Сервитьорки, камериерки – кът! Да си внасяме от Украйна, Беларус, Молдова...

Липсват кадри в туристическия бранш, заплащането било ниско
21 апр 2017 10:45, Василия Пейчева
190

11176 гледания   |  Още видео
Ще внасяме сезонни работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. Идеята лансира служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. По данни на бизнеса на прага на сезона в туристическия бранш търсенето на персонал в морските ни курорти е три пъти по-голямо от предлагането на трудовия пазар.

Камериерките в Слънчев бряг не достигат. Валя от Русе е дошла да работи в курорта. Казва, че има опит в професията, но за първи сезон  е в Слънчев бряг. По думите й изискванията на работодателите са високи, а заплащането ниско.

"В България е ниско заплащането. Като камериерка 500-600 лв. са малко наистина, но това е вече практика, политика на работодателя, на политиците, но за жалост в нашата България така се развиват нещата", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Не достигат и сервитьори, бармани, но най-сериозен е проблемът с намирането на рецепционисти, които да владеят поне два езика. Затова на първо време мениджърът на хотела ще настанява туристите.

Хотелиерите са готови да отпускат стипендии на ученици и студенти, а те да са задължени с договор да работят в съответния туристически обект поне 5 години. От Министерството на туризма обаче предлагат внос на кадри от трети страни.

"Надявам се да можем да улесним процедурата с това да се изискват по-малко документи, свързани с кандидатстването за работа на специалисти от трети страни и съответно при визите, които са необходими за трудова заетост в рамките на 90 дни", коментира зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В позициите на министерството обаче и на местния туристически бизнес има сериозно разминаване, предвид наличието на опитни учебни заведения в областта на туризма у нас, както и безработицата.


190
Още от
Напиши коментар Коментари
102
1
 
53
 
! Отговори
Реци преди 8 месеца
Живея на южното черноморие, години наред гледах как родните бизнесмени се гаврят с хората, които по една или друга причина решаваха да си опитат късмета със сезонна работа тук. Мизерни пари, без трудови договори, неизплащане на заработени пари, отвратително отношение...Постепенно и бавно все по-малко хора идваха, докато в момента са изпаднали в ситуация буквално да няма кой да им работи,защото всички са в чужбина, където им заплащат добре и ги уважават като хора.
101
0
 
29
 
! Отговори
До 90 преди 8 месеца
Запитал ли си се защо е така? Къде точно е причината, и защо все повече хора мислят да заминат временно или постоянно в Западна Европа? Българите също работят до припадък в запада. Запитал ли сте се защо?
100
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Работодател
Блъфираш ! Ако си биз несмен трябва да поднаваш закона са търсенето и предлагането. Ако продаваш цаца за 27,50 лв и никой не ти я купува я намаляш на 2,75 и правиш оборот. Ако предлагаш работа за 600 лв и никой не иска да работи, предлагаш 1600 и имаш навалица от кандидати за работа, така, че да си избереш качествени.
Прочее, казано е не бъди сайбия на чуждия джоб. Както сервитьорите не ти гледат печалбата, така и ти не им гледай бакшиша.
99
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първопричината за проблемите в България през последните 27 години е мизерното заплащане. Като се започне с демографската катастрофа сред българския етнос (само при него, при другите етноси не е така) и се завърши с липсата на кадри някъде си, вкл. и в туризма. Сигурен съм, че при нормално заплащане, кадри ще се намерят в изобилие и то кадърни кадри. На мен ми се вижда странно, че на някои заплата от 2000-3000-5000 лева им се вижда огромна, а тя всъщност е от ниските заплати.
98
0
 
46
 
! Отговори
Работници от вън,ама преди 8 месеца
Няма как да ви дойде човек от чужбина за тези пари.
Работил съм в чужбина, а там е различно.
1. Трябва да му осигурите квартира която ВИЕ ще плащате.
2. Трябва да му осигурите ДОБРА заплата, защото иначе човекът няма да напусне Родината си за да отиде в ЧУЖБИНА.
3. Трябва да му осигурите ДОБРО ОТНОШЕНИЕ, защото хората са чувствителни и при най-малката грубост от ваша страна ще си тръгнат.
97
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма как да стане в България, освен ако тотално не спре машината. Така сме свикнали от комунизЪма. Работил съм като шофьор и докато не спре автомобилът съвсем, шефът (частник) винаги вика "Давай, нищо ѝ няма". Та така и сега. Докато има минимални шансове бизнесът да върви, няма да има никакви промени. Едва когато дойде колапсът, тогава вече ще се мисли и то не си мислете, че ще се мисли глобално, а пак за момента, с тиксо да залепим временно.
И така не знам докога. България се изпразва.
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 111

