Работникът работи без пари, семейството му бедства!?

Временната комисия ще предложи законови промени за дължимите пари
12
Работникът работи без пари, семейството му бедства!?
Снимка: Dnes.bg

Временната парламентарна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати ще предложи законодателни промени, след като изслуша всички страни по темата. Това заяви на днешното заседание на комисията председателят й Диана Йорданова от ГЕРБ.  

Омбудсманът Мая Манолова каза, че проблемът не е от вчера, но в последните месеци жалбите към институцията срещу некоректни работодатели се увеличават. Ако за цялата 2016 г. жалбите са били 104, то за първите месеци на 2017 г. те са 117.
Още по темата
 Става въпрос за съвременно робство - работникът работи безплатно, а семействата им бедстват, коментира Манолова. Тя заяви, че анализът на жалбите показва, че има сериозни пропуски в законодателството. Ето защо Манолова е внесла в парламента пакет от законодателни предложения, предаде БТА.
 
Част от тях предвиждат забрана за прехвърляне на фирми, когато не са платени всички задължения към работниците, осигуряване на реален достъп на работниците до Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите", да не се допускат до обществени поръчки фирми, които не са се издължили на служителите си, разширяване на правомощията на ИА "Главна инспекция по труда" и др. 
 
От инспекцията по труда заявиха, че забавеното изплащане или неизплащането на заплати е едно от най-ярките проявления на сивата икономика. От 2012 г. до момента 5249 предприятия са бавили възнаграждения и обезщетения на работници за 322 млн. лв. От инспекцията констатират, че от 2012 г. насам има тенденция за намаление на броя на предприятията, бавили или неизплащали заплати на работници.
 
От Фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите" към НОИ заявиха, че към момента 257 млн. лв. са на разположение за изплащане на вземания. Растат ежегодно сумите за изплащане на гарантираните вземания, отбелязаха от фонда. 
 
Драгомир Стойнев посочи, че БСП ще предложи законодателни промени по темата.
 
Според Хасан Адемов от ДПС е важно да се прецизират предложенията, така че да се защитят не само интересите на работниците, но и тези на работодателите, защото има опасност фондът да бъде източен от недобросъвестни работодатели. Адемов заяви, че трябва да се укрепи административният капацитет на контролните органи в държавата. Той даде пример с инспекцията по труда, която има задължение да провери 225 000 предприятия, а контрольорите са само 350.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
21
 
! Отговори
Роби преди 6 години
Робите не си получават възнаграждението изкарано с тежък труд, няма значение.Няма значение защото в НС-то всички си ги получават без да се напъват много.Попитайте се кой има интерес всичко това да се случва? Защо до сега не се е хеанал един и да го оправи?Дръж народа гладен и беден, перфектните роби.
10
0
 
15
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
Нали нямало безработица,защо подобни мошенници не са в затвора?
9
0
 
41
 
! Отговори
Зоро преди 6 години
*** народ бедна държава. И не само работещите с не изплатени заплати ами и ниските заплати дори и редовни пак сме обречени. Един ден, когато жълтите павета влязат вътре в парламента тогава ще се оправим.
8
1
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
За да не мизерстват семействата на работниците,трябва да се увеличи заплатата им. А те увеличиха средната заплата със 700лв,а мин.-с 50лв.Това не е справедливо.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Романтиката и класиката са хубаво нещо отдавам се на мезоканала и на любов вече с предпенсионно казваше колегата
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце кога кротне ценоразписа тогава ще се оправим ама наравно и не ония да блеят в кафето като диверсанти по цел ден а да творят поезия че аз мисля да ставам романтик
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доде не видя не вярвам масал брат
4
0
 
18
 
! Отговори
Артилерия преди 6 години
Като нямаш мъде, имаш гърбина!
3
3
 
47
 
! Отговори
помак преди 6 години
Поредното чешене на езици.За толкова години на колко хора им"изгоряха"заплатите ама белите управляващи искат точно това:беден народ,който лесно се манипулира,а и най-важното държи се изкъсо.
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опростете и процедурата за кандидатстване за работа, а не както сега с хиляди изисквания и изпити и то за някакви мижави заплати в сравнение с изборите за депутати и евродепутати и не може да ги уволниш 4-5 г.
1
0
 
15
 
! Отговори
sek преди 6 години
imat oste 1 sedmica. ili sha ima ketchup.