Гарсионера в София – колкото две във Варна

Цените в столицата драстично са скочили, отчитат експерти
28 ное 2016 09:22, Петя Славова
40
Гарсионера в София – колкото две във Варна
Снимка: архив, Булфото

С парите за една гарсониера в центъра на София могат да се купят 2 във Варна, сочи справка в сайтовете за недвижими имоти. Средната цена на апартаментите от сегмента в столицата е 59 хил. евро или почти двойно по-висока, отколкото в подобни райони на Варна, където тя е към 32 хиляди.

В най-големия ни черноморски град обаче броят на офертите в сегмента са 3 пъти повече, отколкото в София, където те са едва трийсетина, пише "Монитор".

Край морето само 7 от предложенията за продажба на едностайни в централен квартал са над 50 хил. евро, а в столицата - 17 или повече от половината. Във Варна над 50% от обявите в сегмента са на цена до 30 хил. евро, сочат данните на imot.bg. В София под тази граница на практика няма оферти за жилищна площ.

Най-скъпата гарсониера в центъра на столицата се продава за 247 хил. евро, на ул. "Велико Търново", край "Докторски паметник". Огромният едностаен с площ от 71 квадрата е на първи етаж в стара кооперация. Край морето най-високата оферта от 61 200 евро в сегмента е за партерен апартамент в строеж в Гръцката махала.

В центъра на София само 3 от обявите са за имоти на партера.

Близо половината от всички са за гарсониери, разположени от първи до трети етаж, а останалите на четвъртия и нагоре. Във Варна всяка четвърта оферта в сегмента е за апартамент на партера. 47 от всички стотина обяви в централните квартали са за по-предпочитаните от купувачите от първи до трети етаж.

При панелните едностайни - разликите в средните офертни цени между столицата и Варна не е чак толкова голяма. Близо 37 хил. евро се искат средно за този тип гарсониери в цяла София, а във Варна - около 28 800 евро. В столицата се търсят купувачи за 300 имота от сегмента, като от офертите под 25 хил. евро са двайсетина. В главния град край морето всички обяви са стотина, а 28 от тях са до тази ценова граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Емигрант в Норвегия преди 7 години
До Емигрант в САЩОт дърво. Ще купиш къща ама дървена. Тук се говори за масивно строителство в центъра на един от най-красивите градове въобще. Ако ти си от село и емигрирал във Флорида, за теб е нормално да говориш така. Аз живея в Норвегия и имам добра представа какво се строи, какъв е стандарта на строителство итехнологиите. 50 години зад нас са, направо никога няма да стигнат бг строителните стандарти и технилогии!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роналдинио си купи апартамент на 5-то авеню за 16 милиона долара!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Емигрант в САЩЧадо, да не си объркал нулите нещо? Я виж в Маями колко е къщичката без останалото /не от картон/, погледни и кажи колко милиона долара е
24
1
 
8
 
! Отговори
момчил преди 7 години
Кириле-населението на България е около 7 милиона.Искаш да кажеш, че в София живеят над 4 милиона ли? А посмали малко.Според статистиката на НОИ населението на София е 1 милион и 230 хиляди човека.А през 1986г са били 1 милион и 200 хиляди.Което доказва колко несъстоятелна ти е тезата.Така че ти можеш да кажеш, че София е и като Шанхай, въпросът е, че не е вярно.
23
3
 
10
 
! Отговори
Емигрант в САЩ преди 7 години
гарсониера в центъра на столицата се продава за 247 хил. евроХахахаха!За толкова пари човек може да си купи къща 400 кв. м. с двоен гараж и с 4 декара двор в хубав квартал във Флорида! Боже Боже тия хора са останали без акъл!Да не говорим че след 50 години над 50% от населението в България ще е ромско.
22
3
 
