Парите от емигрантите – повече от инвестициите

Сумата за 2016 г. е 1,667 млрд. лева - с с 14 млн. по-висока от 2015-а
6 мар 2017 11:00, Екип на Investor.bg
85
Парите от емигрантите – повече от инвестициите
снимка: pixabay

Емигрантите отново се превръщат в топ инвеститор. За цялата 2016 г. сънародниците ни зад граница са изпратили в България над 1,667 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ)*.

Сумата е с 14 млн. лв. по-висока спрямо 2015 г., когато емигрантите са превели на близките си тук малко над 1,653 млрд. лв. Любопитното е, че според данните в платежния баланс от януари до декември 2016 г. преките инвестиции в страната възлизат на 1,331 млрд. лв. (близо 60% по-малко, отколкото през 2015 г.) Изчисленията показват, че емигрантите са пратили над 322 млн. лв. повече, отколкото са инвестициите на различни компании в страната.

Най-много пари са дошли през март 2016 г. - 154 млн. лв., а най-малко - през ноември, когато сумата надвишава леко 118,4 млн. лв. През последния месец от миналата година сънародниците ни зад граница са пратили близо 129 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече отколкото са пратили за Коледните празници през 2015 г., или близо 128 млн. лв.

Обикновено обемът на трансферите е по-висок и в края на лятото, когато приключват бригадите и програмите за сезонна заетост.

Защо са важни данните за преводите от емигрантите?

На първо място - тези потоци се разглеждат като важен източник на външно финансиране и се считат за една от движещите сили за икономически растеж за развиващите се икономики. Нещо повече, през миналата година обемът на потоците дори надвишава размера на инвестициите в страната, а това не се бе случвало от няколко години. Донякъде това се дължи на факта, че през 2016 г. инвестициите рязко намаляха, но пък, макар и леко, парите от гастарбайтерите се увеличават плавно в последните 3 години.  

Редно е да споменем и че средствата, които българите в чужбина изпращат на семействата си тук, са съпоставими с добавената стойност, която генерират някои икономически сектори. Например туризмът.  По данни на НСИ за първите 11 месеца на 2016 г. при него има ръст от 15%, или генерираните приходи от туризъм възлизат на над 6 млрд. лв.

Освен това емигрантските преводи намаляват бедността и имат положителен ефект върху спестяванията и инвестициите, е записано в обяснителните бележки към платежния баланс. Казано иначе, тези пари имат стабилизиращо влияние върху макроикономиката и домакинските бюджети. Преводите на сънародниците ни зад граница помагат на хората, живеещи на места с висока безработица и ниски доходи да посрещнат разходите си за образование, медицинско обслужване, битови сметки и храна. На фона на топящите се инвестиции в България тези пари играят роля на компенсаторен механизъм и донякъде успяват да смекчат дисбалансите в икономиката.

Когато обаче говорим за статистика и отчитане на парите от емигрантите, е нужно да направим някои уточнения, за да бъдем максимално обективни.

Преводите от емигранти към техни близки в родните им страни се характеризират с нисък среден размер за голям дял от трансакциите. Според изискванията на Европейския съюз съществува минимален праг, над който банките са длъжни да отчитат парите трансакция по трансакция, и той е 50 000 евро. БНБ и търговските банки в България обаче са сключили споразумение, според което минималният праг за отчитане на трансакция е 5000 лв. (2556 евро). Поради тази причина една част от паричните потоци, изпращани от български емигранти в чужбина, към момента не попада в настоящата статистика, тъй като трансакциите под 5000 лв. не се подават като данни към БНБ. Освен това въпросният праг е условно договорен между БНБ и търговските банки, които нямат задължение да се съобразяват с него, защото той е по-скоро препоръчителен. 

Разбира се, в данните на БНБ не попадат и парите, които влизат в брой в страната, а те със сигурност не са малко.

Според данни на Института по икономика при БАН работещите зад граница българи са над 2,5 млн. души, а по данни на НСИ заетите в страната са около 3 млн. Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

*Данните са предварителни, като с отчета за януари 2017 г. ще бъдат направени ревизии на данните за януари 2015 г.  – декември 2016 г., уточняват от централната банка.

Още подобни анализи четете в Investor.bg


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като емигрант в Англия , потвърждавам че 80% от Българите си правят планове да се приберат един ден и инвестират по- голяма част от приходите си дали в имоти , дали в ремонти,дали в спестявания в България . Пак 80%-90% предпочитат да се върнат лятото , Коледа или Великден на почивка в България , където парите са им похарчени. Реални пари , който се вкарват в икономиката са 30-40 пъти повече. Никой не изнася пари на обратно. А през какво минават за да пратят тези суми само те знаят.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доста добра новина в такъв случай гробаджиите да заминават за Канада за да изкарват парите. Е тия тикви ни приравниха със Судан, Афганистан и Конго а вкарват тука мароканци за да крадят и от тях и от народа, скапана държава по-добре комунизъм да стане.
28
2
 
