Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!

"Колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре"
13 фев 2017 10:20, Екип на Investor.bg
109
 Хампарцумян зове: Да влезем в еврозоната!
снимка: УниКредит Булбанк

За възможно по-бързо влизане на България в еврозоната призова в интервю за Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

По думите му страната ни е изконсумирала значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута, след като е въвела валутния борд преди 20 години. Същевременно, "бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре".

"Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната. Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната", пояснява в интервюто си за финансовия сайт банкерът.

Според него технически финансовата и икономическата криза е свършила, когато бившият финансов министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Но по думите на Хампарцумян растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети "на улицата".

"Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора", добавя той.

Вижте цялото интервю в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: Левон Хампарцумян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом тая гнида драпа за там, значи никога не трябва да допускаме влизане в еврозоната.
12
2
 
26
 
! Отговори
кво стаа преди 7 години
Що бе хампърцуняне, така малко ли крадеш! Скоро няма да има ЕС, той бълнува за евро! Големо гяволе си, помниш ли миленчо велчев?
11
3
 
21
 
! Отговори
МУТРА САМОЗАБРАВИЛА преди 7 години
се е тоя , назначен за милионер от другия по-велик другар-господин КОСТОФФ
10
4
 
30
 
! Отговори
СТАМАТ преди 7 години
Мбах ти алчното незаконно родено! Тоя само гледа некви пари да изкара на наш гръб!
9
4
 
33
 
! Отговори
В ЗАТВОРА преди 7 години
търябва да влезе този ПРЕСТЪПНИК. Наглия самозабравил се милионер продаде като шеф на Агенцията по приватизацията БУЛБАНК и "забрави" едни 100 МИЛИОНА годишен дивидент. Отделно, че цената беше просто смешна = 5 богаташки апартамента. 1 година след това този инженер-химик стана шеф на същата банка с 50 000 заплата /официално/ и се има за успял човек и дава съвети на всички "как да успеят"
8
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хампабабал казва истината, но масата сте прекалено прости да я разбете.
7
23
 
10
 
! Отговори
боби преди 7 години
хъмпърцук е напълно прав, той е печен банкер и ги разбира тези неща.но другарката *** скоро ще дойде на власт и ако питате нея, по-добре ще е да минем на рубли.макар че руските й господари, най-вероятно плащат на нея и най-близките й другари в долари.
6
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БГА Балкан,Кремиковци .......Щом Той го е казал,значи не е добре да влизаме в еврозоната.Спомням се,че именно такива специалисти като него,Хърсев,Кюлев дето го гръмнаха на бул.България ревяха,че ако се въведе валутен борд това ще е краят.Тогава през ден сменяха курса на долара и ограбваха спестяванията на народа.
5
4
 
27
 
! Отговори
# преди 7 години
Точно обратното - колкото повече се задържиме в борд, без да минаваме на евро, толквоа по-добре за обикновенния човек!
4
3
 
36
 
! Отговори
dan преди 7 години
Когато лица, като Хампарцумян влязат в затвора, тогава можем да кажем, че почваме да се оправяме!
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди това трябва да помислим как да вкараме такива алчни политици и банкери като теб дето не се наядоха да ги вкараме по затворите !
2
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най после и този да каже нещо разумно!
1
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бе я бегай от тука, бре! В еврозоната ще влезем тогава, когато по доходи излезем от афрозоната!

Спонсорирани публикации