Парадокс: Зад бюрото - опасно, чиновниците по-контузени от строители

Шефове плащат за лечение, потърпевшите - мълчат за злополуката
9 фев 2017 08:38, Петя Славова
36
Парадокс: Зад бюрото - опасно, чиновниците по-контузени от строители
Снимка: архив Reuters

Чиновниците са рекордьори по брой трудови злополуки, изпреварвайки далеч по-рискови сектори като строителство и добив на руди. През миналата година в сферата на държавното управление са регистрирани 203 инцидента на работното място, показват официалните данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

За сравнение - строителите, пострадали докато изпълняват служебните си задължения, са 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновниците. "За разлика от частния сектор, където трудовите злополуки масово се прикриват
 в обществения сектор това е почти невъзможно“, обясни адвокат Васил Василев.

По думите му фирмите често се опитвали да сключат сделка с потърпевшия, при която да покрият разходите за лечение, като в замяна не уведомяват НОИ. "Прикривайки злополуката, работодателят си спестява редица проверки", твърди Василев.

Данни на НОИ показват, че през миналата година са регистрирани 2848 инцидента на работното място, пише "Монитор". 7% от които са в сферата на държавното управление.

След чиновниците най-много контузени има сред шофьорите – 187 инцидента, следвани от продавачи и дистрибутори – 162 злополуки. Средно по 13 лекари и медицински сестри всеки месец са претърпели инцидент на работното място или на път за него.

От НОИ отчитат още, че 88 от трудовите злополуки са завършили с фатален край, а след други 10 потърпевшите са останали инвалиди. Най-много жертви по време служба са отчетени в сектор "Сухопътен транспорт" и "Строителство на сгради".

Според Кодекса за социално осигуряване размерът на обезщетението зависи от дохода, върху който се осигуряват работещите. Сумата, която НОИ изплаща на претърпелите инцидент по време на служба или по път за офиса, е 90% от размера, на който се осигуряват.

Статистиката показва, че през третото тримесечие на 2016 година средната заплата в сектор "Държавно управление" е била 1091 лв. Това означава, че при инцидент служител, който получава тази сума, е взел обезщетение в размер на 981 лв. Компенсацията за строител, нает на средна заплата от 796 лв., е била 716 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъжна картинка - укриване на злополуките в частния сектор, които са стотици или хиляди пъти повече от злополуките при чиновниците, но вие сте се захванали със сламката и не виждате гредата, но толкова ви е акъла.
11
22
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Простолюдието отново демонстрирате, че не знаете какво искате. Хем постоянно плюете чиновниците, хем по цял ден се мотаете пред гишета и кабинети и се молите за разни услуги. Като толкова ги разбирате нещата от живота, вземете сами да си оправяте бакиите, а не вечно да чакате на държава и чиновници, да ви казват кое, как се прави.
10
3
 
14
 
! Отговори
L. преди 7 години
Всички, които мислите, че не е опасно, сте в грешка.Някога заливали ли сте се с горещо кафе?!
9
3
 
2
 
! Отговори
Bulcaricus Bacilicus преди 7 години
Истински патриоти!
8
7
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
То да бяха само осигуровките, вие и заплатите ни плащате. Ама работете малко повече де, няма заради вас и ние да гладуваме.
7
2
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Само ти ли не разбра, че държавните чиновници най-много от всички искат да си плащат осигуровките като всички останали, защото сега са прецакани с това плащане на 100% от работодателя си. Едно от прецакаванията е, че сега взимат по-ниски обезщетения при злополука
6
8
 
10
 
! Отговори
срам преди 7 години
държавните служители живеят наш гръб-големи заплати и не плащат здравно и социалноосигуряване,срам ме е от това положение
5
3
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Разсмяхте ме! По-точно определение за държавен служител не бях чела! Само да допълня - рога растат и от друга работа, която се извършва с голямо усърдие през работно време!
4
2
 
18
 
! Отговори
Никаква изненада преди 7 години
Нали се сещате, че на държавната администрация осигуровките ги плаща държавата,сиреч ние.
3
5
 
31
 
! Отговори
/// преди 7 години
бе, сигурно се контузват докато цъкат постове във фейса - цък цък цък ох счупих си маникюра :)Сетих за един стар виц - четирима е в една стая ама само единият работи. Що е то ? Трима държавни служители и вентилатор
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога държавните служители ще бъдат редуцирани, ще започнат да си плащат осигуровки, като всички останали?
1
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то от нямане на работа, какво ли не се,случва. Представяте ли си, по цял ден да стоиш на един стол, да се чекнеш, да имитираш дейност, и да чакаш пенсията. Не ще се контузиш, ами и рога ще ти пораснат. А държавните хрантутници,са известни с това, че постоянно се чудят от къде да изкярят някой лев.

Спонсорирани публикации