Предсрочен вот може да доведе и до положителни промени

Ако важните реформи започнат веднага, кредитният рейтинг на България може да се повиши
15 ное 2016 11:30, Екип на Bloomberg
4
Предсрочен вот може да доведе и до положителни промени
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предсрочни парламентарни избори и служебен кабинет не са фактор, който да повлияе силно негативно на икономиката. Възможно е да има забавяне на някои програми и процеси, но нищо повече от това. Дори има шанс тези промени да бъдат оценени благоприятно. Това обяви Кирил Григоров от Българската агенция за кредитен рейтинг в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Последният анализ на агенцията отчита у нас възобновена политическа несигурност на фона на благоприятни икономически и фискални показатели. Според Григоров няма никаква причина да се отлага приемането на бюджета за 2017. "През последните години бюджетите се правят по един и същ начин, не очакваме някакви революции".

Експертът открои като благоприятни икономическия растеж от 3,6% за 2015, намаляващата безработица и стабилната банкова система. По думите му има още какво да се желае във връзка с чуждестранните инвестиции и кредитирането.  

"Важно за икономиката е дали през следващите месеци ще има политическа сила, която да е на власт и да осъществи реформите, които така дълго чакаме – в съдебната система, полицията, образованието, здравеопазването. Ако те станат факт, в дългосрочен план ще се създадат условия за още по-благоприятно развитие", обясни Григоров, допълвайки, че ако промените започнат веднага, в срок от 2 години може да се очаква повишаване на кредитния рейтинг на страната

Обратно, ако станем свидетели на политическа криза, която продължи повече от 6 месеца, има риск от понижаване на кредитния рейтинг. Григоров обаче беше оптимист, че до такъв сценарий няма да се стигне. 

Вижте целия разовор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Глашатай преди 7 години
Пълно с влъхви,пак вият каква ли криза ще настъпи!Бягат от волятя ня народа!А тя е всички политически мижетурки да се измитат!Полза от тях никаква!Държавата е във пълен ступор!Много положителен ефект ще има ако се оттеглят,или ги оттеглим вкупом!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може , особено ако не влезне никой от сегашните 240 тулупа, ама надали
2
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
Само БСП, И кратунко трябва да бъде разследван от Моника Маковей за да влезне в затвора за дъъълги години
1
6
 
8
 
! Отговори
Може преди 7 години
Че може, може, но БСП и ДПС не бива да бъдат допускани до властта.

Спонсорирани публикации