5
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
До АнонименА и да искаш, не можеш ! Я си стои в прованса ! Там будка можеш да си направиш, но пък вестници няма !
21
3
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Повече от нормално! Тук е столицата. Да не говорим ,че две трети от населението на България се мъчи да живее в София ! Тоест пазар! Търсенето и предлагането определят цените на жилищата, а не ,че реалната им цена е такава ! Тухлите навсякъде имат една цена.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През социализма Софуя беше по приятна за работа и живот, по чиста и подредена а сега е като ц.....ко гето.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В софия и будка за весници не бих направил.
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До комплексираните селяни по-долу и "професионалните" йм мнения:От 1990г до 2009г в цетъра на София квадрата се е движил между 3 и 5 хил. долара, впоследствие евро. Цените в момента са на най-ниско равнище. Балони няма има спад, момента е идеален за придобиване. Ако ви е скъпичко, то проверете другите евр. столици. В Барселона 100кв са 1000000Е
17
5
 
6
 
! Отговори
Друг преди 7 години
До До SFАми защо не си стоиш да бачкаш с двете си ръце ЯКО в родното място? Поне ще си го развивате ами не да се бутате в гювеча, че имало нощен живот в София, Варна, Бургас или Пловдив. Стойте си в малките градчета и ги развивайте, айде писна ми и на мен
16
4
 
14
 
! Отговори
До SF преди 7 години
SF, SF, зле си чуек,Не мекам, не кекам, не ми липсват първите 7 години, не продавам дрога, на карам бмв-ье.Бачкам яко, опитвам се да втълпя и на наследника, че трябва да се бачка. С двете си ръце съм си купил, жилище, кола и пр. 99% см сигурен, че допринасям повече за обществото и плащам повече данъци от Теб, комплексиран Столичанино!!Колкото до цените на жилищата, всяко хлапе знае, че балонът е надут яко.
15
9
 
5
 
! Отговори
SF преди 7 години
Еми така ще е, всичко е изкуствено. То като всичкото *** от кол и въже в столицата дойде и купува на поразия с пари от контрабанда, проституция и дрога - так а ще е. Нивите се продадоха отдавна и сега останаха споменатите. Задръсти се квартал от мутрафонкьовци мекащи, кекащи и врекащи, каращи баварци за стотици хилядарки, бутащи си децата в детските градини с "предимство" и т.н. Всяка трета кола е с чужда регистрация- ямбол, плевен, враца и сие. йде Референдумза жителството дайте!
14
4
 
24
 
! Отговори
Емигрант преди 7 години
Който е бил в Европа знае колко подредено е на повечето места. В София цените са нереално високи спрямо гетото, което е - неоправени улици, дупки, кучета, пушек, никакви парко места и т.н. Цените са около 1.5 пъти по-ниски от имотите в Испания да кажем, а няма да коментирам това, което получаваш там за същите пари. Преди години мислех да си купя жилище в София, но сега ще си купя едно на морето в Испания, защото е по-евтино :) Късмет на хората с 800 лв заплата и 600 лв ипотека... идилия
13
2
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
Гарсоньера е едностаен мой човек.
12
0
 
4
 
! Отговори
Певеца преди 7 години
Какво лошо намери админе в припева за морето?
11
3
 
25
 
! Отговори
Pepe преди 7 години
Яко надут балон. В момента в квартала, жилищата са с 20к евро повече, отколкото бяха преди 4 години?!?!Няма търсене, няма "провинциалисти" (защото вече ходят в чужбина), Софиянци и те масово се изнасят в чужбина, огромно количество жилища стоят празни.Единствено банките поотвориха кесиите с кредити и по-лесни условия.Накъде ли ще избие?
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гарСИОнера - няма такава дума, ГАРСОНИЕРА може би...
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е да се качват цените при положение че някви провинционалисти дошли преди 10 години сега не дават да се строй "че му се скривала гледката" или "на таа поляна децата ми си играят" .....
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усещам, че тези, които теглят кредите сега на ниски лихви, ще плачат след време. Дано не се стига до там, но пазара е толкова изкривен, че не знам има ли накъде повече.