Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове

Липсата на кадри обаче задържа икономиката
252
Бизнесът: Доходите растат с едни от най-бързите темпове
Васил Велев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доходите в България растат с едни от най-бързите темпове. За последните 10 години средната заплата е нараснала 2,5 пъти. Реалната производителност на труда за отработен час в България е едва 15% от средноевропейската, докато средната заплата - 21% от средноевропейската.

Това коментира председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  

По думите му доходите растат повече, отколкото е икономически обосновано поради факта, че има недостиг на кадри.
 
"Задържащият фактор се явяват не толкова сравнително ниските доходи, колкото липсата на подготвени за нуждите на бизнеса кадри. Това, което е нужно днес като извънредни мерки, е в посока осигуряване на човешки ресурс за икономиката", подчерта председателят на АИКБ. 
 
Велев коментира и исканото от АИКБ премахване на минималната работна заплата в страната и развиване на колективното трудово договаряне по икономически дейности.
 
"Средната работна заплата в страните, където няма административно определяна от правителството минимална работна заплата, е с 66% по-висока от тази в държавите, в които правителството административно определя нейния размер", обясни експертът.  
 
"В страните, където няма административно определена минимална работна заплата, безработицата е с 40% по-ниска от тези, в които се определя такава", коментира още той. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
7
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Ми като мрънкат бизнесмените, що им обръщате внимани, не им обръщайте внимание, нека си мрънкат. А на вас ако не ви харесват заплатите, ходете другаде да работите, много ви здраве.
138
7
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи пиши, кой и пречи да пишеш, защо си седнал да се обясняваш, че взимаш висока заплата, взимай, радвам се за теб. И аз правя големи печалби, не се дразня от нищо, има достатъчно евтини работници в България да се прави бизнес, а на който не му харесва да ходи да работи в Европа както се заканва един по долу, там да му дадат по-висика заплата.
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесмени само да добавя, че в статията мрънкат бизнесмените, а не работниците, имало темп и заплатите се дигали много бързо. Така, че помисли си пак накъде върви мрънкането, за да не ти мрънкат украинци и молдовци.
136
0
 
5
 
! Отговори
Валеро Шамаро преди 6 години
Идва тежка зима пригответе си вАзелина .....
135
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости е статията
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесментака е аз лично си имам висока заплата и рева тук защото трябва, защото сте тарикати на дребно и ме дразните, правите некви далаверки, гледате да влачите с пари е такива сте като цяло и разбивате държавата, чак сте ми интересни, някога сте нямали - дребни тарикати сте били и сега се мислите за велики, но сте мижави нещастници...
133
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Решението е много просто, значи аз отдавна съм го казал, значи требе да се направи като Норвегия 80% от печалбите на капиталистите да отиват за работниците, а сега в България само 3% от печалбите отиват за работника а бизнесмените карат джипове!
132
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като са ви ниски заплатите, организирайте национална стачка бе, що не организирате национална стачка? Айде да видим кой поивече ще издържи без доходи, щото по време на стачка не се плаща заплата, стачкувайте месец, два, три без да ядете, без да плащате тока и парнито, да фалират лошите работодатели и после заплаите ще станат по 5 хил лева.
131
0
 
7
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
В България на един работещ се пада да издържа трима (1пенсионер 1 ром и 1 политически субект)
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че при комунизма който имаше амбиция а не ставаше за нищо - записваше учителския! Ми сега берем плодовете!
129
6
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Ми като не сте от тези които не се блъскат за обявените работни места по обявите, значи си имате работа и сте добре платени. Ми що ривете тогава, че са ви ниски заплатите.
128
7
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До АнонименМи като не ви харесват заплатите що седите тук, а не ходите да работите в Европа?Там работодатели които дават високи заплати бол ..DНе ме е яд на никой, доволен съм, не ми пука къде ще ходиш, в България има достатъчно работници, чакат по 10 на едно работни място и се молят да започнат работа, печеля добре а на теб много ти здраве, ходи другаде на висока заплата.
127
4
 
2
 
! Отговори
АккА преди 6 години
При Костов макар и веднага след обира на народа от БСП- Виденов,беше много по добре от сега ,тия мафиоти ни разказаха играта...
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БизнесменМи като нямате тук работници и що седите тук, а не ходите да развивате бизнес в Европа?Там квалифицирани кадри бол..DНе ме е яд, че ме лъжеш, а защото си мислиш, че ти вярвам.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бизнесменсъс сигурност не съм от тези дето се блъскат по няколко за обявеното от теб работно място. :) Сигурен ли си че си бизнесмен? :) 500 лв и ваучери даваш на десет души и караш десетгодишно Б М В или друга подобна марка, нали?
124
0
 
7
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Истината е, че нашите капиталисти са прости и некадърни, за това ни дават ниски заплати, а трябва да ни дойдат умни и кадърни капиталисти да ни дават високи заплати!
123
10
 
0
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Ми като не ви харесват заплатите недейте да работе бе? Защо работите за ниски заплати, никой не ви задължава, вие сами идвате на обявите за работа и се блъскатае по няколко човека за едно работно място. Отивайте в Германия да работите на високи заплати, затова е ЕС, сега можете да работите навсякъде в ЕС, защо работите в България на ниски заплати?
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както вече писа колега по-доло добре, че са медиите и нета, за да ги говорят тия неща, не виждам как лично очи в очи, ще ме убеди в тия твърдения.Отнася се за всички видове пропаганда, като почнеш от изборте и свършиш с телефонните измами.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отивайте пишман-бизнесмени да правите бизнес в Германия затова е ЕС, там темповете на растеж не са такива, заплатите ще ви се налага да ги видигате много рядко и с по много малко, не Ви ли изнася?Тогава да ходим ние да работим там, нищо че не растат заплатите там с такива темпове :) Ще ме хванете за компетентния и кадърния да Ви работя, може да ме заместите с молдовец или украинец.
120
0
 
8
 
! Отговори
Фактолог преди 6 години
Истината е, че българина (тозикойто остана в Бг) обедня 5 пъти след влизането в ЕС...Ако гледаме доходи и покупвателна способност.....Оцеляваме само ако има по един от всяка къща в чужбина ,иначе мизерия и бавна смърт....Другото е лъскави шоу програми и продажни без-родни политици повечето в парламента са с неизвестни корени и бащи...

Спонсорирани публикации