Цигарите започнаха да "нагарчат" повече

Цените на някои от продаваните марки са леко нагоре
8 мар 2017 11:00, Екип на Investor.bg
29
Цигарите започнаха да "нагарчат" повече
снимка: pixabay

Цените на някои от най-продаваните продаваните цигари леко се повишиха, показва справка на Investor.bg в регистрите на Министерство на финансите.

Три разновидности на марката L&M  вече са с нови цени. Досегашната цена от 4,70 лв. за кутия вече се повишава до 4,90 - или с 20 ст. повече.

Три разновидности на Marlboro също поскъпват. Според новия бандерол потребителите вече ще плащат по 5,30 лв. за кутия, вместо досегашните 5,20 лв. (цената на тези цигари не е променяна от 2014 г.).

От февруари хората, които пушат Pueblo Blue, вече плащат 6,50 лв., вместо 5,90 лв.

Corset Lilac и Corset Mauve пък поскъпват с цели 60 ст. и от 4,80 лв. цената става 5,40 лв. за кутия. 

Припомняме ви, че от 1 януари 2017 г. специфичният акциз на цигарите се увеличи от 70 лв. на 101 лв. на 1000 къса. Измени се също съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като от началото на годината пропорционалният акциз стана 27% от продажната цена, а от 1 януари 2018 г. ще бъде 28% от продажната цена. Целта е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане за Европейския съюз. 

Промяната трябваше да доведе до увеличаване на цените на дребно на най-масовите цигари с около 10-15 стотинки, а по-скъпите дори трябваше да поевтинеят заради новата формула. Засега в регистъра на финансовото министерство за цените на тютюневите изделия липсват данни за по-ниски цени. 

Съгласно измененията размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лв. за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 177 лв. за 1000 къса от 1 януари 2018 г. През 2016 г. размерът на акциза бе не по-малък от 161 лв. за 1000 къса.

От Агенция "Митници" обясниха, че крайната цена на кутия цигари е предмет на търговска политика на конкретната компания, която я произвежда и не е задължително тя да се повишава с увеличението на акциза.

Освен това от 2015 г. производителите не са ангажирани със срок, в който да реализират на пазара кутиите цигари със стар бандерол, както беше преди това. Сега фирмите могат да продават тютюневи изделия със стар бандерол и цена до изчерпване на количествата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
2
 
! Отговори
Янку Саламку преди 7 години
Цигарите са просто гнусен ***, с който само един бавноразвиващ се *** би си губил живота, да ги забранят най-добре! Не ща да ми издишат дим в лицето. Как може тея *** да са легални, а марихуаната, която е доказано, че убива раковите клетки, не пристрастява физически, и не причинява почти никакви вреди на човека. Изключително идиотско е никотинът, алкохолът, и енергийните напитки да бъдат приемани за нещо напълно нормално, а марихуаната да е нелегална и да бъде тема табу!
20
1
 
2
 
! Отговори
шемет преди 7 години
аз работя и си пуша а *** не работи не учи и пуши а получава помощи е кое да вдигнем от къде пари неговата помощ или да намалим моята заплата
19
1
 
4
 
! Отговори
Бай Спиро преди 7 години
Кило тютюн=5лв(изкупна цена)...1кутия цигари=20гр=50 X 5= 250лв.?! Къде са кинтите от печалбата...? Подиграваме се с хората, нали...
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отдавна трябваше цената да е едно евро за една цигара ...
17
2
 
1
 
! Отговори
Новинар преди 7 години
Представете си следната новина довечера по телевизията:" Днес от тютюнопушене умряха 300 човека". На следващият ден новината е същата и в рамките на 15 минути да показват снимките на починалите от това хора. Сигурно ще направи впечатление, може да видите дори познати хора. Казвам го защото никой не вярва, че от пушенето се умира. Вярно е има и снимки и надписи, но никой не се плаши, защото не го отнася до себе си. В крайна сметка с плашене не можеш да уплашиш пушач! Това е истина! Успех хора!
16
3
 
6
 
! Отговори
Статистик преди 7 години
Всеки който пуши само половин кутия на ден, харчи годишно отоплението на едно четиричленно семейство !
15
3
 
