Икономиката на еврозоната минава на шеста предавка

Германия и Франция дърпат цялата зона напред
21 фев 2017 22:00, Бойчо Попов
26
Икономиката на еврозоната минава на шеста предавка
снимка: Ройтерс

 Ръстът на бизнес активността в еврозоната се ускорява през февруари до най-високото си ниво от почти шест години, става ясно от последната анкета за секторите на производството и услугите на IHS Markit.

Резултатите показват стабилен растеж за френските и германските икономики въпреки политическата несигурност и в двете страни заради предстоящите през тази година президентски и съответно парламентарни избори, предава CNBC.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се е изкачил до 56 пункта през февруари от 54,4 пункта през януари, съобщи компанията във вторник. Това е най-високата му стойност от април 2011 г. насам. Индексът надмина очакванията на анкетирани от Ройтерс анализатори за ръст до 54,3 пункта.

Признаците за по-бърз растеж могат да предоставят здрава основа за икономиката на 19-те страни членки на еврозоната, докато тя навлиза в поредна година на потенциално бурна политика. Европейската централна банка (ЕЦБ) реши през декември да удължи програмата си за изкупуване на облигации до края на 2017 г. на фона на слабата основна инфлация и несигурността от задаващите се национални избори и от началото на преговорите по условията за излизането на Великобритания от Европейския съюз. 

Франция отчете общ индекс на мениджърите по поръчките PMI от 56,2 пункта за февруари – доста над очакванията за нарастване до 54,1 пункта. Данните за Германия са също положителни, като бенчмаркът се повишава до 56,1 пункта.

„Икономиката на еврозоната поема на по-висока скорост през февруари“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

„ЕЦБ ще се утеши с признаците за по-силен растеж и по-нататъшен подем на ценовия натиск, макар и без съмнение ще остане загрижеността за това, че изборите и Brexit биха могли да нарушат бизнес средата през тази година. Следователно промяна в политиката на централната банка не изглежда вероятна, поне не и преди изборите в Германия през септември", добавя Уилямсън.

Както Германия, така и Франция отчитат увеличения на новите поръчки от май 2011 г. насам, което увеличи заетостта във всяка от двете страни. Основната разлика между двете водещи икономики е, че растежът в Германия е стимулиран от производствения сектор, докато този във Франция е задвижван от сектора на услугите.

Икономическите резултати на Германия са толкова впечатляващи, че Самуел Томс от Pantheon Macroeconomics пише в отговор на данните от вторник: „Ние изчерпахме вече суперлативите си, с които описваме германската икономика, поне доколкото става дума за невероятното покачване на PMI. Основният PMI бе насърчен от леко увеличение на производството, и по-нататъшния скок в сектора на услугите след неотдавнашната слабост. Като цяло солидната активност в производството остава основен двигател за повишаването на растежа на частния сектор".

В същото време данните също така показват, че създаването на работни места в еврозоната достига най-високо ниво от едно десетилетие, докато бизнес оптимизмът също нараства. Въпреки това обаче е налице продължаващ инфлационен натиск, като цените се ускоряват както при услугите, така и в производството.

Още икономически новини четете в Investor.bg


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Mucho travaho преди 1 година
дърпат,защото им работим евтино, напълниха се с евтини работници от Източна Европа,които им работим на половин цена,без осигуровки,без данъци,без никаква отговорност от страна на работодателите, а сега ще ги видим как ще накарат неграмотните "бежанци" да им работят по същия начин....
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пффф
Ti imash zabelejitelni poznania po ikonomika
Da ne si zavarshil universiteta v Kurtovo Konare
Ne e losho da prochetesh kavo ti e napisal Gerge ( 18 )
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ни виновни нито чужденците нито техните интереси.Като няма твърда ръка в БГ разпиляваме енергията и знанието, продаваме се и си пречим един на друг със всякакви средства.А да не говорим, че не ценим чуждия труд и считаме, че ни са задължени. И Така се получава, че останалите са напред, а голяма част В БГ сме назад.
18
0
 
