България е пета по поскъпване на жилищата в ЕС

Имотите у нас поскъпват два пъти по-бързо от средния евротемп
19 юли 2017 16:15, Виктория Тошкова
34
България е пета по поскъпване на жилищата в ЕС
Снимка: Pixabay

Цените на жилищата в България отбелязват един от най-големите ръстове през първото тримесечие в Европейския съюз на годишна база – 8,8%. Това показват последните данни на Евростат, публикувани в сряда.

Така страната ни заема пето място в класацията, като лидер е Чехия с повишение от 12,7%. След нея се нареждат Литва (ръст от 10,2%), Латвия (10,1%) и Ирландия (8,9%).

От статистиката се вижда, че през последните няколко години се наблюдава стабилен ръст на цените на жилищата в България, след като през първото тримесечие на 2014 г. той е бил едва 0,7%. Макар че през четвъртото тримесечие на миналата година цените леко са се понижили, през първите три месеца на 2017 г. те отново тръгват нагоре.

На тримесечна база обаче нещата изглеждат по малко по-различен начин.

От публикуваните данни става ясно, че жилищата у нас са поскъпнали с 1,8% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо предишните три месеца. В периода октомври-декември обаче повишението е било от 2,4% на тримесечна база.

Като цяло цените на жилищата в Европейския съюз са нараснали с 4,5% на годишна база през първото тримесечие. Увеличението в еврозоната е малко по-слабо – 4,0%.

На тримесечна база жилищата в ЕС са поскъпнали с 0,7%, а в еврозоната – с 0,4%.

Само в две държави в Европейския съюз се отчита понижение на цената на жилищата на годишна база – Кипър (-0,4%) и Италия (-0,1%). В сравнение с предишното тримесечие обаче спад се наблюдава в повече страни, като най-голям той е в Малта (-5,4%), Словакия (-2,4%) и Кипър (-1,4%).

Графика с изменението на цените може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: жилищаимотипоскъпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
14
 
! Отговори
ТОТО преди 6 години
В момента цените се надуват изкуствено, защото това е последният шанс през следващите няколко години да нагърбят хората с високи цени и ипотеки.Който продава сега на баламурниците, си е направил прекрасен подарък!След няколко години като замине и остатъкът от нормалното население, да видим...
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А КАТО СЛОЖИТЕ 3те МИЛИОНА (ОНЕЗ ДОШЛИ ОТ РЕКАТА ЦИН ГА ) ЖИВЕЕЩИ В БЕЗПЛАТНИ ЖИЛИЩА КАКВА ЩЕ Е СРЕДНАТА ЦЕНА МЕ ИНТЕРЕСУВА" ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ЗА БАЛАМУРНИЦИ!ТОВА Е СЪЩОТО КАТО СРЕДНАТА БЪЛГАРСКА ЗАПЛАТА!
4
1
 
14
 
! Отговори
не ми е ясно преди 6 години
Не мога да разбера кой си купува апартамент за 100к евро. Тва са купища пари и месечната вноска идва над 1000лв. Колко са хората, които имат аплати/проходи 3000лв и нагоре? И после ревете, че сме бедни.. излиза че не сме.
3
1
 
23
 
! Отговори
Бум преди 6 години
Като има хора да купуват на тия цени значи са нормални. Ако няма - ок ще паднат до ниво където ще има купувачи.
2
1
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Тъкмо се чудех какво да си купя със заплатата си и ето, подсетите ме-апартаментче,даже две.
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е истина как ни гърбят с цените на недвижимите имоти, за 20 години намаляхме с 2 млн. И след 20 години ще сме с още 2млн по- малко, та няма реална причина за поскъпването. Може да се повиши цената на нещо, за което очакваш да има търсене, но всички сме наясно , че няма да има на кой да си продадеш или дадеш под наем апартамента, .