11
 
! Отговори
до ЦИНИК преди 4 години
Ако бях на 200 евро заплата не виждам как това, че пращаш на брат си пари щеше да ми помогне. В България хората, които ни бива, се оправяме някакси, проблема е друг. Проблема е, че държавата е загинала и младите освен ако не са програмисти например или с богати родители не виждат смисъл да живеят тук. След време ще сме нещо като Индия- който се докопал до образование получава нелоши пари като аутсорсър, а другите на улицата в калта .
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТИГА СТЕ ЗАЛЪГВАЛИ, НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО ОТ ТЕЗИ ПАРИ. ЕДИНСТВЕНА ПОЛЗА ИМАТ БЛИЗКИТЕ КОИТО ГИ ХАРЧАТ ОТНОВО В ГОЛЕМИТЕ ЧУЖДИ ВЕРИГИ И БАНКИТЕ ! БЪЛГАРИЯ Е ПРЕЦАКАНА КАКТО ВИНАГИ
26
2
 
9
 
! Отговори
български селянин преди 4 години
Това, че тетка Гица е скалъпила да купи *** защото внука й бачка на строеж в Германия, не спомага с нищо за бъдещето на синовете ми в България. Водите държавата към гибел! С вашата алчност и корупция отблъсквате инвеститорите на които единствено разчитаме в момента предвид, че истинския и голям български бизнес убихте отдавна.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kolkoto poveche tolkova poveche mnogo e prosto!!! samo tuka trolove ne iskat bulgaria da e bogata, otturva im da ima anarhia i rusia da doyde pak na pomosht!!!
24
1
 
7
 
! Отговори
Pirat class II преди 4 години
До ЦиникНа хората отдавна им е ясно, че ти не работиш. Няма как хем да работиш, хем денонощно да пишеш коментари тук.
23
9
 
7
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 4 години
СПРЕТЕ С ТЕЗИ ЕМИГРАНТИ , ОТ ТЯХ НЯМАМЕ НИКАКВА ПОЛЗА. ДА СИ ХРАНЯТ РОДИТЕЛИТЕ И МАЙНА..ИМ.
22
3
 
14
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Моите родители починаха..пращах им ...сега пращам на брат ми.Но иначе сте прави - ако нямам близки на които да помагам - ще спра да пращам!И ако тази тенденция е вярна - чака ви светло бъдеще - ще докажете - как сами се оправяте с 200 минимална заплата :-)
21
3
 
16
 
! Отговори
български селянин преди 4 години
Това са или временно работещи или постоянни, но с живи родители. Последните ще спрат да пращат като родителите починат. Без задълбавам много - щом с това се хвалим значи яко сме закъсали
20
5
 
5
 
! Отговори
поток на финансиране преди 4 години
Аз събирам потоците пари преведени от вън. И правя буйна река. Която насочвам обратно на вън към банковата си сметка в Лихтенщайн. Където е текло пак ще тече. Харесват ми потоците ви. Превеждайте парици емигранти. Обичам ви!
19
4
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Цитат: "На първо място - тези потоци се разглеждат като важен източник на външно финансиране и се считат за една от движещите сили за икономически растеж за развиващите се икономики."Толкова! И глупостите на "домоседите" са просто злобно , комплексарско "лаене"!Типично българско!
18
3
 
10
 
! Отговори
Истина преди 4 години
До химика , 5000 евро за една година. И аз съм в Германия.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загубите за България от това, че някой е избягъл от България и работи в чужда държава, са примерно 50-100 по-големи от ползата, че някои от тях изпращали пари в България. Най-вероятно парите, които излизат от България са поне 10-20 пъти повече, но тях статистиката не ги лови.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам за държавата и правителството, които са чакали на парите, изкарани с много труд, мъка, разделени семейства... Чакам да дойдат нови управляващи, които няма да гледат на народа си като на касичка и да върнат спокойствието и сигурността на хората! Не искам да ми обещават постна пица и остатъка от пържолата на кучето!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Абе ти мислиш ли че 3 хил лв са пари. Свестен инженер на запад тръгва от 6-7 хил евро. За 3 хил лева вече и в БГ трудно ще намериш свестен инж да работи. Не знам кви са ви заплатите като тролове но не е зле да искате повишение.
14
7
 
15
 
! Отговори
Гого преди 4 години
При Станишев външни инвестиции бяха 25 МИЛИАРДА а при Бойко 1,2 МИЛИАРДА , е как емигрантите няма да са най- големия инвеститор. След още един мандат на ГЕРБ и бай Ахмед от Бурса с 100 евро ще е най- големия инвеститор.
13
7
 
11
 
! Отговори
инженер химик преди 4 години
Аз за 5000 Евро чистя кен.ефи в Германия. Чук съм.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народа има пари. Съобразено със стандарта естествено. Обаче народопсихологията ни е такава - да се оплакваме и да тъпчем спестяванията в банки и буркан-банки, навместо да ги харчим.
11
6
 
15
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 4 години
Има една съществена разлика. Инвестициите създават работни места, а парите на емигрантите са за покриване на нуждите на родата в БГ, като освен това създават едно мързеливо и неграмотно поколение в лицето на децата които обикновено се гледат от бабите или пък сами. Не само това, ами повечете работят без осигуровки и в един момент ще дойдат да чакат за пенсия от БГ, която ние будалите които работим тум трябва да им подсигурим...някак си не ми се вижда много честно.