Гърция ли? Всеки трети с план за море у нас!

Турция все още е атрактивна дестинация за сънародниците ни
14 фев 2017 08:50, Петя Славова
164
Гърция ли? Всеки трети с план за море у нас!
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети, или 34% от българите, вече знаят къде ще прекарат лятната си отпуска у нас. Това съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той поясни, че 14% от сънародниците ни вече са резервирали местата си на родното Черноморие, а около 20 на сто разполагат с втори дом край плажа или имат близки и познати, които ще ги приютят за няколко дни през лятото.

Близо 6% пък са потенциалните клиенти, които ще се възползват от различни промоционални програми. Това са най-често възрастни хора и семейства с деца, пише "Монитор".

Драганов бе категоричен, че и тази година родните ни курорти ще привличат българите въпреки спекулациите за качеството на обслужване. По думите му през миналата година над 3,5 млн. българи са отскочили до някои от морските ни плажове, докато в Гърция са отишли в пъти по-малко туристи. Той е на мнение, че тази година тенденцията ще продължи и повечето наши сънародници отново ще предпочетат да се пекат на родна земя.

Анализите показват, че родните хотелиери в момента предлагат с 30% по-ниски цени, ако предплатим още сега. Това обаче важи най-вече за месеците май, юни и септември. Различно е положението обаче за периода юли и август, тъй като доста от местата вече са резервирани още преди месеци.

Записванията за чужбина обаче са в пъти по-малко от тези за родното Черноморие. За началото на лятото през май и юни едва 1-2% от българите вече са направили своите резервации или са предплатили почивките си. Драганов поясни, че за разлика от нас 32 на сто от германците още от сега са наясно къде ще пътуват в чужбина по време на годишната си отпуска.

Директорът на института сподели още, че в Гърция туроператорите предлагат отстъпки в размер на до 25% за ранно записалите се. Така например дори за едни от най-скъпите острови като Санторини в момента се намират изключително примамливи предложения

В активния летен сезон в средата на август можем да отседнем в хотел с 2 звезди срещу 467 лева за 5 нощувки за двама. 489 лева пък е цената на стая с изглед към басейн. Друг домакин пък ни предлага и закуска, цената за 5 нощи прекарани на Санторини, обаче скача на 665 лева.

В Халкидики, където повечето българи летуват, цените в момента също са доста ниски. 390 лв. ще ни струват 5 нощувки за двама с включени обилни закуски.

Директорът на института бе категоричен, че Турция все още е атрактивна дестинация за сънародниците ни и хората, които са запознати с този продукт, отново ще посетят южната ни съседка и това лято. Ако решим да запазим в момента, крайната цена ще ни бъде с около 30 на сто по-ниска спрямо сумата, която ще трябва да извадим, ако резервираме в последния момент.

Експертите обаче съветват да внимаваме, когато още през зимата или пролетта правим резервациите си, тъй като в някои случаи, ако се откажем няма да ни възстановят парите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А начи всички в гърция ходили пакбМега задръствания имало по магистралата ни за нсшето море. ХаххахаххсхсПаляциии гръцкиии
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам нищо против някоя технологична компания да инвестира и на морето ни. Защото контингентът там е доста далеч от всякакви технологии, освен ръчно писани сметки и билетчета за чадър + шезлонг.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на айтоския вълнолом ходиш нали? Еле па тия дето се мислят за "турци" по айтоско кви са хрисими
34
26
 
3
 
! Отговори
до бла преди 7 години
Мутрите бяха 90-те години. От тогава минаха почти 30 години. Ти излизал ли си от вас през тия годиини или си блял през прозореца. Огромни технологични комапании инвестират в БГ. Силиконовата дулина на Балканите сме, ама нашия льольо още ми говори за мутри. Света се върти и се развива, той нашия още живее в 90-те. Боже опази
33
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой нормален по скоро не би отишъл на море в държа, която само ни се подограва и затваря границата. Простии гърци със скучни плажове нищо повече ...оълно със селяции от БГ дето напълнили багажниците с храна и посуда.
32
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този който е писал се е объркал многоМиналата година ходих 4пъти в гърция
31
11
 
18
 
! Отговори
Човек преди 7 години
Стига сте залъгвали хората! Никой нормален човек не би отишъл на БГ море. Аз съм на Олимпийска Ривиера малко над Атина , за вас не знам...
30
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашето море е мн по яко! И си е НАШЕ!Тея долу са кто полуумрели .... изсъхнали каманаци. Далече са от нашата природа и красота.
29
1
 
14
 
! Отговори
М преди 7 години
Какви са тия глупости, бе, г-н Драганов?????
28
6
 
25
 
! Отговори
бла преди 7 години
Хахахахха, изказването на г-н Драганов е за някой сайт с вицове, не за новините. За какво ми е да планирам почивка на родното черномирие - да гледам мутри, пияници, да слушам чалга до сутринта, да настъпвам фасове, обелки и какви ли не *** по плажовете. Да ям едни и същи продукти минали през 3-4 ястия? Да се плацикам във вода обогатена с фекалии дето не се вижда дъното от мръсотия ? Да плащам и аз да не знам за какво ? А не мерси.
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз бях на море в Северна Гърция миналата година. На Кавала. Да, много българи в самия град.Но плажовете бяха доста пусти. Няма викове "Царевицаааааа!", няма пищящи русначета, няма анаболни батки, които да ти искат пари за чадър, няма чалга, няма паркирани кайени и ес класи по алеите.
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На море у нас? Да не ме е *** луд! Може да ме намерите високо в планината в някой планински вир. Най - много да отскоча до Керамоти - Тасос, че ми е близо.
25
26
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Миналата година бях на Атон - месец септември. Че то в България има по-малко нашенци. Простотия до шия. Шум , селски гларуси от Пловдивско. Реших - никаква северна Гърция повече. По-добре да си ходя на нашето море отколкото да гледам татуираните мутри в Гърция.
24
6
 
46
 
! Отговори
redneck преди 7 години
Миналата година за първи път семейството ходи на море извън пределите на страната- в Гърция. Май скоро няма да стъпим на нашето Черноморие- разликата в обслужването и условията са огромни- разстоянието: под 400км.
23
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е, че в Северна Гърция има много българи, но има и много плажове. А чистотата на водата и плажовете е несравнима с нашата.
22
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кара Дере, Ак Дере, каквото ще да е дере, водата все си е ***. Никога повече в България.
21
0
 
18
 
! Отговори
до Чоко преди 7 години
Има едно вълшебно място-остров Калимнос!Далече е,но си заслужава,вЕрвай ми!Само че взе да се пълни с бежанци.Жалко!
20
1
 
40
 
! Отговори
гладна кокошка преди 7 години
За едно са прави, няма да е Гърция тази година. След три поредни решихме да отидем в Испания! :)
19
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахахахахаохохохохохох, министър Ангелкова я няма, но дъхът й витае наоколо Нагли лъжи.Аз в България вече не почивам.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зависи човек какво търси. Миналата година ходих на плаж Кара Дере. В село Бяла може да се наеме къща на безценица. Плажа е без концесионер и е див плаж. Ако искате да стигнете до там ви трябва минимум джип, ужасни черни пътища. Обаче спокойно, няма никой, чист въздух. В селото има 2 кръчмички и няколко магазинчета.