3
 
! Отговори
Сметки и отметки преди 7 години
Направих си кратка сметка. В България за цигари се харчат над 7 000 000 000 лева. Огромна сума. След увеличенията ще отиде до 8 000 000 000 лева. Акциза и ДДСто са 80% от тези пари. Значи в бюджета трябва да се връщат около 6 000 000 000 лева. Някой да е чул тези пари да влезли в хазната? Защото ако не се влезли, значи някъде са се оттекли. Цигарите са скъпи, защото трябва да се лекуват разболелите се пушачи. Това е много скъпо за здравеоопазването.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цигарите отдавна не се правят само с тютюн , вътре се слагат пресовки , лепила и други *** само не и тютюн.Завишаването на канцерогенните заболяване се дължи именно на пушенето на такива цигари.Не се тровете с *** истински цигари вече не се произвеждат.
13
4
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
Надявам се някой ден пушачите да трябват да купуват цигарите си за месеца в един ден. Ще ми бъде интересно да чуя какво ще казват хората които дават по 200-300-500 лева за цигари на месец. Дали е удоволствие, дали имат пари или всичко останали клишета които един пушач много често говори, само и само да не види истината, че е зависим към наркотик.
12
4
 
8
 
! Отговори
Марк Твен преди 7 години
Тютюневите компании леко-полеко се изместват към бедните и не обаровани народи. Пушенето е зависимост и видим белег за болно и слабо общество. В цял свят вече се знае какво прави пушенето с хората и масово се спират цигарите. Само тук продължават да се увеличават пушачите. Пушенето е белег на робство и зависимост. Същото което се наблюдава и в обществото ни. Много жалко! Разбира се всеки има правото да реши какъв иска да бъде. Успех братя роби. Борете се, искайте свободата си!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво ме боли шпека??? по 20лв кутията да направят. В природата винаги е така баламите винаги си плащат за глупостите, всичките ми познати с ниски заплати и лошо образование пушат, варат ракии и купуват евтини алкохоли. Единия си призна че половината му заплата отива за цигари, алкохол, чипс и газирани, но пък здравни не плаща щото било тъпо........вечер не можел без Блек рамче-то количката и чипса. Луда работа
10
1
 
9
 
! Отговори
Вуйчо преди 7 години
Моите поевтиняха със 100 % миналото лято, преди 6 месеца.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък познавам хора, които след 20-30-40 години активно пушене по повече от две кутии цигари на ден, се отказаха и вече над 10 години не пушат. Първата разлика с онова време е, както те казват: "Аз вече дишам".
8
2
 
7
 
! Отговори
пушател преди 7 години
най-лесно е да откажеш цигарите, аз лично вече за 7-ми път ги отказах на нова година...
7
0
 
23
 
! Отговори
Кирчо преди 7 години
Гоним средните нива на акцизни стоки според любимия ни ЕС. Лошо няма - аз също съм пушач, но ПО ми е интересно кога и заплатите ще догонят средно европейските нива.
6
1
 
5
 
! Отговори
Meta11 преди 7 години
Да не започне да им "пари" под депутатските зaдници.
5
11
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Повишаването на цените на цигарите е един от начините за борба с болестта тютюнопушене, като прави по-трудно децата да започнат да пушат и второ малко намалява пушенето сред привикналите, даже отказва някои от пушенето. В този смисъл увеличението на цените е доста мижаво. По-голям ефект има от рязко увеличение на цените, което се прави по-рядко, отколкото непрекъснатото плавно вдигане на цените с малко.
4
4
 
17
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Доста излишен коментар, отстрани погледнато е лесно да се съди. То и хероиновата зависимост е непонятна за хора, които не употребяват, ама ...
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В последните години наблюдавам само едно и също, повишаване на данъци, такси и ставки с цел повече пари за бюджета и нищо друго.А от своя страна Бюджета все е на дефицит.=> който и да е на власт гледа само да харчи и от къде да намери повече пари за да харчи повече.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито,гласувайте пак за гробарите

Спонсорирани публикации