Екоминистърът ще спира бургаски завод заради замърсяване

На "Кроношпан България" са поставени срокове да се справи с проблема
18 май 2017 20:18, Анисия Иванова
6
Екоминистърът ще спира бургаски завод заради замърсяване
Архив: Булфото

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заплаши да спре работата на бургаското предприятие "Кроношпан България", ако до 30 юни не спази предписаните краткосрочни мерки, свързани с чистотата на въздуха. Това заяви той на пресконференция в Бургас.

Димов каза, че това е първото му посещение извън София и добави, че винаги ще се отзовава когато става въпрос за проблеми, които засягат здравето на гражданите, независимо в коя част на България.

Конкретният повод за посещението на министъра днес е предприятието "Кроношпан България", срещу което през март месец имаше многобройни сигнали, че замърсява въздуха на бургазлии.

На производителя на плоскости от дърво и дървесни частица са наложени два срока - първият е до 30 юни, а вторият до 30 октомври. Двете дати са обвързани с различни мероприятия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се спре замърсяването на въздуха. В противен случай заводът ще спре, каза Димов, цитиран от БТА.

На пресконференцията бе и управителят на предприятието Асен Ников, който преди това разговаря с министъра. Ников конкретизира и мерките, които ще бъдат предприети. До 30 юни да бъде изграден зелен пояс по оградата на завода, което вече е изпълнено. Ще бъдат покрити транспортните ленти в предприятието, проектират се и две затворени площадки за съхранение на стърготини и трески. Тези площадки трябва да са готови до 15 октомври. Целта е да бъдат пригодени така, че да не позволяват разпръскване на стърготините във въздуха и извън територията на предприятието.

Предвидено е още миене на улиците около завода по график и закупуването на собствена машина за почистване.

Министър Димов добави още, че до края на юни ще бъдат изградени и специални точки, които да извършват мониторинг и измерване на замърсяването от предприятието.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
а търново?! преди 3 години
а ние във велико търново си дишаме отровния въздух от нашия кроношпан вече няколко години, който се разширява за 4-5 пъти по голям обем производство и само на риосв не им мирише - щото носовете им са запушени с пачки пари?! а си мирише и дори люти на очите, ама намалявала безработицата с него - е да си мрем тогава!!!!!!!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 години
Те са тук заради занижените изисквания и контрол. Както и "Рьофикс" в гр.Септември.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ТЕЦовете Марица кога?
3
1
 
2
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Браво!
Ударно начало на новия министър и на цялото правителство!
Браво!
2
11
 
7
 
! Отговори
Точно преди 3 години
Точно така, спрете и затворете всичко което в останало и се опитва да работи или произвежда. Не може в БГ да има работещи предприятия и заводи, от ЕС не разрешават. Гледай какво правят Румънците, бълват дим и сажди но на кой му пука има производство яко. У нас остана само да произвеждаме тулупи, индиянци и селяни с IQ под 60
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направили зелен пояс около предприятието...А след колко години ще пораснат дърветата, че да има файда от тях? Май са го метнали министъра.