И гроздето, и виното ни тази година – много добри!

Засега времето е благосклонно към лозарите
7
И гроздето, и виното ни тази година – много добри!
Снимка: архив, БулФото

Тази година се очаква произведеното в България грозде и вино да бъдат много добри като качество. Това прогнозира проф. Иван Пачев, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен, пред БТА.

По думите му времето е сухо, хубавите температурни амплитуди в денонощието - около 20 градуса, способстват за натрупване на захари, затова очакванията са реколтата от грозде да бъде добра и произведеното вино - качествено. Дано времето да бъде благосклонно към лозарите, за да приберем цялата реколта, допълни професорът.

Човек трябва да влага душата си, когато се грижи за лозата и тя се отблагодарява с хубаво грозде, каза още директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Той посочи, че за качествено вино трябва качествено грозде, а това означава то да има балансираност между киселини и захари.

Днес проф. Пачев ръководи втория ден на юбилейната научна сесия, организирана по повод 115 години от основаването на Института по лозарство и винарство в Плевен.

Докладите са посветени на предизвикателствата при развитието на съвременното лозарство, като един от акцентите е за биологичното производство.


7
Още по темата: винолозя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
лозар преди 1 година
До Реалист
Лудите дето пръскат през ден контактни препарати отдавна изчезнаха, защото препаратите им се измиват от дъждовете. И таз година точно те няма да имат добиви. А ако на някой такъв реколтата му е оцеляла /много е съмнявам/- някакви остатъци от препаратите освен че се разграждат, дори и предозирани- се изхвърлят с утайката. Като пиеш вино от таз реколта да не бълнуваш таласъми. ;-)
6
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тазгодишно вино още няма !!!
Нито гроздето е добро , нито виното ще е добро , защото валежите през май и юни разкатаха фамилията на лозята .Опазиха ги тези , които ги пръскаха с отрови през ден - т.е по 15 - 20 пръскания. Вие познайте какво ще е виното от това грозде !
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, обаче това хубаво грозде и произведеното от него вино няма да бъдат на нашия пазар-хубавото вино естествено ще бъде за износ,а на българина-спирта!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То гроздето ни хубаво, но купешкото вино е пълна отврат. Не може на пазара дядото да ми продава хубаво домашно вино за 3.50 литъра което си е направо елексир, а една бутилка 750 мл от 5-6 лева да е гадост и половина.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лозето не ще политика ,а иска - мотика !!!
Буквално !
2
1
 
16
 
! Отговори
Иниминитинипинигини преди 1 година
Като млад българин, искам да кажа, че връстниците ни, нито пият хубаво вино, нито познават виното. За повечето, вино е това, което се продава в двулитрова пластмасова бутилка в супера, а това в бутилките, за цени от по 7-8 лева е "скъпарската работа".
Жалко ... много, ама много жалко!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо пиене ще падне значи.