Кредитите – основен мотор за покупка на жилище

2017-а се очертавала като най-добрата за имотния ни пазар
20 юли 2017 17:00, Десислава Попова
26
Кредитите – основен мотор за покупка на жилище
Снимка: Pixabay

Жилищният пазар в София е във възход и тази трайна тенденция стъпва върху добре балансирани икономически фактори. Това е изводът от анализ на агенцията за имоти Bulgarian Properties.

Според брокерите макар растежът на цените в столицата да се доближава до 20% на годишна база, не може да се говори за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на годините на стагнация. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива с около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. - това се тълкува като знак, че засега темповете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Достъпността на жилищата, измервана като съотношение на цената на кв.м в столицата и средната заплата за града, остава в рамките на 1,4, като бележи леко повишение спрямо миналата година, изчисляват от агенцията. Това означава, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1,3 и 1,4 от 2014 г. насам и е над 2 пъти по-нисък от годините на бума.

Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по данни на БНБ, което е исторически най-ниското им ниво и стимулира покупките с кредит. Отпуснатите кредити през второто тримесечие бележат рекорд за последните години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар.

Въпреки високите нива на кредитиране брокерите отбелязват, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума, което потвърждава по-здравата основа на пазара сега.

2017 г. се очертава да бъде най-добрата година за имотния пазар от цялото десетилетие до момента, пише още в анализа. Това важи с най-голяма сила за София, където се отчита изключително динамично и силно полугодие.

Данните на Bulgarian Properties сочат, че през второто тримесечие средната цена на имотите в столицата премина границата от 1000 евро на кв.м и достигна 1060 евро. Тези цени са сравними с края на 2007 г.

Въпреки очакванията за забавяне на поскъпването на жилищата според брокерите към момента все още не се забелязва такава тенденция и това е следствие от множество положителни за пазара фактори.

"Tози път възходящият цикъл е движен основно от вътрешното търсене и благоприятни за пазара макрофактори. При настоящата комбинация от ниска безработица, ускоряващ се растеж на БВП, по-високи доходи, почти нулеви лихви по депозитите, и рекордно ниски лихви по кредитите, съвсем естествен резултат е да видим и ръст в цените на имотите и обемите продажби. Хората се върнаха към жилищата като форма на инвестиция", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията.

Допълнителна подкрепа идва и от наемния пазар, който дава възможности за реализиране на доходност от 5-6%. Все повече хора се ориентират към покупка с цел отдаване под наем, включително и чрез покупка на имот с кредит.

Средни цени

Данните на агенцията сочат, че за второто тримесечие на 2017 г. средната цена на жилищата в София достигна 1060 евро/кв.м при 985 евро/кв.м. в началото на годината. Така нарастването на цените на тримесечна база е 7,6%, а на годишна темпът се запазва на нива като през първото тримесечие, а именно ръст от 18%.

Средната покупна цена на жилищата е 91 хил. евро.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена достигна 1260 евро на кв.м.

Ускореният темп на нарастване на цените в столицата започна от второто тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година нарастванията се движат между 15 и 18%.

От данните се вижда още, че цените на имотите в София нарастват най-силно през второто тримесечие на годината. И през миналата година, и през тази са регистрирани значителни ръстове именно през месеците април и май.

Продължението четете на Investor.bg


26
Още по темата: Недвижими имотиимоти
Още от
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Pesho преди 10 месеца
Да ново строителство се купува на Акт 16 и аз им се чудя как купуват на зелено.
24
0
 
0
 
! Отговори
Олег преди 10 месеца
До анонимен
Според мен си прав!Още след акт 14 може юридически да имаш жилище, а то става годно за живеене, чак преди акт. 16. Ако всичко спре в тоя промеждутък ще си имаш жилище, в което може да няма не само завърешно строителство, а ток, вода, канал и кой знае какво друго.
23
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
в люлин 2 стои празен комплекс с 250 апарт защото бил ипотекиран в дск
показаха го по тв пьрвите 52 собственика изгьрмяха освен него има още празни
блокове от години на груб строеж внимаваите защото балоньт пак ще се спука
и ще изгьрмите
22
0
 
1
 
! Отговори
Pesho преди 10 месеца
В момента растат като гъби много блокове в райони с добра инфраструктура от реномирани строители, а те не работят с брокерите. Кредитите са с добри лихви и човек може да си купи много добро жилище, което до 1 година ще е готово. Гледам обявите и се забавлявам, стари апартамент за основен ремонт, с мизерни входове без асансьори са по-скъпи от хубаво ново строителство. До една година цените ще се нормализират спрямо дохода на българина, а и небостъргачите ще са с доста апартаменти!
21
1
 
