 10% ?!? Много просто! Взима се заем и се почва производство на спирателни кранове за радиатори на автомобили рено. До сега това производство е било 0%. Сега вече произведохме първия стартов брой. Значи производството на този артикул е нараснало с 100% Ето ви принципа на стъкмистиката. А това ,че сме най-бедната нация с най-мизерни пенсии и заплати ,няма значение за стъкмистиката и за управниците ни !
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 33 реалист Бригади имаше защото имаше какво да се бере, а и сега има бригади, но не в България, а там от където внасяме, това което изнасяхме по времето на бригадите.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нарастването на икономиката ни е с 0,7 на сто..." Хахахахахах стига бе ще ме разплачете от смях, това в икономиката се нарича допустима грешка, а нашите му викат ръст....
36
4
 
6
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Селяни и роби, вашите пробити семейни бюджети не са показател за икономическото състояние на държавата!По време на Т. Живков бяхте дребни селски тарикати и сега си останахте дребни селски тарикати, но вече алчни и завистливи!Селяни, разчупете робските окови и станете нормални свободни граждани и работете с удоволствие,мерак и хъс за вас и за държавата!Бъдете силни и побеждавайте трудностите всеки ден, стига сте мрънкали и да правите дметки кой работодател ще ви даде повече пари!Девъроу!ЦРУ!!
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
също като пенсиите - огромен ръст...от 3 лева...