След летния очакваме и силен зимен сезон

Гърците печелеха от сливането на почивните дни, твърдят от бранша
12 окт 2016 10:52, Анисия Иванова
5
След летния очакваме и силен зимен сезон

Летният сезон беше добър, записванията за зимния вървят изключително успешно. Българският туризъм очаква увеличаване от  балканските страни, както и на руски туристи за зимния сезон. Като проценти ориентировъчно ще имаме ръст от 5-6% спрямо миналата година, прогнозира Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в предаването "България сутрин" по отношение на рекордния ръст в туризма у нас за 2016 година.

Над 6 млн. чужди туристи са посетили страната ни през годината, отчете той.

"Ръстът в туризма не е само заради това, че имаме толкова много гости. Тази година е рекорд по плащане на данъци", посочи в ефир Благой Рагин, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Нереализираният оборот от неразбориите в туризма е 500 милиона евро годишно. Няма такава страна. Рекламираме се като евтина дестинация, но това не трябва да ни радва. Ние трябва час по-скоро да минем на евро", настоя той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

За решението на проблема с недостига на кадри Занков обясни, че трябват практически насочени обучения не само за гимназии, а и за висши учебни заведения.

Кадрите, които липсват, са предимно готвачи, сервитьори, бармани, аниматори, туроператори. Има липса и на експертни кадри.

Във връзка с това, че занапред се обмисля да няма мини ваканции със сливането на почивни дни и отражението на промяната в нашия туристически бранш Благой Рагин каза, че софийските хотели са били най-ощетени, но пък СПА хотелите са били доволни.

"Най-много останаха доволни гърци, сърби и македонци, тоест изнасяхме капитал", поясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

На въпрос дали ще има намаляване на приходите без слети почивни дни, Занков отговори, че от гледна точка на изходящия туризъм - да, говорейки за туроператори, които организират пътувания за българи в чужбина.

"От гледна точка на вътрешен и входящ туризъм - ще видим, времето ще покаже", заключи той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
до 4Панелен мишок, виждал съм и по-големи ПРОФЕСОРИ от теб!Имам си стари клиенти, които доволни идват много години,защото получават услуга на ниска цена.Даже те ми носят още клиенти и т.н.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРМдам...вие искате туристи, с много пари...които да плащат десеторни сметки, да оставят още толкова бакшиши, докато вие им пробутвате трето качество храна, никакво обслужване...само ги чакате къде ще паркират и им взимате по 20лв....и т.н. и т.н.Ее...знаем, че вие такива туристи искате.Ако може, направо да ви дават парите...и без изобщо да идват в хотелите ви...най-добре.
3
6
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Мерси от такива туристи, дето си броят стотинките за едно магнитче от 2лв.
2
2
 
5
 
! Отговори
... преди 7 години
Въх въх въх! Бре тия "наште" браншовици от туризъма, *** те не виждат по-далече от носът си бре! Бре пичове да ви светна тая година имаше малко повече туристи по БГ морето не за друго ми щото путина и ердоганя се беха сдърпали бре! Бре догодина ше видите руски турист ама на куково лето бре! Или казано е по сложни думи, увеличението на туристите тази година се случи САМО и ЕДИНСТВЕНО благодарение на ГЕО ПОЛИТИЧЕСТИ РАЗНОГЛАСИЯ! или казано по просто благодарете на ИДИЛ, за това покачване!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък бих отишъл някъде на топло на юг. Може би Дубай, Мадрид или Лисабон, отколкото да мръзна като куче по курортине ни!!!