"който ти е казал, че икономиката е лесна специалност," - един от най-известните преподаватели в Свищов. Репликата му е култова: "тук и магаре ако вкарате, купи ли си помагалата че завърши" . Да икономиката не е лесна, но не случайно съм сложил думата в кавички защото не е икономика това тук, а пародия
95
0
 
4
 
! Отговори
До 101 Работодател преди 8 месеца
Написал си, че при теб един добър сервитьор работи между 3 и 8 дни в месеца. И останалото ли е толкова вярно?
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 64
Първо заплатите на шивачките, дето даваш за пример, са пример единствено за робска експлоатация и второ - който ти е казал, че икономиката е лесна специалност, нито я е учил, нито има понятие от икономика.Друг е въпроса, че в свободните ВУЗ-ове под наименованието икономика се учат общи приказки и се раздават дипломи на килограм.
93
15
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 8 месеца
Да допълня, че до момента CV ми изпращат само деца, без опит, момичета с нацупени устнички, къси панталонки и email адреси neprili4nata! Трудно е да намериш читави хора за работа...
92
0
 
5
 
! Отговори
estoran преди 8 месеца
za kakvo sa vi?!
nali si imate partizani i deputati boll?!
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
The cheapest five resorts in March were:

Sunny Beach, Bulgaria
Algarve, Portugal
Costa del Sol, Spain
Marmaris, Turkey
Paphos, Cyprus

The most expensive were:

Ibiza, the Balearic Islands
Sorrento, Southern Italy
Nice, South of France
Zadar, Croatia
Lisbon coast, Portugal
90
23
 
3
 
! Отговори
Мохера преди 8 месеца
Сутринта дочух един разговор между човек прибрал се от чужбина(***) и нашенец. Та *** му разправяше че бил на някаква поточна линия (нещо за сладолед спомена) и заплатата била 750 евро, като за тия 8 часа няма повика и няма кой да те смени ако ти се доходи до тоалетна (не ми се вярва съвсем да няма поне една почивка) Разправя, ако ти се (извинявам се за израза) доресе - направо се насираш на поточната линия докато бачкаш. Та те така се изкарват пари :)
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бизникус булгарикус

бизьнесът е вързан с държавата. Държавата като дава заплати от 600 лева, колко мислиш че ще дава бизнеса? Ако държавата даваше (примерно) 2000 лева на учител, бизнеса няма да дава 600 лева за сервитьор. Най-големия работодател в България е държавата и тя е тази която пряко и косвено определя заплатите
88
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв, a минималната работна часова ставка е 2,78 лв.
Заплата от 500-600 лева, означава часова ставка от 2,00-2,50 лева, при това работно време, което имат в този бранш.
Би трябвало в трудовия си договор изрично да запишат какво е заплащането почасово, вкл. за извънреден труд, за нощен труд,за работа в събота и неделя и т.н., както е според Кодекса на труда. Иначе ще продължат да лъжат с "високите" заплати от 500-600 лева и безкраен работен ден
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"" prices also fell in several destinations, with Sunny Beach
down 10%, Mamaris in Turkey down 4%, and Paphos in Cyprus down 0.5%. Mr Brown said: "These resorts are trying to attract tourists and restaurants and hoteliers are prepared to drop their prices.""
.......................
86
21
 
14
 
! Отговори
Работодател преди 8 месеца
Хайде сега отново да помислите, преди за заклеймявате. Пуснал съм обява за сервитьори. Обектът е сезонен. Давам 600 лева чиста заплата + процент от оборота. С процента заплатата достига от 900 до 1400 лева. Един добър сервитьор може да си докара бакшиш над 100 лева на ден. Вие сами си ги смятайте. Осигурявам му чудесна квартира и храна. Тоест парите са му чисти. Плащам и осигуровки. Искам качествени работници, които да не ми съсипят бизнеса, а вие като клиенти да останете доволни. Но уви, няма!
85
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копай картофите; не искате, кукуруза не не искаме, камериерка ; обиндно е , е и какво искате ?
84
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те пък ония са прости да работят за 460 лв. и после да не им платите и тях.
Мечти на назначените бизнесмени...
83
2
 
21
 
! Отговори
Бизникус булгарикус преди 8 месеца
Бизнесът никога няма да се освести. Така си мисля. В големите фирми всички отдели са разпокъсани помежду си и чуваемостта между тях е нулева. HR приемат на работа хора, които са тотално негодни, но за тези от HR хората са свестни, защото могат да пишат (!!!), драснали сда едно приемливо CV и за HR това вече е достатъчно. Но за практическа работа тези не стават.Мениджъра си гледа неговите си неща,да лъже хората да работят за без пари.Никой не се интересува от работниците.И те бягат. "Капитализъм"