Българският и британският бизнес искат безболезнен Brexit

Позицията на ЕС в преговорите е ясна – структурирани преговори
20 юни 2017 15:52, Екип на Bloomberg
6
Българският и британският бизнес искат безболезнен Brexit
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промяната в България се движи в правилната посока, но е много бавна. Това каза Джон Мънъри, президент Българо-британска бизнес асоциация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Много по-сериозни инвестиции са нужни в образованието. Сериозни причини са нужни, които да накарат българите да останат в България. През последните 10-15 години България е загубила 10% от населението си и това са онези 10%, които България най-малко може да си позволи да загуби. Но като цяло движението е в правилната посока - един бавен, но стабилен напредък". 

"Позицията на ЕС в преговорите за Brexit е ясна - те винаги са искали структурирани преговори, каза гостът. "Настояват за изчистване на ключови въпроси преди да се започнат преговорите по търговските взаимоотношения. Сред тези ключови въпроси са правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в ЕС, както и разходите по излизането". 

Преди изборите Тереза Мей искаше ясен мандат от избирателите за нейния курс на преговори по Brexit. Искаше линията й за Brexit да бъде следвана. Започна кампанията си преди шест седмици с план от 20 точки, които бяха редуцирани до една или две, каза Мънъри.

"Това, което става в момента, е че двете основни партии се опитват да се разберат. Парламентът ще излезе с обща позиция и това ще доведе по-мек подход".

Това, от което се нуждае бизнесът, е сигурност, каза още събеседникът. "Никой не прави бизнес планове при голяма доза риск. Бърза и безболезнена развръзка за Brexit иска бизнесът. Няма съмнение, че българо-британската камара лобира и иска мек Brexit".

Кои са позитивите на предсрочните избори във Великобритания? Има ли притеснения около някои Brexit усложнения? Кои са най-важните точки и къде не трябва да се правят компромиси в т. нар. мек Brexit?

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не са на пикник бре ако има мацки и бира не се отказва
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце много мие чудно като иде да Плиска вълните сборната дружина и нея я пускат вълните ония на Витоша спите ли мили седем човека на плаж адебе
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има дребни селски завистливи хора никога няма да се оправим защо едно ги няма никакви едно са злобни ни род признава ни никои да са живи и здрави вярвам моята рода ще разбере скоро на какво измамно същество сее натресла аман
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ / статистика/ КАКЪВ Е ТОЛКОВА РАЗВИТ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС С БРИТАНСКИЯ
1
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 1 година
хем искат целия вътре хем да не ги боли ми как да стане? няма как даже и с вазелин ще ги боли..