БЕХ има да взема над 260 млн. от ТЕЦ "Марица Изток" 2

Тецът няма средства за покриване на задължения и инвестиции
3 май 2017 11:07, Бойчо Попов
10
БЕХ има да взема над 260 млн. от ТЕЦ "Марица Изток" 2
Снимка: ТЕЦ "Марица Изток" 2

ТЕЦ "Марица Изток" 2 дължи 260,1 млн. лева на компанията майка - Български енергиен холдинг (БЕХ). Това става ясно от протокол от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На него енергийният регулатор разглежда искане на държавната централа за консолидиране и новиране на заем към БЕХ в размер на 89,9 млн. лева. ТЕЦ "Марица Изток" 2 е просрочила вземания от холдинга на тази сума и за да не се трупат лихви и увеличават разходите за просрочие, заемът се преструктурира.

Лихвата, която компанията трябва да плаща, е в размер на 5,125%, а срокът за изплащане е до 2020 година.

Анализите на КЕВР показват, че финансовите показатели на ТЕЦ "Марица Изток" 2 са под изискуемите нива, което показва, че дружеството не разполага със свободни оборотни средства за обслужване на текущите си задължения и не притежава собствен капитал за инвестиране в нови дълготрайни активи и за обезпечение на обслужването на финансовите си задължения.

То обаче има подкрепата на своя собственик - БЕХ е увеличил основния капитал до 89,6 млн. лева, спрямо 40,1 млн. лева през 2016 година.

Като цяло финансовото състояние на държавната централа се влошава през 2016 година - очакванията са, че годината ще приключи със загуба от 94,1 млн. лева, спрямо загуба от 72 млн. лева през 2015 година. Причината са намалените приходи от продажби - с 14%.

Ръководството на ТЕЦ "Марица Изток" 2 отчита пред регулатора намаляване на приходите си до 536,4 млн. лева спрямо 626,5 млн. лева година по-рано.

Прогнозите за следващите години обаче са за намаляване на загубите (до 29,1 млн. лева през 2017 година) и постепенно излизане на печалба след 2019 година благодарение на увеличаване на приходите от продажба на електроенергия и студен резерв.

Още подобни новини четете в Investor.bg


10
Още по темата: НЕКТЕЦБЕХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко крадене пада
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има дали централата е на фалит, важното е че заплатите там почват от 2 бона.
5
0
 
18
 
! Отговори
тТт преди 1 година
И на децата вече е ясно, че целта е да приватизират и този ТЕЦ... т.е. някой да прибере дебелата комисионна от сделката. Да му мислем ние, избирателите, че до 10-15 години МАКСИМУМ, като затворЯТ и "Мариците", тогава ще гледате на какви цени ще внасЯТ ел.енергия и колко ще плащаме ние... овцемозъчните.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бяха оправили енергетиката или това важи само за частните тимове, а "държавния" го водим към фалит, защо ли?
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете истината, частните ТЕЦ-ове изнасят ток, за сметка на АЕЦ и ТЕЦ-2, като сложим високата цена от фотоволтаици и че пак държавните покриват, когато не дават ток. Щом преди време хванаха няколко човека да подават ток с дизелови генератори към мрежата. Направете си сметка каква е цената. Оният кадър на завряния зет да не се ослушва, а да подава оставка и да казва какви ги е вършил. Как да са на печалба.
2
1
 
16
 
! Отговори
разбрах преди 1 година
Ние всички работим за да поддържаме ТЕЦ....на загуба....е ако това не е социализъм, кое е? А пишат ,че сме работеща пазарна икономика....смешно и тъжно.
1
1
 
18
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Хм... Вероятно скоро ще се появи външен инвеститор и ще я лапне за символична сума.

Спонсорирани публикации