Накъде оттук нататък с казуса "Белене"

Делът на ядрената електроенергия в потреблението е намалял до 11%
12 дек 2016 21:53, Екип на Bloomberg
48
Накъде оттук нататък с казуса "Белене"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тримата потенциални инвеститори заявиха под една или друга форма, че всъщност нямат интерес към проекта за АЕЦ "Белене" и тук говорим по-скоро за PR шум. Това обяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му делът на ядрената електроенергия в потреблението е намалял до 11% и на фона на това растат мощностите от възобновяеми източници. "Ние сме се вторачили в ядрената енергетика като единствената панацея на енергийните проблеми, а всъщност по-скоро тя създава повечето от тях", посочи Владимиров. 

Той допълни, че в момента цената на нашата електроенергия не е конкурентна на регионалния пазар заради ниското потребление и никой не знае на каква цена ще се продава новата в бъдеще. 

"Към настоящия момент правителството работи само по една опция - завършване на Белене на принципа на частен проект. Няма политически интерес за търсене на алтернативи например за продажба на оборудването", каза на свой ред Антон Иванов от Български енергиен форум

Според него опцията за ядрена енергетика ще остане в Европа. Експертът препоръча България да вземе пример от методиката на съседните страни като Унгария и Румъния.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 38: Като ще се пишат глупости, сигурно не виждаш проблем и в това готовите реактори да ги оставим като музеен експонат. Само за да не се строи АЕЦ.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам никакъв проблем АЕЦ Белене да се стартира още веднъж, да поръчаме реактори и след това да платим реакторите без да бъде построено нищо.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Хахокакво ще правим, когато планетата ни в резултат на затоплянето, се завихри с ураганни ветрове и засилена вулканична дейноста жиците на електропроводите ти ли ще ги крепиш да не се скъсат в тези апокалиптични условия бе каскет?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедняците в ЕС трябва да се концентрират върху своето оцеляване, вместо да пълнят касичката на енергийната мафия
27
3
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Не на БЕЛЕНЕ": Тоя пост редовно се появява като стане дума за АЕЦ "Белене" и всеки път някой ти се вързва да ти обяснява, че мнозинството от гласувалите е гласувало за строителството, че правителството на ГЕРБ манипулира въпроса на референдума, така че да се гласува не за АЕЦ "Белене" а изобщо за строителство за АЕЦ, и че бат'ти Бойко управляваше по това време с по-малко получени гласове на изборите. Очевидно е безмислено да ти се обяснява каквото и да е.
26
0
 
3
 
! Отговори
В Белене АЕЦ НЯМА преди 7 години
Белене е един великолепен малък зелен лечебен град на река Дунав.Там АЕЦ НЯМА НЯМА...Има разкошни плажове.Водата а в реката е лечебна/разтваря пласт хуминизирана жълта глина и лекува много увреждания на СЪВРЕмЕНИЯ ЕЛЕКтромагнитен СТРЕс..ИМА великолепни жилища на Достъпни цени..
25
3
 
5
 
! Отговори
Хахо преди 7 години
Мартинчо, Мартинчо, какво ще правим, когато планетата ни в резултат на затоплянето, се завихри с ураганни ветрове и засилена вулканична дейност, която ще елиминира всички чекръци на ветровите генератори и замърси панелите на слънчевите панели!Ще се снишим да отмине бурята, но тя няма да е за ден-два, а ще е с месеци!Енергията от АЕЦ и ЯЕЦ е екологично чиста, и не зависи от природните аномалий, глу-па-ко!Проучи "глупавите" французи, откъде произвеждат тяхната електроенергия! Костовски блюдолизци!
24
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията дава мнение за ядрената енергетика (която най-богатите държави, с малки изключения поддържат и развиват). Е, като давате трибуна на такива "експерти", поканете някой специалист по енергетика да коментира развитието на демокрацията.Владимир Каролев беше пределно откровен в едно предаване преди време: "Има силен натиск от наши западни партньори да не се строи АЕЦ "Белене", защото те се надяват да построят друга АЕЦ у нас". Това е истината
23
1
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Г-жа Кунева затвори част от реакторите в Козлодуй за да подари на американците ТЕЦ Марица и да им изкупуваме тока на фиксирани високи цени! Ако се стигне до изграждане на втора АЕЦ няма да може да се краде толкова. Затова и правителството се чуди какво да прави. Не съм специалист, но наистина ядрената енергия дава най-евтиния ток. Защо да не го купуваме от Турция и едни комисионни да потекат като река.........? Те и така мислят само за това, а говорят срещу корупцията....
22
1
 
13
 
! Отговори
аа преди 7 години
0 "Центъра за изследване на демокрацията"0 "ядрена енергетика"избери едно. Изобщо какъв е тоя навик в българия хора, които хал хабер си нямат от нещо да се изказват, то и аз си нямам, но познавам хора, които имат какво да кажат по тая тема - заради образованието и работата си, но никой не ги пита.
21
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че съседи на България са построили или строят АЕЦ е още един довод за окончателен отказ от "Белене"
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни държави, по техни си причини искат да влязат в ядрения клуб то не. Значи ефективност. Ние си имаме плащало, Козлодуй , за какво ни е второ. Не сме Япония по население и производство. Толкова за примерите , но и политиците ни го знаят , а балъците вият.
19
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ в България е руски интерес, а не български !
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При цена между 15 и 20 милиарда за колко години ще се изплати АЕЦ Беляне ? За сто? За двеста ? За колко години трябва да се изплати инвестицията за да е ефективна? Кажете!
17
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова ли Турция иска да строи АЕЦ, защото тока от АЕЦ бил "ужасно скъп"? Съберете се там псевдоеколозите дето не искате АЕЦ, отидете в Сибир, там има големи реки, парвете си ВЕЦ-ове, но не ни карайте нас, българските данъкоплатци, да плащаме за скъп ток, защото оставаме без АЕЦ.
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ е евтина при цени на Брежнев , но ужасно скъпа при сегашни цени.
15
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съберете се любителите на АЕЦ, построите я и чакайте печалба! Защо искате народа , данъкоплатец да ви я финансира.
14
2
 
16
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
15 практически си приказваш на изуст, чудно западняците японците уж умници пък вадят ток на пиразия от АЕЦ...и както казваш на загуба, скъпотия
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Практически, ако се вкючат всички необходимо присъщи разходи за една АЕЦ, тя винаги ще дава най-скъпата ел.енергия
12
4
 
12
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
алоо 11ти да нямаш реки като Енисей или Яндзь че ВЕЦ ми говориш, ако мислиш с някакеи лопатки по Искъро да правиш енергетика си за каменната ера ;)

Спонсорирани публикации