Безработицата у нас остава на най-ниско ниво от 2009 г.

Младежката безработица обаче расте
31 яну 2017 20:19, Миглена Иванова
44
Безработицата у нас остава на най-ниско ниво от 2009 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Равнището на безработицата в България остава стабилно в края на миналата година. През декември 2016 г. нивото ѝ се запазва на 7,1%, колкото беше и през ноември 2016 г. Това е и най-ниското ниво на безработицата от 2009 г. насам, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 231 хил. души в България са били без работа в края на миналата година, изчислява Евростат.

Младежката безработица у нас обаче се увеличава до 22,4% през декември от 22% през ноември. Броят на безработните младежи до 25 години остава 33 хил. души, т.е. увеличението най-вероятно идва от спад на икономическата активност сред младите хора, а и намаляването на броя на младежите заради демографската ситуация.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло също остава стабилна в края на миналата година на ниво от 8,2%. Нивото ѝ в еврозоната се понижава с 0,1 процентни пункта до 9,6%.

Общо малко над 20 млн. души в ЕС са били без работа през декември 2016 г., от които приблизително 15,6 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Подобни тенденции се отчитат и при младежката безработица в ЕС и еврозоната. В блока като цяло показателят остава без промяна на ниво от 18,6%, а във валутния съюз се понижава с 0,1 процентни пункта до 20,9%.

Общо малко над 4,2 млн. младежи до 25 години в Европейския съюз са били без работа през декември 2016 г., от които почти 3 млн. са от държавите от еврозоната, показват данните.

Чехия и Германия остават държавите в ЕС с най-ниска безработица – съответно 3,5% и 3,9%, а Гърция и Испания са с най-висока – съответно 23% и 18,4%. Що се отнася до младежката безработица, най-ниска е тя в Германия (6,5%), а най-висока – в Гърция (44,2%), Испания (42,9%) и Италия (40,1%).

Хърватия, Испания и Португалия продължават да са държавите с най-силен спад на безработицата в ЕС през последния месец на миналата година. Ръстове са отчетени в Кипър, Италия, Естония и Дания.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: безработицаЕСзаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
19
 
! Отговори
Антилиберал(нямам R) преди 7 години
Има ли една читава статистика да се види колко дефакто са безработни, колко "икономически неактивни" както каза колегата, колко са заети по "социални програми"- тоест коефициент на полезно действие нула, колко са бюджетните - администрация, полиция, армия, учители, пожарникари и т.н. и колко остават реално работещите, които хранят всички останали. То е ясно че държавата се изхранва от ДДС, но все пак да се види плуваме ли или потъваме?
7
1
 
18
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Пълна трагедия! След като отчитаната статистически безработица едва сега, 7 години по-късно, е достигнала нивото на 2009 година, то реалната безработица е близо 45%. Катастрофа! Ето защо Борисов не може да изкара и един мандат.
6
1
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Младите и можещите изтекоха през терминал-2 ,а тук останахме основно дъртаците , работещите бедни и едни дето разчитат предимно на размножаването как да има безработица ха-ха.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От както герб управлява тоест. Мерси другари.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно, че все по-ниски нива на безработица ще се отчитат - то хора в работоспособна възраст не останаха. Не гледайте София. Освен нея и малко Пловдив, Бургас и Варна, друго не остана...
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безработицата намалява колкото и престъпността.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ЗАЩОТО РОДИТЕЛИТЕ ИМ РАБОТЯТ
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сравнение, при Станишев, безработицата беше 5,6%, тоест само който го мързеше да работи, нямаше работа.

Спонсорирани публикации