До 5% ръст на кредитите у нас през 2017-а

Ръстът през 2016 г. бил маскиран от чистката на лоши кредити
13 фев 2017 11:50, Екип на Bloomberg
2
До 5% ръст на кредитите у нас през 2017-а
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съществува реален ръст на кредитирането в България, както в сегмента на бизнес кредитите, така и за домакинства, и този ръст е приблизително 2,8%. Това каза Петър Андронов от Асоциацията на банките в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. ​Андронов прогнозира ръст на кредитите през 2017 в размер на "3%-4%-5%".

"Това, което всички мислят, че се случва, е че кредитите не растат и статистиката на Централната банка на пръв поглед го потвърждава".

По думите на банкера това, което не се вижда, е че по повод проверката на активите, банките са изчистили много от лошите си кредити: "Буквално ги отписаха от портфейлите си и сумата, която приблизително може да се установи е около 1,3 млрд. лв. Толкова кредити банките махнаха от активите си.Това изчистване на кредити маскира факта, че все пак има ръст и той е около 3%, приблизително колкото е ръстът на БВП".

Този ръст е и в двата сегмента - и в бизнес кредитите, и за домакинства ръстът е приблизително 2,8%, категоричен бе гостът.

По думите на Андронов в България отново се наблюдава концентриране на депозитите, като "това е елементарна оперативна ефективност - хората търсят по-лесен начин да управляват парите си".

Всяка година има ръст на новите милионери, добави председателят на банковата асоциация. "Не трябва да се обръща чак толкова голямо внимание на този феномен, защото той се вижда не само в България. Навсякъде по света има такива тенденции - просто доходите се концентрират в много по-малък брой хора".

"Няма толкова големи възможности за пряко инвестиране в икономиката. Най-прекия начин за инвестиране в икономиката в една нормална среда е борсата, а тя дава много ограничени възможности на този етап, а останалите възможности, като ДЦК, в България не са толкова достъпни", каза Андронов.

Това, което виждаме през последните години е отново ръст на инвестициите в имоти, каза още събеседникът. "Не е това, което виждаме от преди кризата, но има ръст".

Каква е алтернативата, която се предлага от взаимните фондове? Кога са били забелязани първите признаци на възраждането на интереса към кредитиране на българския пазар? С колко кризата в КТБ забави процесите? Очаква ли се засилен ръст на кредитирането през 2017 и защо? Как ще се движат лихвите по кредитите и депозитите? Каква е приликата между лихвите и сезоните?

Целият коментар можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къф бизнес, кви 5 лев - мит'ряла тегли кредити оти не мое си плати ток и въглища!