Собственици често надценяват или подценяват имотите си

Най-доходоносни за отдаване под наем в София са малките апартаменти
4 авг 2016 14:22, Миглена Иванова
19
Собственици често надценяват или подценяват имотите си
Снимка: архив, БулФото

Висок е делът на жилищата, отдавани под наем директно от собственик, които са или надценени, или подценени.

Това коментира в интервю за Investor.bg Цветомир Цветанов, брокер наеми в агенцията за имоти Primo+.

И в двата варианта наемодателят губи пари, защото при завишена цена на имота той остава на пазара за дълго време, а тогава пропуснатите ползи от наем са сериозни, обясни той.

"Наемателите са много по-запознати с пазара и не биха наели имот на прекалено висока цена, освен ако няма субективни фактори, които влияят на решението им", допълни Цветанов.

Според него пазарът на наеми в София показва, че най-доходоносни са маломерните имоти (едностайни и двустайни) в източните и централните квартали на града.

Доходността от инвестициите в недвижимо имущество обаче е строго индивидуална и зависи от голям брой фактори (цена на придобиване, тип жилище, локация, разположение, площ, моментно състояние на пазара, конкурентни имоти и т.н.), уточнява той.

Според него от некоректните практики, разпространени особено силно на пазара на имоти под наем, печелят собствениците на агенции посредници.

"При наличието на огромен наплив от клиенти подобен тип фирми се фокусират върху краткосрочния бизнес или както често се чува на пазара на наемите “парите сега”. За тях качеството на услугата не е от значение, защото те търсят високи комисиони и бързи пари от нови клиенти и нe очакват възвръщаем бизнес от добре свършената работа. Това е примесено с факта, че в нашето законодателство има слаба правни регулации за брокерите“, коментира Цветанов.

Липсата на правна регулация е основен проблем в нашия бранш, подчертава той.

"Както знаем, ако нещо не е забранено от закона, то тогава автоматично става законно", заключава брокерът.

Цялото интервю можете да прочетете в Investor.b

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: недвижими имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терасата ми е остъклена. Искам да я преправя като се махне стъкларската и железата и да се иззида отстрани и да се сложи пвц дограма и да се шпакловка отвътре. Може ли някой да каже цялата тази работа + материалите колко би струвала? Да знам мога ли да си го позволя. Благодаря предварително.
11
1
 
2
 
! Отговори
gost преди 7 години
Като оня де работи за дваисе лева на ден на терасата или на гаража
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименe veche ne sa nqkolko puti po niski, vurvi da vidish v ispaniq kolko vzemat ili portugaliq ... kato tuka sa
9
4
 
11
 
! Отговори
promo преди 7 години
До Програмистизкарвай, изкарвай че след 10-на год.като те изгонят и вземат двама студнти вместо теб, да има поспестени
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отбележете че статията е ПЛАТЕНА РЕКЛАМА на брокерите.
7
4
 
5
 
! Отговори
джон преди 7 години
До Анонимен 5ти голям спец в ИТто се извъди бе аркадаш
6
1
 
27
 
! Отговори
Неда преди 7 години
Обаждам се по обява за оглед на имот- искам да купувам. Отсреща нагъл брокер иска 4 % от сделката, ако купя имота, а това са около 8000 лв. Обяснявам му, че нито съм но наел, нито съм го молил да ми търси имот и че си имам адвокат, който ще ми уреди сделката. Брокерът и без това ще си вземе парите от продавача, вероятно същите 8000 лв. Предлагам му някаква по-смислена цена, но той е непреклонен- 4%. Що за пазар е това?
5
1
 
11
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Българина нямал реална представа за стойността на жилището си. Сега кажете и, че за колите си нямат реална представа за цените като продават и ще се шокирам.80%, че сиг. и повече от Българите нямат и грам знания за икономика, финанси, пресмятане на амортизации обезценяване и тн.
4
4
 
14
 
! Отговори
Манипулация преди 7 години
Най скъпи били в посочените квартали - "източните и централните квартали на града" - пълни глупости и манипулация. Явно района на предлагането им е там. Най скъпи са южните кварта ли те тези които са до Университетите и Бизнес парка.
3
10
 
5
 
! Отговори
QA преди 7 години
До Програмистmnogo si bugav, ne samo programistite vzemat zaplati priblijavashti se do novmalnite
2
9
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
vzexa ni vsi4ko mai ve4e sa xvarlili oko i na jili6tata ni iskat i na ulicata da ni ostavqt ili na naem ili kat amerikancite da jiveem na krediti dokato sme jivi
1
5
 
20
 
! Отговори
Наско преди 7 години
Регулациите са обратно пропоционални на интелекта на народа. Демек колкот по прости - толкоз повече регулации. Това искат и управляващите мутри - да регулират овцете и да им вземат и малкото дето имат.