След сериозен бум, спад на търсенето на имоти в Бургас

Цените на жилищата са с ръст от 25-30% за полугодието
8
След сериозен бум, спад на търсенето на имоти в Бургас
Снимка: Imoti.net

Около 6% спад в броя на сделките с имоти в Бургас и около 10% по-малко издадени разрешителни за ново строителство отчетоха над 50 представители на агеници за недвижими имоти на среща, организирана от сайта Imoti.net в морския град на 29 септември.

Тези данни обаче идват след период на много висок ръст през последните години и не са индикация за рязка промяна в тенденциите на пазара, уточни мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева. Анализите показват, че само София и Варна отбелязват ръст в сделките през последните 6 месеца, добави тя.

В същото време цените на жилищните имоти в Бургас са се увеличили с 25-30% през последното полугодие, а ваканционните имоти, към които интерес имат предимно купувачи от България, поддържат досегашните си ниски цени, обобщиха брокерите. Като много сериозен играч на пазара се очертават българите, които живеят в чужбина – те инвестират засилено и в градски, и във ваканционни имоти.

По време на срещата браншът обсъди актуалните тенденции и ролята на технологиите за бизнеса, а главният архитект на община Бургас арх. Веселина Илиева коментира градоустройствените планове в региона и перспективите за развитие на града.

Към момента централната градска част на Бургас е напълно застроена, затова общината насочва усилия към разширяване на града, каза арх. Илиева. Вече се оформят нови територии за разширение, като в квартал "Меден рудник" вече има възможност за средно застрояване (до 15 м. височина) и в момента се изграждат 10 многофамилни сгради.

В Крайморие се променя предназначението на земеделските земи, които вече са пригодени за жилищно строителство. Подобни възможности се търсят и в малките квартали и населени места в покрайнините, като Горно и Долно Езерово, квартал Черно море и др. Арх. Илиева коментира още, че в Бургас има напълно изградена и модернизирана образователна инфраструктура, като целта е да се задържат младите хора.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
В София цените на жилищата са нереални и балона при недвижимите имоти е факт.
Случайно се запознах с жена която дава кредити в банка и ми каза че очакват спад в цените поне 20-30 % надолу.Не купувайте в момента нищо в София ,особено на зелено ,цените са надути до пръсване ,заради отрицателните банкови лихви.Ситуацията от преди десет години е факт .
7
2
 
0
 
! Отговори
Брррр до 6 преди 1 година
Потърси си друга работа с по висока заплата
6
1
 
4
 
! Отговори
6 преди 1 година
С заплата 300 лв купиш апартамент
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще разширяват града за новите гости от изток. Инженерите,лекарите и ядрените физици
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни апартаменти в целия град, превърнали се в гълъбарници, те обаче щели да разширяват град. За кого? За гларусите?
3
0
 
18
 
! Отговори
еми преди 1 година
Руснаците се прибраха да побачкат и няма на кой да раздуваме балони ...зимата ше е тей брокерите ше кротуват застой и да затварят офисчетата че немогат плати парното и тока на духалките колкото и статии да поръчат че има ръст в търсенето на имоти нема кой да се върже и да брои пара
2
1
 
12
 
! Отговори
Балон: преди 1 година
- Спих?
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво ги вижте - пълна зала, наредени като за пленум на ЦК на БКП, ненаяла се и деградирала утайка на обществото, събрала се да умува как да измъкнат още пари, продавайки полусрутените си коптори на неподозиращите клиенти.