До две години и българската част от Трансевропейската магистрала може да е факт

Стойността на изграждането на тези 49 км. ще бъде над 120 млн. евро
1 авг 2017 20:53, Екип на Bloomberg
4
До две години и българската част от Трансевропейската магистрала може да е факт
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България от тази магистрала остават да бъдат изградени 49 км. Това е една изключително важна, европейска магистрала - Трансевропейска магистрала, която свързва Централна Европа с Близкия изток - дължината й е над 7000 км. За съжаление отсечката между Калотина и София ще остане единствената отсечка, която няма да бъде магистрала. Това каза Ясен Ишев, Научно-технически съюз по транспорт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Цялата дължина на Трансевропейската магистрала ще бъде с автомагистрален габарит и България последна ще изгради своите 49 км, каза гостът. "Колегите от Сърбия усилено изграждат, с един заем от Европейската инвестиционна банка, техните около 90 км. при изключително тежки теренни условия. Има много тунели, виадукти, пресичат планини, големи реки. Очаквам, че до края на годината над 90% от тази магистрала ще бъде завършена и ние ще можем да я ползваме". 

"Стойността на изграждането на тези 49 км. българска магистрална отсечка ще бъде над 120 млн. евро. Само 1 участък е доста по-сложен, защото има сближаване на ЖП линията, на съществуващия път и на река. През другите отсечки теренът не е толкова труден, избягва населените места и минава встрани от съществуващия път. Надявам се, че в близките години ще се намерят средства, ще се направят нужните отчуждения, и в рамките на две години тази отсечка може да бъде изградена". 

В Сърбия кабинковият ТОЛ работи от над 20 години, каза още Ишев. "Събират таксите и на едно минаване през Сърбия се плащат 14-15 евро на лек автомобил. Това е една годишна винетка за лек автомобил. В България са изключително ниски таксите".

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Аз също съм с такива впечатления, а и нашите магистрали са доста по-некачествени.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като минах през Сърбия бях удивен от замаха с който се изгражда споменатия участък(реално им остават по-малко от 90) . работи се по цялата дължина на участъка едновременно и докато ние се ослушваме те ще турят кабинките и ще си платят заема .
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I BACE DA STANE KONDUKTOR I DA BIE BILETITE ZA MAGISTRALATA AAXAAX

Спонсорирани публикации