Катастрофите нарастват, жертвите – също! Има ли изход?

През 2020-а броят на ранените трябва да бъде намален до 6400
20 мар 2017 16:15, Екип на Bloomberg
38
Катастрофите нарастват, жертвите – също! Има ли изход?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 5-6 години пътно-транспортните произшествия постепенно нарастват, достигайки над 7 хил. през 2016. Това коментира Димитър Ганев от Обществен съвет за пътна безопасност в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Като член на ЕС България трябва да изпълнява програма за намаляване броя на загиналите през 2020 с 50% спрямо 2010, посочи още той. 

През последните години обаче ситуацията на пътищата значително се отклонява от заложените цели, допълни експертът.

От над 8 хил. души по статистически данни за ранените, през 2020 броят им трябва да бъде не повече от около 6400 души. По този показател България не се доближава в нито една година до целите, заложени от ЕС, подчерта Ганев.

Какви промени трябва да бъдат направени в законодателството, касаещо пътната обстановка и безопасността на движението? Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 


38
Още от
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много хора приказват без да мислят от там иде резултата и нивото на каране лакомията е голяма работа както и зависта идва време когато всичко ще си доиде на мястото колкото до тия де недоволстват да видят грешките в себе си а не да приказват глупости зад гърба на другите постави се на отсрещната страна
14
1
 
12
 
! Отговори
Митко преди 8 месеца
Отлична илюстрация за упадъка на нацията, откъдето и да го погледнеш......
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да, има изход, както е във всяка цивилизована държава - въздушен, морски и жп транспорт. след като всичко това беше унищожено, не виждам защо някой се чуди как се увеличавали автомобилите, а с тях и катастрофите.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То не е въпроса да видиш патрулка докато пътуваш. Целта е като решиш да настъпиш да те спрат веднага. Така ще си знаеш че винаги те дебнат.
Затова трябваше да са и камерите, щракат те, спират те след 3-5км където им е поста, пишат ти веднага акта, а не да ти идва след 2 години снимка която да отпада в съда.
11
3
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 8 месеца
Днес, София - Търново - София - 500км съм пропътувал и за тия 500км видях 0(нула, николко, ни един) патрул на КАТ... И както пише друг коментираш по-силни от няколко милиона нарушения извършени днес са санкционирани...нула...
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трудно ще се превъзпитат 7 милиона м.алоумниц.и имащи се за тарикати!
9
4
 
4
 
! Отговори
Знайко преди 8 месеца
Поради многото глобени шофьори от КАТ след идването на Герджиков на власт БСП ще загуби парламентарните избори в неделя.
Радев/Герджиков поне нещо полезно свършиха...
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСЕКИ ЕДИН ВОДАЧ,ХВАНАТ БЕЗ КНИЖКА ИЛИ ПИЯН И ДРОГИРАН, ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕН ЗА ПОДГОТОВКА ЗА УБИЙСТВО.
7
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Няма как при толкова много нарушения, да има малко катастрофи, ранени и загинали.
Всеки ден в България се правят примерно по над 200 милиона нарушения, а КАТ санкционира за 2 хиляди от тях и то обикновено след ПТП, т.е. наказва при 1 на 100 хиляди нарушения. Това увеличава броя на нарушенията и така е от 27 години. Обикновено наказаните от КАТ са най-примерните шофьори.
6
2
 
3
 
! Отговори
хаха преди 8 месеца
Когато проумее някой прости физични закони и правилата за движение по пътищата.Прояви самоуважение към себе си и уважение към заобикалящата го среда и хора.Тогава наща мила татковина ще тръгне по един друг път на развитие.
Но уви погражданеното селячество продължава да се избива по пътищата.
5
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Експертите по пътна безопасност отдавна са го казали:
Ефектът от наказанията се измерва с тяхната неизбежност, а не с размера им.
-=-=-
Само в България има някои с промити от КАТ мозъци, които твърдят обратното и искат зверски наказания в закона, които очевидно няма да се прилагат.
4
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Една промяна трябва в законодателството, която да накара КАТ да заработи и да си върши работата. Всичко останало е за заблуда на балъците. Наказанията в закона от доста време за прекалено строги, но поради факта, че КАТ не ги налага, някои балъци искат в закона да се запишат още по-строги наказания и така ... 27 години и става все по-лошо, което е очаквано при такъв подход.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има!

Създават се походни екипи,от полиция,прокурор и съдия...и придаден към тях преса за мачкане на коли,на място!

На всеки превишил разрешената от закона скорост,с повече от 5 км/час(понеже скоростомерите отчитат вариации),на място се оформя протокол,лицето се глобява,книжката се ОТНЕМА ЗАВИНАГИ,А КОЛАТА МИНАВА ПРЕЗ ПРЕСАТА И СЕ ОСТАВЯ ДО ПЪТЯ,като хладилник,за охлаждане на мозъци!

Като накацат по пътищата десетина такива произведения на "джигитското изкуство",ще видите,какъв ще е ефектът!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ефект има , за тези който продават гориво , акумулатори и за държавата ( повече потребление , акцизи и т.н. )
1
3
 
16
 
! Отговори
баю преди 8 месеца
Е как де не са намалели катстрофите бе селянжърино нали караме на прожектори целогодишно?!?!? Какъв е ефекта от това? Никакъв в смисъл че катастрофите се утроиха откакта караме на прожектори и през лятото. Много пъти през деня слънцето ми свети в очите насрещно идващият автомобил блести с фаровете и аз бия спирачки защото отпред става като бял екран. В същото време тези отзад изненадани от намаляването ми на скороста едва не ми влизат в багажника. Е питам имали ефект от карането на фарове???