CEZ с няколко конкретни оферти за БГ бизнеса си

В момента те се оценяват
18 авг 2017 18:00, Бойчо Попов
2
CEZ с няколко конкретни оферти за БГ бизнеса си
снимка: компанията

Чешката енергийна група CEZ Group е получила обвързващи оферти за българския си бизнес от няколко кандидата, съобщи в петък самата компания. В момента офертите се анализират, пояснява концернът, цитиран от Investor.bg.

По-рано през месеца компанията обяви, че ще вземе решение за бъдещите си операции в България до септември тази година.

Както е известно, CEZ започна да отчита какъв е инвестиционният интерес към българските ѝ активи от януари, но все още не е взела окончателно решение дали да остане в страната.

През миналата година компанията реши да стартира международен арбитраж срещу България след редица интервенции от страна на българските власти, които според концерна са засегнали неговата стопанска дейност в страната. През май 2015 г. например ЧЕЗ бе глобена със 17,1 милиона крони за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Чешката компания влезе в България през 2004 година, придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро.

Две години по-късно компанията закупи и въглищната централа ТЕЦ Варна. Чешката компания притежава и два парка за производство на електроенергия от възобновяеми източници.

Заради липсата на екологични инсталации ТЕЦ Варна трябваше да затвори в началото на 2015 година. Преди това месеци наред собственикът й търсеше, но не успя да намери решение и инвестиции, които да позволят на централата да продължи да работи.

ТЕЦ Варна е с инсталирана мощност от 1 250 мегавата и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разчиташе на централата за осигуряване на потреблението в региона през най-натоварените месеци на годината.

През лятото на 2016 година CEZ Group заведе и арбитражен иск срещу България с мотива, че не може да защити инвестициите си в страната. "Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", посочиха тогава от чешката компания.

Ако CEZ Group реши да напусне България, те няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 година E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 година германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Македонски преди 1 година
Инвестират, друг път!
Закупуването на активи не е "инвестиция"!
Инвестиция е тяхното подобряване, след закупуването, а всичките ЕРП-та само цоцат!
1
1
 
8
 
! Отговори
СВОБОДЕН ПАЗАР преди 1 година
В България има Свободен Пазар за елекро Енергия , защо ЧЕЗ Вдига цената ???
За миналия Месец тока ми е увеличен с 25 % ???