Бизнесът за такса смет: Хората правят боклуците!

Работодатели искат по-бързи промени, общините – отсрочка
37
Бизнесът за такса смет: Хората правят боклуците!
Снимка: архив, БулФото

Принципът "замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави – хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук, да плащаш много повече от някое производствено предприятие. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV във връзка с начина за определяне на такса смет.

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на налога. Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение.

Според законопроекта до 2 години общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички" - черна за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Бизнесът настоява промяната да бъде въведена по-бързо, докато общините настояват за отсрочка. 

"На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

По думите му проблем ще има при общините с курорти. Или пък в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части, пита той.

"Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват”, смята Велев. 

"Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г. - за да го направим както трябва", коментира Гуджеров. 

Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че със сигурност таксата ще поскъпне.

"Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта", посочи той.

Според Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее, защото ще има ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този умник да не дава пример със света защото явно това негови предположения понятие си няма как стоят нещата *** е бизнес който го плаща държавата 100% гаранция за печалба няма бизнесмен който да каже аз правя много пари ще плащам за тази улица да се чисти единствено държавата плаща затова питат защо например лондон е толкоз мръсен отговорът е бизнес няма глоби има но те са само на книга сега дойде и тази философия в българия но да не се дава пример с други страни просто бизнес не е морал
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А несме ли ги платили вече част от *** под формата на еко такси за превозните средсрва,такса за опаковки,такса за ...........,други такси.Вече си имаме и завод с който цената трябваше да падне.А генерира ли се повече *** всяка следваща година за дасе отделя повече от бюджета,и тн.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те да не строят предприятия за рециклиране на *** в градовете а да вдигат таксата смет и да постоянно да правят нови сметища.Стоките са произведени и опаковани от бизнеса и за да я извадя стоката трябва да я разопаковам и къде да хвърля опаковката, нали в контейнера.Бизнеса не сме ли ние хората-произвеждаме и потребяваме.Защо стъклените опаковки отпаднаха и на тяхно място дойде пластмасата?Къде изчезнаха пунктовете за събиране на стъкло и хартия?
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това, че съвременната индустрия бълва камари от ненужни опаковки и пликчета, и ни залива със стоки за еднократна употреба, които след закупуването автоматично се превръщат в ***, др.Велев си го пуска покрай ушите. И защо ни е една покупка да бъде 3 пъти облепена и опакована, а накрая и в отделна торбичка сложена. Да не говорим за програмирания живот на стоките, тъй като така се развивала индустрията...Приказките до какво ще доведе отказът от тези благинки вълна от безработни и ред такива
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимени ние имаме един съсед - не съвсем сам, по цял ден събира всевъзможни *** и ги трупа ту пред входа си, ту пред кофите, а зимата - изхвърля жарта и току подпали някоя от пластмасите, него за колко души да го таксуваме
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО СЕ ВЪВЕДЕ ВАРИАНТЪТ С ПЛАТЕНИТЕ ТОРБИЧКИ, БАС ДЪРЖА, ЧЕ 99.99% ЩЕ СИ ИЗХВЪРЛЯМЕ СМЕТТА НАПРАВО БЕЗ ТОРБИЧКИ.АКО НЯКОЙ МИСЛИ ОБРАТНОТО, ЗНАЧИ Е НАИВНИК.
9
0
 
23
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
Не се ли наядоха тия алчни бизнесмени. Айде тогава да направим трампа - гражданите поемат такса смет, а вие започвате да плащате истински данък печалба. Не тия смешни 10%, дето и тях не искате да плащате.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незнам дали се сещат тези "законотворци" колко много имоти са празни и не са подали декларация за това. Е сега ще им се изясни! Аз поне ще подам за два имота които не ползвам, а плащам такса смет.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха думата Бо**ук е цензурирана в коментарите, но в статията я има.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу нас има заведение за бързо хранене, ресторант и нощен клуб.Кооперацията ни е малка, но 3-те контейнера винаги преливат от ***, но за да сме солидарни с бизнеса освен денонщният шум ще трябва да им помогнем и с таксата смет.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съседа живее сам (съдбата така е решила ), другите съседи са 10 в един апартамент( пак съдба) . Таксата смет е еднаква за двата апартамента. Може ли *** направен от 10 човека да се равнява на този на 1 ?
4
1
 
21
 
! Отговори
честито преди 6 години
Когато стане дума, бизнесът /т.е. пишман бг-работодателите/ да дават пари за нещо този използван латексов предпазител полудява! Един друг гелосан пък плашеше, че щял да си изнесе бизнеса в чужбина, тези по морето не могат да си намерят хора да им работят по 14 часа за 500лв. и пр. Ами добре изнесете си бизнесите ако щете и на луната, ама там ше трябва да плащате нормални заплати и др.И винаги другите са им криви, те са светци!
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва твърда такса на брой живеещи. Обществото не е дорасло за специални "торбички". Всички отпадъци ще се въргалят по улиците, нивите и горите.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, бизнеса замърсява най-много природата! Този опосум да не се прави на възмутен. Това че предприятията не изхърлят отпадъците си в контейнерите, не значи че не бълват отрови във въздуха и реките. И този дребен мошеник иска да прехвърли на гражданите да плащат повече.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е верно хората виновни, преди 90та *** почти нямаше по кофите, даже амбалажната хартия се пазеже, бутилките, металите и хартията връщахме на вторични суровини, кашоните бяха кът, торбичките с лика на СиСиКеч се облепяха с тиксо отвътре и служеха за многократна употреба години наред, техниката беше вечна, мебелите на тухлички - също. пък сега всички хвърлят на поразия.

Спонсорирани публикации