Китайският бизнес ще увеличава интереса си към България

Пазарът в страната открива големи възможности пред българския бизнес
Обновена: 2 авг 2017 18:28 | 2 авг 2017 18:23, Екип на Bloomberg
7
Китайският бизнес ще увеличава интереса си към България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Между България и Китай винаги е имало много добри бизнес отношения. България е втората страна, признала Китайската народна република и през годините поддържаме много добри връзки. През тази година бизнес отношенията се развиват много бързо, като все повече китайци идват в България, като правят инвестиции, развиват търговските отношения, а и се занимават с износ на български продукти в Китай.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Чангцинг Джанг, председател на департамент „Китай“ на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие . Гост в студиото бе и Катя Стайкова, директор „Образование, наука и култура“ в същата асоциация.

„Много китайски компании развиват дейност в България, доста от тях са в сферата на вноса на китайски продукти, но има и много големи компании като Great Wall например, които се занимават с производство“, добави Джанг.

Какви са факторите, предразполагащи китайските инвеститори да се насочат към България? Според госта в студиото това са стратегическото положение на страната ни, благоприятният бизнес климат, ниските данъци, висококачествената работна ръка, ниската цена на комуналните услуги и ефективната работа на правителството.

„Всички те (китайските инвеститори – бел.ред.) са много доволни, мисля, че все повече ще идват в България“, посочи Джанг.

Китайският пазар открива големи възможности пред българския бизнес, има голям интерес към българските продукти най-вече такива като вино, кисело мляко и тестени продукти, коментира още той.

От своя страна Катя Стойкова акцентира на доброто сътрудничество между България и Китай в сферата на културата и образованието, като даде за пример сътрудничеството между Шендженската Политехника и Техническия университет в София.

„Не е вярно, че българите и китайците са много различни, в междучовешките отношения, топлотата и сърдечността си приличаме много“, каза още тя.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмТам работят фирми от цял свят,включително и световноизвестни фирми,така че не знам на кокво основание си го написал това.
4
0
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
На времето питаха умоляващия Плевньо - имате ли стратегия, кажете какво искате да развивате? Онзи: хмммм,... ммм
3
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Наскоро бях в един съседен град.В сградата на бившият им универмаг се бе настанил китайски магазин.Ужасен съм от ниското качество на продуктите предлагани там.В целият магазин се носеше непоносима миризма на нискокачествена пластмаса .Като цяло в китайският език едва ли има дума за качество.Ако ще и 1 милион години да се минат китаиците качествена стока няма да произведат!
2
0
 
5
 
! Отговори
Именит преди 6 години
И според вас, каква е крайната им цел ? Ами да си направят фабричките тук, защото таксите ще са много по-ниски, ако стоката се произвежа в ЕС, отколкото в Китай, а дори Русия и САЩ да налагат някакви забрани, щом фабриките са в ЕС, значение няма да има.Та въпросът е - ще съумеят ли нашите политици, да извлекат някаква друга полза, освен лична финансова облага, за народът или не ? Отговорът, мисля, всички го знаем.
1
0
 
5
 
! Отговори
ТАКА Е ПРИ ГЕРБ преди 6 години
НИЕ ВЕЧЕ НЯМАМЕ КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА. КАКВИ ИНВЕСТИЦИИ ДА ПРАВЯТ, КАТО НЯМА РАБОТНИЦИ.КАЧЕСТВЕНИТЕ НИ ХОРА ОТИДАХА НА ЗАПАДТРЯБВА ДА СИ ДОКАРАТ И КИТАЙЦИ В БЪЛГАРИЯ, АКО ИСКАТ ДА ИМ ВЪРВИ РАБОТАТА.