0
 
! Отговори
Олег преди 10 месеца
Всеки случай е индивидуален. Някои хора плащат по-високи суми за наеми, отколкото е вноската по кредита. И за предпазаване от висока лихва има кредити с фиксирана лихва за голям период от време, вместо даречем 6 месечен Юрибор.
Освен това се забелязва,че произведението от цената и вноската по кредита са константа - т.е. ниските лихви ги компенсират високи цени, а високите лихви по-ниски цени. А и хората имат един живот през който трябва да живеят някъде. Не всеки човек си купува от 2,3,4,5 имота
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НЕ КУПУВАЙТЕ!
19
0
 
6
 
! Отговори
nkavrakov преди 10 месеца
Брокерите лъжат,защото пазара на имоти,особено в София е във фаза БАЛОН !!!
Не теглете никакви кредити защото до година лихвите тръгват нагоре.
Цените на жилищата са прекалени високи в момента .
За 16 месеца ги надуха с над 30 % на места,а вашите доходи с колко се увеличиха ,и най вече дали това увеличение ще бъде устойчиво ?
18
0
 
4
 
! Отговори
bzzzzz преди 10 месеца
Това не е ли платен репортаж?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доста глупаци си превърнаха парите в недвижими имоти
които са неизползваеми
и на практика си загубиха парите
вместо да ги използват за нещо полезно
16
1
 
5
 
! Отговори
Олег преди 10 месеца
До Пенсионер
Да имаш да имаш колко да имаш? Ако имаш по-малко от 100 000 евро * броя български банки - няма нужда да се притесняваш. Във всяка банка имаш гарантиран депозит от фонда за гарантиране на влоговете. Ако пък са повече - може дори да си купиш някой политик...
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смея се и се въргалям по земята....

Сериозно 1060 евро на квадрат? Ама истински квадрат или с 25% идеални части?

Брокерите май пак са се надрусали и си изливат фантазиите под формата на статии....
14
6
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 месеца
Ако имаш повече пари в брой винаги мисли за КТБ. Освен всичко казано дотук и това е от голямо значение.
13
9
 
5
 
! Отговори
олег преди 10 месеца
Добре разсъждавате за кредити, но не намесвате наемите. Ами когато наема е колкото кредита и пак ще даваш пари и пак всеки месец, но просто ще си събереш багажа и нищо няма да имаш.
12
11
 
7
 
! Отговори
Умник преди 10 месеца
Освен това бъдещето на пазара на имоти не е толкова мрачно, предвид общото състояние на жилищата и фактът, че всички които в момента живеят в панели ще трябва до макс 20-30 години да са се изнесли.
11
4
 
6
 
! Отговори
Умник до Сандокан преди 10 месеца
Моето мнение е, че ръстът се движи от млади семейства, от хора на по 30-40 години, които живеят с родителите си, от хора които се местят от малки в големи градове, от хора които имат свободен кеш и не знаят в какво друго да инвестират, от хора които работят в чужбина с опцията да се приберат някой светъл ден, както и от малък брой чужденци. Във всеки случай не са малко сделките, а при цените е нормално да има цикличност така или иначе. Пазарът е стабилен и така е добре да бъде, само да спре поск
10
0
 
15
 
! Отговори
Сандокан преди 10 месеца
Да. Винаги ще има места с качествено и добро строителство или просто икономически живи региоини с добра локация, които ще са търсени и предпочитани. Там цените ще се позадържат. Не казвам, че ще растат бурно и нагоре. Може и да спаднат но няма да е колабиране.

Иначе, навсякъде другаде (в провинцията да не говорим), цените ще останат без нещо, което да ги държи.

Търсене и предлагане. Това е. Когато имаш презастрояване с некачествени копторчета и критично намаляващо население търсенето изчезва.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сандокан
Разбира се, ще има малки 'островчета' в София и край морето, където цените няма да колабират.
...

верваш ли си ??
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам да попитам брокерите и банкерите.
Роомите теглят ли ипотечен кредит,
купуват ли хапартаменти?
Питам, защото досега не съм видял роом в банка да тегли ипотечен кредит
7
1
 
21
 
! Отговори
Сандокан преди 10 месеца
Цените на пазара са леко живнали. Когато се задоволи малкото количество търсене, ще утихне пазара. Кой ще търси? Новородените? Идващите имигранти?

Няма кой! Тия цени са за година-две. Максимум три. След това пазара се нормализира и се диктува от естествените фактори - отрицателен естествен прираст, застаряващо население. Увеличаващ се процент ци-га-ни.

Няма фактора, който да държи цените устойчиво. Разбира се, ще има малки 'островчета' в София и край морето, където цените няма да колабират.
6
1
 
24
 
! Отговори
Рачо-ковача преди 10 месеца
По - скоро бих купил 2 палета итонг и 2 кубика дъски, хоп колиба е готова!
До като я съборят ще си изкарам живота спокойно.