Близо 3 пъти повече стоки сме обменили с Индия за 10 г.

Редица български фирми реализират проекти там
6
Близо 3 пъти повече стоки сме обменили с Индия за 10 г.
Снимка: Министерство на икономиката

Стокообменът ни с Индия се е увеличил близо 3 пъти за последните десет години – от 79 млн. щ.д. през 2006 г. на 215 млн. щ.д. през 2016 г. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с посланика на Индия Н.Пр. Пуджа Капур.

През 2016 г. българският износ за Индия нараства с 29% спрямо 2015 г., достигайки 80 млн. щ.д. Тенденцията за неговото увеличение се запазва и през първото тримесечие на 2017 г., отбелязвайки ръст от над 176%, съобщиха от Министерството на икономиката.

По думите на Манолев редица индийски компании вече оперират в страната ни, а български фирми реализират не само експорт, но и мащабни проекти в Индия. Последната по-значима индийска инвестиция у нас бе реализирана в началото на тази година, когато индийската компания "Фюджи" откри център за аусторсинг и ИТ услуги в София.

Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти в София да бъде удвоен и да нараства до 2019 г., когато прогнозите са да се разкрият 300 работни места.

Сред примерите на секторите с потенциал за развитие бяха посочени селскостопански продукти, храни и напитки, парфюмерия и козметика, продукти на химическата промишленост (изкуствени торове, химически съединения и др.) авточасти и автокомпоненти и др.

Към момента водещи стоки в износа на България са предавателни апарати за радиотелефония, инструменти и апарати за химични и физични анализи, пшеница, уреди за управление и електрическо разпределение, медикаменти и др.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Абе нема да е зле и малко *** да обменяме...
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ле лее ееееееее каква новина.И аз ще стана джорналист маййкооуууу.
Имам и идея.
"Днес както бай Кола си карал магарцето и хоп торба с пудра захар.Бачи Коля взел че я опитал и като му станало харно изтърбушил няколко бабушкери и магарцето даже."
Ваш джорналист-Намайковин Путкитаскев.
2
1
 
1
 
! Отговори
cantstumpthetrump преди 1 година
Имало и работливи сред тях, евала!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на братята роми индийци.