1
 
! Отговори
Поздрави преди 1 година
Има нещо вярно в статията.
Мениджърите из големите фирми на запад им се охлабило междупръстието. Като гледам как почват да харчат, много са уверени.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Бай Хой на опашката е включил на задна.
16
1
 
10
 
! Отговори
Георги преди 1 година
До 19,
Преди елементарна икономика не е зле човек да понаучи еФтин правопис.
15
19
 
4
 
! Отговори
пффф преди 1 година
Елементарна икономика: колкото по-ефтина ти е валутата, толкова по-лесно изнасяш (пример Китай). Ето защо Германия има най-голяма полза от Еврото и кризата. Страни като Гърция, Португалия, Испания и Италия правят Еврото несигурно, което го кара да поефтинява. Това пък е добре дошло за Германия. Без Еврото - край на немското икономическо чудо и хегемония
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно имиграционната политика на Меркел както и санкциите срещу Русия и руските контрасанкции дават резултат. Германската икономика расте, както и френската.
13
13
 
18
 
! Отговори
Намразих българите! преди 1 година
до 16
Не са виновни Германия , Франция или Англия че у нас 50% от популацията изгони тези които казваш! И не е само до политици! Аз лично казах на родителите си и дядовците си че заради тях и тяхното гласуване не искам да живея в една държава с тях и да учат немски че внуците им няма да ги разбират! Аз (както и 3 милиона българи по други държави) с комунисти дърпащи към ориента на изток не искам да живея!!!
12
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не им се радвам,издърпаха всички млади и грамотни хора,особено Германия,дори и бежанците си избират ,а на нас ,само неграмотните и болните без образование ,тук ще останат само пенсионерите и хората без езикова подготовка,ще ядем боклуците на техните хипермаркети ,но с продукти произведени за третия свят и ще си мислим че сме от тяхното общество,жалко ,че нямаме управници които да ни защитят и им потърсят сметка
11
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се разкачаме от трена на самоубийците докато е време - ето начин
Лева да се върже САМО към цената на златого, платината - никакви евра и др. които да ВНАСЯТ инфлация.
Ако ни трябва такава сами ще си я направим (примерно фикс 3% годишно) - парите от преди 1962г
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама това е супер! Сега да вземат да си приберат всички бежанци, че да "дръпнат" още по-напред. Ние да си седим отстрани, ще гледаме.... Я стига новини за дрогирани! Кой ви вярва, като знае как се пишат докладите в ЕС. Какво? Лекарите и инженерите от Афганистан и от други места на г.. на географията са изработили БВП с който покриват мизерията с която заляха Европа? Верно ли? Избори има в ЕС. Забравихте ли?
9
9
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Па я не вервам на западна стъкмистика.У лево.
8
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро гейците минават на 6-та задна скорост. Това е лошо щото на задна ще ми счупят инструмента а нямам части за нов!
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скръбта ни е голяма! Последно сбогом! Почивай в мир! ЕС
Със своята злост, нечестност и коварство ти остави незабравими спомени. Поклон пред тъмната ти памет !
Не разбрахме какъв беше, но за ТАМ си беше ! Амин
6
9
 
13
 
! Отговори
Европа си е евро са преди 1 година
Браво, само напред!
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономиката на еврозоната минава на шеста предавка , тия от периферията или са се обърнали или драпат кой на ЗАДНА, кой в КРЪГ .
И двайста предавка да ръчнеш като не работят свещите се чува само пръъц-пърр осново от проебалтите и майданците.
4
6
 
16
 
! Отговори
G преди 1 година
Е как няма да са положителни новините, след като ЕЦБ не е престанало да печата пари! Точноо заради това и инфлацията е висока. Само че, това ще е до едно време. После тези парички трябва да се върнат обратно във Франкфурт с лихвите.
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А анонимен номер 1 е голяма нула. Внимавай- Путин НЕ прощава
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бачкат да дават мангизи, че мамата си люби.