Образованието ни: Елитни училища и умираща периферия

Как да преборим функционалната неграмотност на българчетата?
24 май 2017 11:30, Екип на Bloomberg
14
Образованието ни: Елитни училища и умираща периферия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През тези 25 години на преход минахме през много експерименти и в образованието, и в културата, и в политиката и в обществените отношения на много нива. Това каза Светлозар Желев, СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"За съжаление, когато едно общество не е готово за приемането на определени и законодателни, дали обществени, дали образователни промени, резултатът никак не е добър".

Големият проблем е, че много често взимаме вече изградени модели, за да ги приложим в нашето общество, което донякъде не е узряло за това, каза Желев.

"Виждаме го в театралната реформа - парите следват зрителя, и в образованието - парите следват ученика. Това води до т.нар."мечки" - тотална комерсиализация на театъра и загуба на функцията му на културно средище до много голяма степен". 

"Същото се случва в образованието - имаме елитни училища, които привличат ученици по определени принципи, и периферия, която умира. Централизирането на образованието никога не води до нещо добро", настоя той. 

Трябва ли да се върне системата от един учебник от времето на социализма? Какви са проблемите при подобен подход? Какви са симптомите, по които я ясно, че образованието и културата не са приоритет на управляващите? Каква е тежестта на грешката, която допускаме вече десетилетия - смесването на литературата с историята? Защо сакрализирането на миналото ни пречи да гледаме в бъдещето?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При социализма това беше хубавото, че даваше възможност на всеки да получи образование. Имаше елитни гимназии, имаше и СПТУ. Сега, който дойде на власт започва разни промени, пишат разни програми и всичко е с една цел - да се оправдае огромния брой чиновници и експерти на държавната хранилка и да се облажат финансово, а покрай тях и разни НПО-та добре се захранват.
7
1
 
2
 
! Отговори
идея преди 1 година
Върнете системата ,която беше при соца - и ще имаме образование. Старите кадри на бившата система навсякъде по света са уважавани и признавани специалисти
6
1
 
16
 
! Отговори
дядо Пенс преди 1 година
Не го разбирам много образованието ,но : В моя град имаше столарско училище-там учеха децата със склонност към дърводелство... Имаше реална гимназия-там учеха децата с по-голям потенциал и после ставаха,юристи ,лекари ,учители ,дори министри...Имаше икономически техникум-тогава там учеха по-малко изявени деца ,но или ставаха чиновници или някои продължаваха във София,Свищов или Варна...Имаше електротехникум,имаше строително училище. Всеки беше на мястото си и всички бяха щастливи...
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пари,и то повече в елитните гимназии! другите деца до десети клас и после професионални курсове - нема више и тем подобни! образованието порочно храни една прослойка от хора - така наречените преподаватели, наУчни сътрудници и т.н. свързани с комунистическите и социалистическите структори! те лапат от парите на талантливите деца, като множат институтите и дават некъв шанс на аутсайдери, двойкари, неграмотници! - държавно обучение и степендии само за талантливите и умните - другите да плащат за
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Елитни" и др.училища имаше и преди,има ги сега,ще ги има и в бъдеще!
Нека да си припомним Езикови,математически и обикновени гимназии-от тях излизаха бъдещите юристи,икономисти,учители,лекари,военни,полицаи и др.с висше хуманитарно образование.
Теникуми-поне 50% от тях завършваха инженерно и др.висше образование,а в последствие ставаха ръководни кадри в българската икономика и производство.
СПТУ-95 % квалифицирани бачкатори
ПТУ-нискоквалифицирани бачкатори
3
2
 
22
 
! Отговори
учител преди 1 година
Завършилите средно образование са с ниво на шестокласници благодарение на делегираните бюджети.
Харчат се държавни пари на вятъра...
2
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЗОРНО Е В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ДА ИМА "ЕЛИТНИ"УЧИЛИЩА. ТОВА Е НАГЛА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА РАЗДЕЛЯНЕТО НА ОБЩЕСТВОТО НА ВИСШИ И НИЗШИ. ТОВА Е ПРЕСТЪПНО НАРУШАВАНЕ НА ОСНОВНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ПРИНЦИП - РАВНОПОСТАВЕНОСТ И РАВЕН ШАНС, ПАРАД НА МУТРЕНСКОТО БОГАТСТВО, А ТО ПРЕОБЛАДАВА В БЪЛГАРИЯ, ЗА ЖАЛОСТ.
УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ ВЪВ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА ТРЯБВА ДА СА ЕДНАКВИ. УЧЕБНИЦИТЕ - СЪЩО! ДРУГОТО Е РЕАКЦИОНЕН НАЧИН ЗА РАЗДЕЛЯНЕ, МАНИПУЛИРАНЕ И КОНФРОНТАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО, А ТОВА ВОДИ ДО РЕВОЛЮЦИЯ! НУЖНА ЛИ Е?
1
2
 
24
 
! Отговори
НеграмотниБългарчета преди 1 година
над 6-7-годишна възраст НЯМА. Друг е въпросът, че поради немарливост на родители и учители, някои завършват средно образование без да са особено начетени. Българче, останало само с основно образование трудно ще намериш.
Само с основно остават някои турчета и то по финансови причини, ако живеят в изолирани села и родителите им не могат да ги издържат в града.Ако не бяха бедни, и те щяха да завършат поне средно.
Неграмотни и малограмотни в застрашителни количества ИМА, но те са от един друг етнос.