Шефът на "България Ер": Доброто име е всичко за компанията

Правим всичко възможно самолетите да не закъсняват, увери Янко Георгиев
Обновена: 7 юли 2017 15:06 | 7 юли 2017 14:57, Екип на Dnes.bg
Шефът на "България Ер": Доброто име е всичко за компанията
Снимка: Bulgaria ON AIR

Доброто име е всичко за авиокомпанията. Подобни ситуации са неизбежни в авиацията, казва изпълнителният директор на авиокомпания "България ер" в интервю за "24часа".
 
- Г-н Георгиев, защо се получи така, че самолетите ви закъсняваха, излязоха от график, пътниците ви висяха по летищата?

- Много фактори повлияха и те се концентрираха в един момент. Имаше форсмажорни обстоятелства - бурята в Москва, метеорологични условия, които отклоняваха трафика от трасетата. Евроконтрол заради натовареността на трафика измества предварително определеното време, през което един самолет трябва да преминe над някоя точка, и сe получават закъснения. Един самолет не изпълнява само един полет на денонощие, обикновено са между два и три. Затова, когато един полет излезе от стандартното разписание, закъснението се мултиплицира за следващите. Това се получи при нас.

- Не надценихте ли възможностите си за чартърни и редовни полети през това лято?

- Не, не. Никоя авиокомпания не може да си позволи такова нещо, тъй като дължи обезщетения. Няма превозвач, който да си позволи надценяване, защото последиците са тежки. Програмата ни е съобразена с възможностите ни, но факторите, които изброих, дебалансираха системата. Успяхме в рамките на четири дни и половина да стабилизираме процесите и от сряда, 5 юли, всичките полети са по разписание.

Съжаляваме, че пътниците трябваше да преминат през причинените неудобства, и благодаря на всички служители, които се включиха безрезервно в работата, за да излезем адекватно от ситуацията.

- Имаше оплаквания за липса на информация кога ще се осъществи даден полет. Безпокойство на пътниците кога ще пристигнат, какво ще се случи.

- Изпълнявах полети от Бургас до Москва в най-сериозните моменти. Наблюдавах какво става. Предоставихме много повече от това, което се изисква по еврорегламента. Информирахме редовно чрез агентите и представителите ни по летищата, както и в сайта ни. Имаше изобилие от вода и сандвичи.

Освен представителите ни в Бургас имаше допълнително хора от Варна и София, за да организираме настаняване в хотели, премаршрутиране на тези, които имаха връзки, за да намалим дискомфорта възможно най-бързо. Въпреки това е разбираемо раздразнението на пътниците. Подобни ситуации, макар да са обичайни в авиацията, са стресиращи и неприятни за хората.

- Чух, че е имало кризисен щаб при вас. Какво предприехте?

- Чисто финансово взехме скъпо, но възможно най-ефективното решение. Подписахме договори с други авиокомпании, които се включиха в извозването на пътниците, за да се справим възможно най-бързо.

- А върнахте ли ваш самолет, който е на мокър лизинг (отдава се самолет с екипажа - б. а.)?

- Имаме самолет на мокър лизинг в Азия. Излязохме от ситуацията и без него, намерихме начин, а и не бихме компрометирали името си. Договорът си е договор, изпълняваме си задълженията.

- Тези няколко дни със закъснения на полетите не увредиха ли имиджа на авиокомпанията?

- Направихме всичко, за да се справим - избрахме скъпоструващ вариант, за да покажем на пътниците си, че държим на тях и на името на нашата компания. Всички авиокомпании изпадат в подобни ситуации. Само си спомнете, когато големи превозвачи задръстиха летища заради стачки. По-важно е как се излиза от създалата се ситуация. Самите пътници също проявиха голямо разбиране, за което им благодаря. Летях на повечето полети до Москва и те реагираха с усмивка, с  благодарност, че сме намерили решение. За съжаление, медиите и външният свят се концентрират около това, което се коментира в социалните мрежи.

- На какво ви научи тази криза?

- Подобни ситуации, както вече казах, за съжаление са неизбежни, но те препотвърждават основния ни приоритет - да бъдем точни към клиентите. Затова на първо място се грижим за тяхната сигурност и техния комфорт, независимо от външните фактори и обстоятелства.

- Така ли ще бъде?

- Така ще бъде, въпреки че не е само авиокомпанията, това е един процес, който започва от летището, от операторите за наземно обслужване, от Евроконтрол, авиокомпанията е последната във веригата, но пътникът вижда нея.

- Пак тези дни полет от Варна за София вместо вечерта излетя на другата сутрин. Научихме го от бившия служебен вицепремиер Деница Златева, която е била ваш клиент.

- Точно този случай е свързан с ремонтите на летище София. То затваря за кацане и излитане на самолети на определени интервали. Обикновено са от 2 през нощта до 5,30 ч сутринта. В този случай заради закъснение при обслужването на летище Варна вече е било невъзможно да се приземи самолетът в София, защото летището е затворило. Този полет допълнително ескалира напрежение. На пътниците им е било обяснено и разбирам, че е било неприятно, но това е авиация. А и летище София не може да спре ремонта си - той трябва да бъде довършен, затова те са избрали времевия интервал, в който има най-малко опериране. А когато има закъснели самолети, те или биват отклонени към други летища, или чакат летището да отвори.

Имах подобен случай преди 15 дни - летях от Виена и не можах да кацна на летище София. Помолих за съдействие, но от строителната компания също имат срокове за изпълнение и дължат неустойки при забавяне и отказаха.

- Ще промените ли нещо в организацията на полетите?

- Прецизираме цялото си опериране и това е постоянен процес, независим от една или друга кризисна ситуация. Подписваме договори с авиокомпании, на които да разчитаме, ако се случи подобна ситуация, да ги ангажираме, за да не се стига до ескалация. Предоговаряме условия с операторите за наземно обслужване, с други доставчици - да разполагат с по-голям капацитет, поставяме изискванията.

- Как виждате бъдещето на авиокомпанията?

- Името, което сме изградили като национален превозвач, ще продължи да бъде най-важно, защото то е всичко. Няма да допуснем да бъде компрометирано. Форсмажорни обстоятелства винаги са възможни, но в момента не мога да си помисля дори да се повтори ситуацията отпреди дни. Все пак в много по-тежки ситуации сме реагирали адекватно. Когато летище “Бен Гурион” бе затворено заради терористични заплахи, ние бяхме тези, които кацнаха първи, заедно със самолет на “Бритиш Еъруейз”. Успяхме да сме най-адекватните.

- Ще бъдат ли компенсирани пътниците ви, които преживяха закъсненията на полетите?

- Естествено. Навремето това беше деликатен въпрос. Сега е безсмислено да се задава, защото има регламент, който дава права да се изисква от авиокомпаниите. Дори да сме зависими от много фактори - от Евроконтрол, от летища, от оператори, претенциите са към авиопревозвача. Пътниците, които са претърпели тези неудобства, ще бъдат компенсирани.

CV

- Роден на 7 юли 1966 г. в Тополовград
      - Завършил е ВНВВУ “Георги Бенковски” в Долна Митрополия и “Управление човешки ресурси” в Отава, Канада
     - От 1989 до 2000 г. е командир на “Ан 24”, Boeing 737 и Boeing 767 в БГА “Балкан”
     - Между 2001 и 2002 г. е пилот на Boeing 727 във “Фърст Ер”, Канада
     - От 2008 г. е директор “Летателна експлоатация” в “България ер”
     - Изпълнителен директор на “България ер” е от 2010 г.
     - Зам.-председател е на Асоциацията на българските авиокомпании

 


Още от
Спонсорирано съдържание