Какво трябва да е бъдещето на АЕЦ" Белене"?

Активите му трябва да се обособят в отделна компания, смята експерт
14 фев 2017 11:20, Екип на Bloomberg
37
Какво трябва да е бъдещето на АЕЦ" Белене"?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Активите, свързани с АЕЦ "Белене", трябва да излязат от НЕК и да се обособят в отделна компания, защото по този начин ще представляват по-голям интерес за инвеститорите. Това обяви енергийният експерт доц. Валентин Колев в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Той допълни и, че по този начин НЕК ще бъде освободена от сериозно бреме. 

По думите му трябва да се изясни колко години ще продължи експлоатационният срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и, ако той е 10 години, трябва незабавно да се мисли за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене". Колев припомни и, че трябва да бъдат отчетени регулациите на европейско ниво и предложенията за въвеждане на квоти за емисии.

"По принцип имаме нужда от нови мощности, но всичко зависи от това как ще се развива икономиката, как ще се развива и изгражда регионалният пазар и какви ще са производствените мощности в съседните държави", заяви от своя страна енергийният експерт Еленко Божков. 

Според него от гледна точка на икономиката е много по-изгодно да се строи на съществуващата площадка в Белене, което ще даде възможност и за осезаемо участие на българската държава в този проект.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много "експерт" много нещо и се на рублички миришат?
9
0
 
9
 
! Отговори
Атом преди 7 години
Докато не се изчисти енергийната мафия,такъв разговор е безпредметен и циничен!
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците доставиха ли платения реактор или само им броиха едни 2млрд. за сините им очи.
7
4
 
11
 
! Отговори
Лотос преди 7 години
При цена от два милиарда,за нас цената ще е над двадесет!!!Само дупката-4милиарда!Голямо крадене!Очаква се още по голямо!Охахавения от чалги българин да си отваря зъркелите,защото той ще ги плаща.ps.И децата и внуците!
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама който иска да строи бе, какво го умуват толкова! Само не от моите данъци!Е, бабите от БСП, дето мятат хиледарки от балконите, вместо това да инвестират в Белене. Ако се окаже печелившо, честито им! Ще си получават дивиденти и да са живи и здрави и да си ги харчат с кеф!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
FF
4
4
 
5
 
! Отговори
инженер преди 7 години
парогазови централи не са лош избор 60 % кпд ел.енергия 30 % топлинна . 1 милиард м^3 ако струва 500 милиона лева ( купен икономично лятото - Чирен) и 200 милиона лева топлинна енергия остават 300 6 милиарда киловатчасса по 5 стотинки себестойност, минимални загуби до големите консуматори , бързо включване в системата , гъвкав изход и виж само как веднага ще се удължи животът на реакторите на 30 години , а не 10.
3
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ "Белене" - Гьолът без дъно !
2
19
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Зависи от условията. Аз съм за, стига да е държавно и 100% финансирано от държавата (нашите данъци), без намеса на външни държави. Дългосрочно една такава инвестиция би си заслужавала, естествено след като се изринат разни ТЕЦове, зелени енергии и т.н. обслужващи чужди интереси.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хретенизма НЯМА ГРАНИЦИ за разлика от вселената !

Спонсорирани публикации