Какво да правим със спестяванията си?

Инфлацията изяжда около 1% от спестяванията на българина
2 мар 2017 19:52, Екип на Bloomberg
27
Какво да правим със спестяванията си?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на спестяванията трябва да си отговорим на два въпроса - дали искаме да запазим тяхната стойност във времето или искаме да я увеличим. Как да управляваме спестяванията си коментира икономическият блогър Христо Христов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

През 2016 спадането на лихвите по депозитите не се усеща толкова много, тъй като инфлацията е близка до нулата. В началото на тази година обаче виждаме, че инфлацията за януари достига 1,3% при доходност от стандартни депозити от около 0,5%. Това показва, че инфлацията изяжда около 1% от спестяванията, обясни икономистът. 

В тази връзка е хубаво да се помисли по какъв начин хората могат да запазят стойността на своите спестявания, отбеляза той.

"Част от банките предоставят хибридно конструирани продукти, които се основават на стандартен банков депозит, а другата част се инвестира в различни финансови инструменти и се управлява от експертите на банките", поясни Христов. 

Други финансови продукти, към които могат да се ориентират спестителите, са т.нар. колективните инвестиционни схеми и договорни фондове.

"За миналата година фондовете се представиха доста добре, като единици са тези, които не успяха да завършат на зелена територия", отбеляза експертът.

Големият плюс при инвестициите в акционерни дружества със специална инвестиционна цел е, че по закон трябва да разпределят 90% от реализираната печалба като дивидент към всички, които притежават акции, посочи Христов.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да правим със спестяванията си?.......................оооооооооооохххх,първо да ги заделя ,пък ако стане,ще му мисля.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая година чакайте инфлация над 3% със сигурност, и не дръжте пари в банка, харчете ги.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е интересно хора,чиято професия е да обясняват защо не се получава това,което са го предвидили,да управляват държавата и да дават мнения и съвети какво да правят хората с парите си!След 1989г БГ се управлява от комплексирани потомствени некадърници- юристи,икономисти,финансисти и обикновени разнопартийни ***-де-ра-си,на които и социализма,и капитализма им пречат да се изявят!Както е казал поетът: време е да влязат в затвора-те си знаят защо,там да попаднат на хора и да станат ЧОВЕЦИ!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
през терасата
12
3
 
10
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Ще ги дам на Боко. Може и на опонентката му. Или на "дост-а".
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пирамидите ще предложат финансов план за всеки.
10
3
 
20
 
! Отговори
se преди 7 години
Е най после съм на печалба.Просто нямам и няма какво да ми изяде инфлацията и банките.Ха ха ха .Айде сега мислете икономически гении какво ще ми ядете....
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да направите със спестяванията си? Прекарайте незабравима нощ-две с Ицо.
8
4
 
19
 
! Отговори
Ало-измамник преди 7 години
Това е отвратителна кражба! Аз вчера цял ден работих с пот на челото, убедих десетина пенсионери да ми хвърлят спестяванията си през балкона, и после какво - по най-долния начин ми крадат цял 1% от изработеното!
7
5
 
23
 
! Отговори
Нестор преди 7 години
Не вярвам на нашите банки.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас! Всяка година по 1% - това означава, че след 100 години ще ми свършат спестяванията! Какво ще правя тогава? Тя пенсията ми е малка, едва ли ще я вдигнат много след 100 години..
5
4
 
22
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Аз когато ви разправях да не си остъклявате терасите , за да има от къде да се отървате от спестяванията , ми се смеехте - нА ви сега , инфлацията ще ви ги изяде -
4
5
 
32
 
! Отговори
един преди 7 години
По-добре да станем президентска република или монархия и да виним само 1 човек за всичко. Колкото повече маймуни толкова по-разногледи ставаме в избора си кого да обвиняваме и кой е виновен за еди какво си.
3
22
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога повече БСП на власт!
2
38
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Падна ГЕРБ и инфлацията започна да расте!Не вярвам БСП да направят нещо добро за България.Техния филм го гледаме от 89г.Стига вече комунисти,стига вече БСП!Само ГЕРБ!
1
4
 
35
 
! Отговори
Решения преди 7 години
А знаете ли кое изяжда 100% от спестяванията? Ало крадци! Глупоста на хората е просто ослепителна, и доказателствата са на лице всеки ден.